Kennisgeving Ontwerpbestemmingsplan Sluisbuurt, Milieueffectrapportage Zeeburgereiland en Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder, gemeente Amsterdam

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 7.30 Wet milieubeheer en artikel 110a van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 3 april 2018 het ontwerpbestemmingsplan Sluisbuurt, het bijbehorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, en de Milieueffectrapportage (MER) Zeeburgereiland, met daarop betrekking hebbende stukken, vrijgegeven voor terinzagelegging.

 

Ontwerpbestemmingsplan Sluisbuurt

Het plangebied van het ontwerpbestemmingsplan wordt globaal begrensd aan de westzijde door het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJ, aan de noordzijde door de Oranjesluizen en Buiten-IJ, aan de oostzijde door de Zuiderzeeweg en aan de zuidzijde door de Piet Heintunnel.

Het ontwerpbestemmingsplan voorziet in de juridisch planologische basis voor een gemengde hoogstedelijke buurt met maximaal 5.460 woningen en circa 100.000m2 bvo niet-woonfuncties.

 

Milieueffectrapportage (MER) Zeeburgereiland

Het Zeeburgereiland, waaronder de Sluisbuurt, wordt gefaseerd getransformeerd naar een hoogstedelijk gemengd gebied met wonen en werken. Deze transformatie is m.e.r.-beoordelingsplichtig. Om de milieugevolgen van de transformatie in beeld te brengen is een MER Zeeburgereiland opgesteld. De m.e.r.-procedure Zeeburgereiland is procedureel gekoppeld aan het bestemmingsplan Sluisbuurt, omdat dit het eerste ruimtelijk besluit is dat voorziet in een m.e.r. beoordelingsplichtige ontwikkeling binnen plangebied MER Zeeburgereiland.

 

Ontwerpbesluit hogere waarden

Het ontwerpbestemmingsplan Sluisbuurt maakt nieuwe woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen mogelijk. De voorkeurswaarden voor geluid, zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, worden voor de geprojecteerde woningen overschreden door wegverkeerslawaai van de Zuiderzeeweg en IJburglaan.

Omdat geluidreducerende maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied of aan de ontvangzijde onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen. In het bestemmingsplan wordt een stille zijde verplicht gesteld.

 

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is vanwege de omvang van programma op dit bestemmingsplan van toepassing. Dat heeft procedurele versnellingen tot gevolg.

 

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Sluisbuurt ligt met de daarop betrekking hebbende stukken, waaronder de MER Zeeburgereiland en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, met ingang van donderdag 19 april 2018 gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij:

  • Stadsloket stadhuis, Amstel 1, te Amsterdam.

  • Stadsloket stadsdeelkantoor Oost, Oranje Vrijstaatplein 2, te Amsterdam.

  • Stadsloket stadsdeelkantoor Noord, Buikslotermeerplein 2000, te Amsterdam.

Alle stadsloketten zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Het ontwerpbestemmingsplan met de daarop betrekking hebbende stukken is tevens digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0363.M1711BPGST-OW01. Het plan is raadpleegbaar via: www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Informatiemarkt

Op dinsdag 15 mei 2018 wordt van 19.00 uur tot 21.00 uur een informatiemarkt gehouden in het IJburg college 2, Geertje Wielemastraat 1. Medewerkers van de gemeente Amsterdam zijn hier aanwezig om het bestemmingsplan en de MER toe te lichten en vragen te beantwoorden.

 

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan Sluisbuurt en over de MER Zeeburgereiland naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan en de MER kunnen worden ingebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam, t.a.v. mevrouw H. Linger.

 

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kunnen worden ingebracht bij burgemeester en wethouders van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam, t.a.v. mevrouw H. Linger.

 

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan, de MER en ten aanzien van het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden, kan contact worden opgenomen met Ruimte & Duurzaamheid, tel.nr: 06-51250144.

Amsterdam, 18 april 2018

burgemeester en wethouders van Amsterdam

J.J. van Aartsen,

waarnemend burgemeester

A.H.P. Van Gils,

gemeentesecretaris

Naar boven