Kavelbesluiten III en IV windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kennisgeving

Van vrijdag 19 januari 2018 tot en met vrijdag 2 maart 2018 liggen de kavelbesluiten III en IV ter inzage voor windenergiegebied Hollandse Kust (zuid). Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

In het Energieakkoord voor duurzame groei dat op 6 september 2013 is gesloten tussen werkgevers, werknemers, natuur- en milieuorganisaties, energiebedrijven, decentrale overheden, het Rijk en vele andere organisaties, is afgesproken dat het Rijk via een gefaseerd tenderproces subsidie beschikbaar stelt voor in totaal 3.450 MW windenergie op zee in de periode 2015 – 2019.

Op grond van de Wet windenergie op zee nemen de ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor elk windpark een kavelbesluit. In een kavelbesluit wordt bepaald waar en onder welke voorwaarden een windpark gebouwd en geëxploiteerd mag worden. De betreffende kavels liggen meer dan 18,5 kilometer uit de kust.

Het gaat om de volgende besluiten:

  • kavelbesluit III windenergiegebied Hollandse Kust (zuid);

  • kavelbesluit IV windenergiegebied Hollandse Kust (zuid).

Waarom is het windpark nodig?

Het gebruik van olie, gas en kolen leidt tot opwarming van de aarde. Het maakt ons land ook afhankelijk van de levering van die brandstoffen uit andere landen. Daarom stapt Nederland bijna helemaal over naar nieuwe energiebronnen zoals zon, wind en aardwarmte. Die bronnen zijn schoon en onuitputtelijk. Maar daarvoor moet nog veel gebeuren, want op dit moment is pas 6% van onze energievoorziening duurzaam.

Windenergie is voor ons land nu en in de toekomst onmisbaar. Daarom komen er windparken op zee en op land. De rijksoverheid heeft hierover afspraken gemaakt in het Energieakkoord voor duurzame groei.

Voor elk van de kavelbesluiten is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen.

De ontwerpkavelbesluiten III en IV windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) hebben van vrijdag 2 juni 2017 tot en met donderdag 13 juli 2017 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn 11 zienswijzen en 1 reactie ontvangen. Onlangs zijn, rekening houdend met deze zienswijzen en reacties, de kavelbesluiten III en IV genomen.

Welke procedure wordt gevolgd?

De kavelbesluiten worden bekendgemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant en zullen tevens met de toelichting op vrijdag 19 januari 2018 in de Staatscourant worden geplaatst. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een van de ontwerpkavelbesluiten kunnen nu beroep instellen tegen de kavelbesluiten.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de kavelbesluiten, de MER’en en de andere onderliggende stukken van vrijdag 19 januari 2018 tot en met vrijdag 2 maart 2018 digitaal inzien op: www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locaties:

  • gemeente Rotterdam, Stadswinkel Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 161, 3151 AE Hoek van Holland, T 14 010;

  • gemeente Den Haag, Stadsdeelkantoor Loosduinen, Kleine Keizer 3, 2533 CV Den Haag, T 14 070;

  • gemeente Wassenaar, Johan de Wittstraat 45, 2242 LV Wassenaar, T 14 070;

  • gemeente Katwijk, Koningin Julianalaan 3, 2224 EW Katwijk ZH, T (071) 406 50 00;

  • gemeente Noordwijk, Voorstraat 42, 2201 HW Noordwijk, T (071) 366 00 00;

  • gemeente Zandvoort, Swaluëstraat 2, 2042 KB Zandvoort, T 14 023 of 023 574 01 00;

  • gemeente Bloemendaal, Bloemendaalseweg 158, 2051 GJ Overveen, T 14 023;

  • gemeente Velsen, Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden, T 14 0225.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpkavelbesluit kunnen tegen het kavelbesluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 20 januari 2018 tot en met vrijdag 2 maart 2018. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Op de kavelbesluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ (D-passage 2)

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wat gebeurt er nog meer?

De kavelbesluiten I en II windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) zijn op 16 december 2016 ter inzage gelegd. Met de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 6 december 2017 zijn die kavelbesluiten onherroepelijk. Gelijktijdig aan de voorbereiding van de kavelbesluiten I en II en III en IV worden onder de rijkscoördinatieregeling het inpassingsplan en de vergunningen voor het net op zee Hollandse Kust (zuid) voorbereid. De ontwerpbesluiten hiervoor hebben van 6 oktober 2017 tot en met 16 november 2017 ter inzage gelegen.

In een gebied ten noorden van de bestaande windparken vindt tevens de voorbereiding van het kavelbesluit V voor het windenergiegebied Hollandse Kust (noord) plaats, dat op meer dan 18,5 kilometer uit de kust van Noord-Holland is gesitueerd. Hiertoe heeft tot 29 mei 2017 de conceptnotitie reikwijdte en detailniveau ter inzage gelegen. Gelijktijdig heeft ook de conceptnotitie reikwijdte en detailniveau voor het net op zee Hollandse Kust (noord) ter inzage gelegen. Kennisgevingen voor het net op zee Hollandse Kust (zuid en noord) en voor het kavelbesluit V voor het windenergiegebied Hollandse Kust (noord) worden elk afzonderlijk gepubliceerd.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over kavelbesluiten III en IV windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) en alle bijbehorende stukken vindt u op: www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten naar telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven