Kennisgeving/bekendmaking hoogspanningsverbinding Noord-West 380 kV van Eemshaven Oudeschip naar Vierverlaten, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 12 januari 2018 tot en met vrijdag 23 februari 2018 liggen het inpassingsplan en de besluiten ter inzage voor de aanleg van de 380 kV-hoogspanningsverbinding van station Eemshaven Oudeschip naar station Vierverlaten. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerp-inpassingsplan en/of een ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft het initiatief genomen om de huidige 220 kV-verbinding te vervangen door een 380kV-hoogspanningsverbinding tussen station Eemshaven Oudeschip en station Vierverlaten. De verbinding is nodig omdat het huidige net in de regio Eemshaven niet voldoende afvoercapaciteit heeft naar de landelijke ring. Dit leidt tot beperkingen bij het transport van elektriciteit, bij normaal bedrijf en tijdens onderhoud. Om het knelpunt te verlichten heeft TenneT inmiddels extra afvoercapaciteit vanaf station Eemshaven Oudeschip met een tijdelijk extra circuit gerealiseerd naar station Robbenplaat te Eemshaven, maar dit biedt geen oplossing voor het onderhoudsknelpunt.

Wat zijn de volgende stappen?

Om dit project mogelijk te maken wordt een rijksinpassingsplan vastgesteld door de ministers van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK). Daarnaast is een 28 tal overige besluiten nodig. Deze besluiten worden gelijktijdig met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling), voorbereid, onder coördinatie van de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Het gaat in deze fase om de volgende overige besluiten: 15 omgevingsvergunningen voor de aanleg van de hoogspanningsverbinding en het station, vergunningen en ontheffingen voor, het kruisen en werkzaamheden nabij wegen, waterwegen en spoorwegen, de Wet natuurbescherming, vergunning Wet beheer Rijkswaterstaatswerken en Waterwetvergunningen.

Voor het inpassingsplan is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen. U kunt nu reageren op het inpassingsplan, alle besluiten en de onderliggende stukken, waaronder het MER.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over aanleg 380 kV-hoogspanningsverbinding Noord-West Nederland is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé wordt vastgelegd in een inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd. Voor het inpassingsplan voor aanleg 380 kV-hoogspanningsverbinding Noord-West Nederland van station Eemshaven Oudeschip naar station Vierverlaten is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Dit MER ligt tegelijk met het inpassingsplan en de overige besluiten ter inzage.

Het ontwerp inpassingsplan, het MER en de ontwerpbesluiten hebben van 23 juni 2017 tot en met 3 augustus 2017 ter inzage gelegen. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen is het inpassingsplan vastgesteld en zijn de overige besluiten genomen.

De besluiten worden op 11 januari 2018 door de minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Het inpassingsplan wordt bekendgemaakt op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden ook bekendgemaakt door aankondiging in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het inpassingsplan, de overige besluiten, het MER en onderliggende stukken van 12 januari 2018 tot en met 23 februari 2018 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locaties:

  • gemeente Loppersum, Molenweg 12, Loppersum, T (0596) 54 82 00;

  • gemeente Winsum, Hoofdstraat W 70, Winsum, T (0595) 44 77 77.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerp-inpassingsplan en/of een ontwerpbesluit kunnen tegen het inpassingsplan of dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 13 januari 2018 tot en met vrijdag 23 februari 2018. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

De wijze waarop rekening gehouden is met de ingebrachte zienswijzen is terug te vinden in de nota van antwoord, bijlage bij het inpassingsplan.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ (D-passage 2)

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de besluitvorming van het project 380 kV-hoogspanningsverbinding Noord-West Nederland van station Eemshaven Oudeschip naar station Vierverlaten vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten: T (070) 379 89 79. Informatie over het project zelf, kunt u vinden op de website: www.eemshaven-vierverlaten380kv.nl.

Naar boven