Ontwerpbestemmingsplan Parapluherziening parkeren en geluidsgevoelige objecten, Zoetermeer

Logo Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken bekend dat, met ingang van 19 januari 2018 gedurende zes weken het ontwerpbestemmingsplan ‘Parapluherziening parkeren en geluidsgevoelige objecten’ ter inzage wordt gelegd. Het plan wordt ter inzage gelegd op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht. Bij het ontwerpbestemmingsplan behoort geen exploitatieplan.

 

Ligging plangebied

Het plangebied betreft het gehele gemeentelijke grondgebied.

 

Inhoud

Het op te stellen bestemmingsplan is een zogenaamde parapluherziening. Dat betekent dat alle gemeentelijke bestemmingsplannen in een keer worden herzien voor een of meer specifieke onderwerpen. In dit geval worden de bestemmingsplannen herzien voor de onderwerpen ‘parkeren’ en ‘geluidsgevoelige objecten’.

 

Parkeren

Tot 1 juli 2018 bevat de bouwverordening het toetsingskader voor voldoende parkeergelegenheid bij het verlenen van omgevingsvergunningen. Na 1 juli 2018 moet dit toetsingskader zijn geregeld in een bestemmingsplan. Met voorliggend bestemmingsplan wordt dit toetsingskader juridisch vastgelegd. Er is geen sprake van nieuw beleid, maar het juridisch goed vastleggen van bestaand beleid.

 

Nieuwe geluidsgevoelige objecten

Bij ontwikkelingen waar nieuwe geluidsgevoelige objecten worden gerealiseerd, kan niet altijd worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder. In dat geval kan door het verlenen van hogere waarden geluid een hogere geluidbelasting op deze objecten worden toegestaan. In dergelijke besluiten worden met name voor woningen aanvullende voorwaarden gesteld zoals de aanwezigheid van een geluidluwe gevel en een geluidluwe buitenruimte. In de meeste bestemmingsplannen is echter geen regel voorzien waarmee hogere waardenbesluiten en de daarin opgenomen voorwaarden worden aangemerkt als toetsingskader voor omgevingsvergunningen. Met voorliggend bestemmingsplan wordt het hogere waardenbesluit juridisch geborgd als toetsingskader voor omgevingsvergunningen. Er is geen sprake van nieuw beleid, maar van het juridisch goed vastleggen van bestaand beleid.

 

Indienen van een zienswijze

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen.

 

Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Voor het kenbaar maken van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 079.

 

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u de stukken van het ontwerpbestemmingsplan inzien dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie, tijdelijk gevestigd aan de Duitslandlaan 440. Let op! De Omgevingsbalie is met ingang van dinsdag 23 januari 2018 gevestigd op de nieuwe locatie in het Stadhuis. Op donderdag 25 januari 2018 is de Omgevingsbalie van 14:00 uur tot 17:00 uur gesloten in verband met de opening van de nieuwe locatie. U dient eerst een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en kunt invullen op: www.zoetermeer.nl/afspraakomgevingsbalie.

 

Deze publicatie is ook digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

www.zoetermeer.nl

 

Het ontwerpbestemmingsplan is ook digitaal raadpleegbaar op:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00074-0002

 

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld op:

http://ro.zoetermeer.eu/plannen/NL.IMRO.0637.BP00074-/NL.IMRO.0637.BP00074-0002

 

Zoetermeer, 18 januari 2018

 

Burgemeesters en wethouders van Zoetermeer,

 

de secretaris de burgemeester

drs. H.M.M. Koek C.B. Aptroot

 

Naar boven