Bestemmingsplan ‘Omgevingsplan Buitengebied Boekel, 2016’ gewijzigd vastgesteld.

Logo Boekel

De gemeenteraad van Boekel heeft op 22 februari 2018 het bestemmingsplan ‘Omgevingsplan Buitengebied Boekel, 2016’ (IDN-code: NL.IMRO.0755.Omgevingsplan2016-VA01, verder: ‘Omgevingsplan’) gewijzigd vastgesteld. Onderdeel van dit Omgevingsplan is het plan-MER dat opgesteld is en ook al bij het ontwerpbestemmingsplan ter inzage is gelegd.  

Plangebied

Het plangebied wordt grofweg gevormd door het grondgebied van de gemeente Boekel, met uitzondering van de vigerende komplannen (de beheersverordeningen voor Kom Boekel en Kom Venhorst, bestemmingsplannen De Run – MOB complex, De Donk, Bedrijventerrein De Vlonder en De Vlonder-west fase 3, bestemmingsplan De Driedaagse, het bestemmingsplan Randweg). Ook vallen het gebied ten westen van de Bergstraat – Runstraat, een landbouwperceel aan de Langstraat, camping Boekels Ven e.o. buiten het plangebied in verband met recente bestemmingsplannen.

Crisis- en herstelwet

Het gaat om een actualisatie van het bestemmingsplan Buitengebied 2005 en tegelijk verbreden van dit bestemmingsplan naar een “Bestemmingsplan met verbrede Reikwijdte”, zoals bedoeld in de Crisis- en herstelwet, artikel 7c van het daarbij behorende Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet, 11e tranche. De 11e tranche van dit besluit is op 14 juli 2016 in werking getreden.

Inhoud van het Omgevingsplan

Het doel van het Omgevingsplan is een goede en gezonde fysieke leefomgeving. Hiervoor zijn onder meer regels voor de achtergrondbelasting geur en fijnstof, een depositie stand still voor ammoniak, een verbod op omschakeling van veehouderijen en diverse andere regels opgenomen. Ook zijn de regels uit de Verordening ruimte en diverse gemeentelijke beleidsregels vertaald in het Omgevingsplan. De beleidsregels zijn gekoppeld aan het gebruik, het bouwen of het ontwikkelen van locaties. Ze vormen daarmee een concreet toetsingskader. Een plan of aanvraag kan hierop worden getoetst en vergund óf geweigerd. Hiermee wil de gemeente Boekel een beter milieu, een betere gezondheid voor mens en dier en een meer verantwoorde veehouderij nastreven. Maar ook een flexibeler en uitvoerbaar plan dat inspeelt op de actuele wensen en dynamiek van het buitengebied.

Zoals opgenomen in de Wet ruimtelijke ordening voorziet het Omgevingsplan ook in een actueel (planologische) regiem: geldende rechten voor functies en bouwen zijn behouden. Daarnaast worden de functies en regels op een aantal locaties aangepast voor een concrete nieuwe ontwikkeling: de meelifters. In ruil voor die ontwikkelingen dragen die initiatiefnemers ook bij aan verbetering van de omgevingskwaliteit op diverse wijzen.

Bij het Omgevingsplan is ook een plan-MER opgesteld. Hierover heeft de commissie voor de milieueffectrapportage advies uitgebracht. Het plan-MER is hierop aangevuld en verder verantwoord. Het plan-MER heeft inzicht gegeven in de mogelijke gevolgen van het plan voor het milieu en volksgezondheid. In de passende beoordeling die bij het plan-MER hoort zijn de effecten op Natura2000-gebieden in beeld gebracht. Mede op grond van de conclusies uit het plan-MER en toetsingsadvies zijn maatregelen in het Omgevingsplan opgenomen om de gevolgen te beperken.

Gewijzigde vaststelling

Het Omgevingsplan is gewijzigd vastgesteld. Mede naar aanleiding van ingediende zienswijzen en nieuwe inzichten in het kader de Crisis- en herstelwet, maar ook naar aanleiding van ambtshalve aanpassingen. Voor de gewijzigde onderdelen verwijzen wij naar de Nota van wijzigingen en ook de Nota van zienswijzen.

Terinzagelegging

Het besluit tot vaststelling van het Omgevingsplan en het Bestemmingsplan ‘Omgevingsplan Buitengebied Boekel, 2016’ zelf, inclusief alle bijlagen, waaronder het plan-MER liggen vanaf 2 mei 2018 gedurende zes weken (tot en met 13 juni 2018) tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage bij de publieksbalie op het gemeentehuis van Boekel, St Agathaplein 2 te Boekel. Gedurende de inzagetermijn kunnen de stukken eventueel ook op afspraak ’s avonds worden ingezien. Neem hiervoor altijd eerst contact op met de publieksbalie.

Het plan is digitaal raadpleegbaar via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl (IDN-code NL.IMRO.0755.Omgevingsplan2016-VA01). Het Omgevingsplan is door de verbrede reikwijdte moeilijk (analoog) raadpleegbaar. Voor een beter raadpleegbare versie verwijzen wij naar de digitale raadpleegomgeving: http://boekel.crotec-omgevingsplan.nl/, ook te benaderen via www.boekel.nl/omgevingsplan. Wij adviseren nadrukkelijk deze gemeentelijke viewer te gebruiken.

Bij verschillen tussen de digitale en de analoge versie van het Omgevingsplan is de digitale versie doorslaggevend.

Beroep

Volgens artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening kan gedurende de termijn van ter inzage ligging beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit door:

  • 1.

    belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan kenbaar hebben gemaakt;

  • 2.

    iedere belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • 3.

    iedere belanghebbende, voor zover beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de raad bij de vaststelling van het plan heeft aangebracht. 

Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift bevat in ieder geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van het (onderdeel van het) besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Het instellen van beroep schorst de werking van het vastgestelde bestemmingsplan niet. Het besluit treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn.  

Als tijdens de beroepstermijn naast een beroepschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treed het bestemmingsplan niet eerder in werking dan voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet ook worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Aan deze procedures zijn griffiekosten verbonden. 

Beroep onder toepassing van de Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Boekel, 1 mei 2018

Naar boven