Provincie Zeeland - Kennisgeving herziening Omgevingsplan Zeeland 2018 en Omgevingsverordening Zeeland 2018

Logo Zeeland

Gedeputeerde staten van Zeeland maken bekend dat een ontwerp van het Omgevingsplan Zeeland 2018, een bijbehorend milieueffectrapport (MER) alsmede een ontwerp van de Omgevingsverordening Zeeland ter inzage liggen. U kunt de ontwerpen inzien via www.zeeland.nl. De documenten hebben betrekking op het hele provinciale grondgebied.

 

Het ontwerp Omgevingsplan Zeeland 2018 is het provinciaal beleidsplan voor de volle breedte van de fysieke leefomgeving. Het plan bevat beleid over economie, ruimte, mobiliteit, natuur, cultuur, water en milieu. Voortzetting van het vigerend beleid is het uitgangspunt. Nieuw beleid is er onder meer voor de inrichting van de kustzone, energietransitie en klimaat-adaptatie. Deze onderwerpen zijn in de samenleving opgehaald en op 2 februari 2018 door Provinciale Staten van Zeeland vastgelegd in de Kadernota Omgevingsplan Zeeland 2018. Het Omgevingsplan Zeeland 2018 heeft een wettelijke basis in de Wet ruimtelijke ordening (art. 2.2), Wet Milieubeheer (art. 4.9), Waterwet (art.4.4) en Planwet verkeer en vervoer (art.5).

 

Zoals vermeld is er een bijbehorend MER opgesteld. Het MER beschrijft de mogelijke effecten op het milieu die de beoogde beleidswijzigingen van het Omgevingsplan Zeeland 2018 kunnen veroorzaken. Tevens bevat het MER een passende beoordeling. Naast de gelegenheid van eenieder om zienswijze in te dienen, zijn de Commissie MER en de wettelijke adviseurs gevraagd om advies uit te brengen op het MER.

 

In de ontwerp Omgevingsverordening Zeeland 2018 worden de bestaande verordeningen op het gebied van ruimte, milieu, water, wegen- en vaarwegen, natuur, distelbeheer, landschap en ontgrondingen samengevoegd. De huidige bestaande verordeningen zullen worden ingetrokken. Uitgangspunt is de bestaande regels zoveel mogelijk ongewijzigd over te nemen. Op ondergeschikte punten zullen de bestaande regels worden herzien. Het betreft onder meer het schrappen en/of actualiseren van verouderde regels, verbeteringen, herstel van fouten.

 

Slechts op beperkte onderdelen, voortvloeiend uit het ontwerp Omgevingsplan Zeeland 2018, zijn nieuwe regels toegevoegd of bestaande regels aangepast. Het betreft onder andere de volgende onderdelen: vervanging begrip ‘bestaand bebouwd gebied’ door ‘bestaand stedelijk gebied’, uitbreidingsruimte kleinschalige bedrijventerreinen, mogelijkheden voor windenergie, mogelijkheden voor zonne-energie, vertaling van de kustvisie voor wat betreft verblijfsrecreatie en bebouwingsmogelijkheden van de stranden, regels verhuurplicht recreatiewoningen in de vorm van centraal bedrijfsmatige exploitatie, ligplaatsen in jachthavens, begrenzing glastuinbouwgebieden, uitbreidingsmogelijkheden intensieve veehouderij, verruiming mogelijkheden plaatsen borden, spandoeken, informatiezuilen.

 

 

Inzage termijn

De ontwerpen en het MER zijn in te zien via www.zeeland.nl en liggen vanaf 26 april 2018 tot en met 20 juni 2018 ter inzage in het provinciehuis, Abdij 6 te Middelburg op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Desgevraagd kunnen de stukken ook buiten kantooruren worden ingezien. Daartoe kan een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer 0118-752122 of 0118-631927. De ontwerpen en het MER liggen in de bovengenoemde periode tevens ter inzage in de gemeentehuizen in Zeeland. Informatie over adressen en openingstijden van de gemeentehuizen kunt u telefonisch inwinnen of vinden op de website van de desbetreffende gemeente.

 

Vanaf 26 april 2018 tot en met 20 juni 2018 kan eenieder schriftelijk zienswijzen / opmerkingen over de ontwerpen en MER ter kennis van provinciale staten brengen. Uw brief richt u aan:

Provincie Zeeland

t.a.v. team Omgevingsplan Zeeland

Postbus 165

4330 AD Middelburg

In uw brief neemt u tenminste op:

Naam, adres, handtekening en uw zienswijzen / opmerkingen over het ontwerp Omgevingsplan Zeeland 2018 en/of de ontwerp Omgevingsverordening Zeeland 2018 en/of de MER Omgevingsplan Zeeland 2018.

 

In plaats van toezending per brief kunt u, gedurende de hierboven genoemde termijn, uw opmerkingen langs elektronische weg insturen aan omgevingsplan@zeeland.nl. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zienswijzen mondeling naar voren te brengen. Voor mondelinge zienswijzen, een mondelinge toelichting of een kopie van ter inzage gelegde stukken van het Omgevingsplan Zeeland 2018 en MER kunt u bellen met telefoonnummer 0118-752122 of 0118-631927. Voor de Omgevingsverordening Zeeland 2018 kunt u bellen met 0118-631774.

 

Tijdens de inspraakperiode wordt een informatieavond georganiseerd. De informatieavond is op dinsdag 8 mei in het Van der Valk Hotel Goes (Anthony Fokkerstraat 100, 4462 ET Goes) van 19.00 tot 22.00 uur. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig.

Naar boven