Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “Eerbeek”, besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder en planMER

Logo Brummen

Donderdag 15 maart 2018 heeft de gemeenteraad van de gemeente Brummen het bestemmingsplan Eerbeek gewijzigd vastgesteld. Het college van Burgemeester en wethouders heeft op 9 januari 2018 het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder genomen.

 

Bestemmingsplan Eerbeek

De gemeente Brummen wil diverse ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maken in Eerbeek. Het gaat onder ander om:

  • Ontwikkelingen van bedrijven (onder andere papierindustrie) op het bedrijventerrein Eerbeek-Zuid;

  • De versterking/revitalisatie van het centrumgebied;

  • Diverse andere ruimtelijke ontwikkelingen, verspreid in de kern waaronder de herontwikkeling van en transformatie naar woningbouw, het bestemmen van bedrijfswoningen als burgerwoningen en de bouw van en scholencluster aan de Lorentzstraat. Op ondergeschikte onderdelen is het bestemmingsplan gewijzigd. Zie hiervoor hoofdstuk 4 van de reactienota. Ook heeft de gemeenteraad op 15 maart 2018 zes amendementen (aanpassing bestemmingsplan) aangenomen namelijk:

  • Voor drie wijzigingsbevoegdheden wordt de gemeenteraad ook geraadpleegd;

  • De recreatiewoningen aan de Tullekenweg krijgen een recreatieve bestemming met een persoonsgebonden overgangsrecht;

  • Vergroting van het oppervlak aan detailhandel op locatie hoek Illinckstraat;

  • Het Oranje Nassauplein krijgt een brede detailhandelsbestemming.

 

Besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder

Het bestemmingsplan voorziet ook in een wijziging van de geluidzone van het industrieterrein. Het gezoneerde deel is beperkt tot de papier- en kartonindustrie en verdeeld in twee industrieterreinen. De overige bedrijven en een aantal woningen komen hiermee buiten het gezoneerde industrieterrein te vallen. Hierbij wordt ook de bestaande geluidzone verkleind. Om deze ontwikkelingen te kunnen realiseren zijn voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan op grond van de Wet geluidhinder hogere waarden vastgesteld voor alle woningen welke zich binnen de gewijzigde zone bevinden en waarvoor niet eerder een hogere waarde werd vastgesteld. Ook zal een aantal eerder vastgestelde of van rechtswege verkregen maximaal toelaatbare geluidsbelastingen worden verlaagd.

 

PlanMER

Omdat voor het bestemmingsplan een passende beoordeling moet worden opgesteld is het nodig om een planMER (milieueffectrapportage) op te stellen. Met het planMER zijn de (milieu) gevolgen van deze activiteiten in een vroeg stadium inzichtelijk gemaakt. Het planMER toont aan dat de gekozen voorkeursvarianten vanuit milieuoogpunt uitvoerbaar is. Het planMER is voorgelegd aan de onafhankelijke Commissie voor de Milieueffectrapportage en heeft hierover op 23 november 2017 een positief eindadvies uitgebracht.

 

I nzage

Analoog

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken, het besluit hogere grenswaarden en het planMER, liggen vanaf 1 mei 2018 t/m 11 juni 2018, tijdens openingstijden, ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis (Engelenburgerlaan 31, Brummen) en in het Servicepunt Eerbeek (Stuijvenburchstraat 66, Eerbeek).

 

Digitaal

Het bestemmingsplan is tevens digitaal in te zien op gemeentelijke website www.brummen.nl (onder Inwoner en ondernemer / Bouwen en Wonen / Bestemmingsplannen / Bestemmingspannen in procedure) en op www.ruimtelijkeplannen.nl via onderstaande link: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0213.BPEECE390000-va01

 

De bronbestanden van het ontwerpbestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld op:

http://ruimtelijkeplannen.brummen.nl/ro/ro/NL.IMRO.0213.BPEECE390000/NL.IMRO.0213.BPEECE390000-va01/

 

Crisis- en herstelwet

Het bestemmingsplan maakt de bouw van meer dan 11 woningen mogelijk. Hierdoor is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft gevolgen voor de beroepsfase van het bestemmingsplan. Dit brengt onder meer met zich mee dat bij een eventuele beroep alle beroepsgronden in het beroepsschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

 

Beroep gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan, het planMER en de hogere grenswaarden Wet geluidhinder

Van 1 mei 2018 tot en met 11 juni 2018 kan tegen het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan, het planMER en de hogere grenswaarden Wet geluidhinder beroep worden ingesteld.

 

Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden:

  • 1.

    Die zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit;

  • 2.

    Die het niet eens zijn met wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn aangebracht;

  • 3.

    Die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet tot het indienen van zienswijzen in staat zijn geweest.

 

Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA DEN HAAG. Voor burgers is het mogelijk digitaal beroep in te stellen. De voorwaarden voor het indienen van een digitaal beroepschrift staan op www.raadvanstate.nl Het indienen van een pro forma beroepschrift is niet mogelijk. Gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift kunt u de Voorzitter van genoemde afdeling vragen een voorlopige voorziening te treffen. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

 

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer M. (Marius) ten Voorde, adviseur RO procedures, via telefoonnummer (0575) 568 517 of per e-mail op m.tenvoorde@brummen.nl

 

Naar boven