Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 25 april 2018, nr. VO/1321293, tot wijziging van de Regeling subsidie zij-instroom 2017 in verband met het aanwijzen van een trainingsprogramma, het vaststellen van een nieuwe aanvraagtermijn voor de trainingsprogramma’s en het vaststellen van regels in geval een zij-instromer het dienstverband beëindigt

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies, artikel 1.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS en artikel 4, tweede lid, van de Regeling subsidie zij-instroom;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling subsidie zij-instroom 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 2 wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Indien de zij-instromer het dienstverband met de subsidieontvanger beëindigt en het zij-instroomtraject voortzet bij een ander bevoegd gezag, kan de subsidieontvanger de subsidie aanwenden om de zij-instromer het zij-instroomtraject te laten voortzetten bij het andere bevoegd gezag.

B

Aan artikel 6 wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het tweede lid kan een subsidieaanvraag voor een verdiepend trainingsprogramma, bedoeld in artikel 4, tweede lid, worden ingediend van 1 mei van het kalenderjaar waarin het verdiepende trainingsprogramma aanvangt, tot en met 30 juni van datzelfde kalenderjaar.

C

In artikel 7 komt het zesde lid te vervallen.

ARTIKEL II

Met inachtneming van artikel 4, tweede lid, van de Regeling subsidie zij-instroom 2017 wordt het volgende verdiepende trainingsprogramma aangewezen:

Trainees in Onderwijs

Met inachtneming van artikel 4, tweede lid, van de Regeling subsidie zij-instroom 2017 wordt een bedrag van € 1.000.000 daarvoor aangewend.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Deze regeling bevat een wijziging van de Regeling subsidie zij-instroom 2017, alsmede de aanwijzing van een verdiepend trainingsprogramma voor zij-instromers.

De regeling maakt het mogelijk dat schoolbesturen die studenten in dienst nemen, die het traject Trainees in Onderwijs volgen, per 1 mei een aanvraag kunnen indienen voor de zij-instroomsubsidie. De aanvraagtermijn is voor deze categorie vervroegd, omdat zij zich al vanaf mei moeten voorbereiden op de start van het lesgeven in september. Aanvragen voor het trainingsprogramma moeten uiterlijk 1 juli zijn ingediend.

Voorts bevat de regeling een wijziging van de regels in het uitzonderlijke geval dat een zij-instromer zijn dienstverband met het bevoegd gezag, dat de subsidie ontvangt, gedurende het zij-instroomtraject beëindigt. Indien de zij-instromer in dienst treedt bij een school van een ander bevoegd gezag, kan het wenselijk zijn dat hij het zij-instroomtraject daar voortzet. Voorheen werd de subsidie van het oorspronkelijke bevoegd gezag dan lager vastgesteld, waarna het nieuwe bevoegd gezag de resterende middelen via een nieuwe subsidieverlening toegekend kreeg. Deze situatie was in de praktijk echter moeilijk uitvoerbaar. Om die reden is ervoor gekozen de situatie nu ter beoordeling aan de bevoegde gezagen over te laten. Het oorspronkelijke bevoegd gezag blijft als subsidieontvanger verantwoordelijk voor het nakomen van de subsidieverplichtingen en de verantwoording. Het kan de resterende middelen vervolgens betalen aan het nieuwe bevoegd gezag, dat de zij-instromer in staat kan stellen het zij-instroomtraject af te ronden. De minister heeft in dat geval geen rol meer.

Administratieve lasten

Deze wijzigingsregeling leidt niet tot een toe- of afname van administratieve lasten.

Vaste verandermomenten

De wijziging wijkt af van de vaste verandermomenten. De reden daarvoor is dat het wenselijk is dat de wijziging nog van toepassing kan zijn voor studenten die in 2018 de subsidie voor het trainingsprogramma willen aanvragen.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven