Kennisgeving terinzagelegging concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau Aanvullende Strategische Voorraden voor de drinkwatervoorziening in Gelderland

Logo Gelderland

Onderzoeksaanpak voor het Milieueffectrapport

Gedeputeerde Staten van Gelderland gaan gebieden aanwijzen voor de toekomstige drinkwatervoorziening in Gelderland. Om hierover een besluit te kunnen nemen is het nodig om een Milieueffectrapport (MER) op te stellen. De voorgenomen onderzoeksaanpak voor dit Milieueffectrapport beschrijven we in de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Deze concept-notitie ligt van 18 april tot en met 30 mei ter inzage. Tijdens deze periode kunt u een reactie indienen.

Aanleiding

In de ontwerp Structuurvisie Ondergrond van november 2016 heeft het Rijk aan de provincies gevraagd om Aanvullende Strategische Voorraden (ASV) voor de toekomstige drinkwatervoorziening aan te wijzen. De gebieden voor de ASV worden samen met het beschermingsbeleid opgenomen in de provinciale omgevingsverordening. Het doel hiervan is dat we, ook bij een mogelijke extreme groei van de vraag, in de toekomst voldoende drinkwater hebben.

Milieueffectrapportage

Voor het aanwijzen van deze gebieden doorloopt de Provincie Gelderland een milieu effect rapportage (m.e.r.)-procedure. De m.e.r.-procedure is bedoeld om de milieugevolgen van een plan in beeld te brengen voordat er een besluit over wordt genomen. De eerste stap is het opstellen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Deze notitie beschrijft de aanpak van het onderzoek voor het Milieueffectrapport. In deze concept-notitie is opgenomen dat er onderzoek gedaan wordt naar de beschikbare hoeveelheid grondwater en de effecten van grondwateronttrekking. Daarnaast verkennen we ook andere manieren van winning (oevergrondwater, brak water en oppervlaktewater) en besparingsmogelijkheden. Uiteindelijk maken we een brede afweging op basis van milieueffecten, drinkwateraspecten (zoals kosten, risico’s en robuustheid) en maatschappelijke effecten.

Inzien en reageren

Van 18 april 2018 tot en met 30 mei 2018 ligt deze concept-NRD ter inzage. U kunt het document dan downloaden via de provinciale website www.gelderland.nl/NRD-ASV.

Daarnaast is er de mogelijkheid om het document op papier in te zien bij de receptie in het Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

U kunt tijdens deze periode een zienswijze indienen. Dit kan op verschillende manieren.

Per e-mail aan post@gelderland.nl of per post aan Provincie Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem.

In de onderwerpregel van uw e-mail of brief kunt u vermelden dat het gaat om een “zienswijze NRD planMER ASV Gelderland”, met zaaknummer 2017-006593.

Uw zienswijze moet voorzien zijn van naam, adres en woonplaats.

Als u niet wilt dat uw gegevens openbaar worden gemaakt, dan kunt u dit in de zienswijze aangeven.

Voor meer informatie kunt u bellen met het Provincieloket, tel. 026 359 99 99.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven