Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 12 april 2018, nr. WJZ/18070728, tot wijziging van de Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2017 en tot intrekking van de Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied hoogpathogene vogelgriep Kamperveen 2018

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 31 van Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40/EEG (PbEU 2006, L 10) en de artikelen 17, 18, 30 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervalt de begripsbepaling voor ‘vervoer’.

B

Artikel 2 vervalt.

C

Artikel 3 komt als volgt te luiden:

Artikel 3. Bezoekverbod commerciële inrichting

  • 1. Het is bezoekers verboden een inrichting te betreden waar gevogelte commercieel wordt gehouden.

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan een inrichting te betreden, indien het bezoek plaatsvindt overeenkomstig een hygiëneprotocol.

  • 3. Het eerste lid is niet van toepassing op een bezoek aan een vogelverblijfplaats in een acute noodsituatie.

  • 4. Het eerste tot en met derde lid zijn van overeenkomstige toepassing op vervoermiddelen van een bezoeker.

  • 5. Een houder van commercieel gehouden gevogelte brengt duidelijk zichtbare afscheidingen aan langs de grenzen van de inrichting.

D

De artikelen 4, 5, 6, 10 en 11 en de bijlage vervallen.

ARTIKEL II

De Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied hoogpathogene vogelgriep Kamperveen 2018 wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl en treedt in werking met ingang van 13 april 2018.

Deze regeling wordt tevens met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 12 april 2018

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze, M. Sonnema Directeur-generaal van Agro en Natuur

TOELICHTING

1. Inleiding

Met deze regeling wordt de Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2017 gewijzigd en wordt de Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied Kamperveen 2018 ingetrokken.

2. Landelijke vogelgriepmaatregelen

De afgelopen weken is het op het gebied van vogelgriep relatief rustig gebleven. De laatste besmetting op een pluimveebedrijf in Nederland werd geconstateerd op 12 maart 2018, de laatste besmette wilde vogel werd op 28 februari 2018 gevonden. Slowakije meldde besmette wilde vogels op 23 maart, Denemarken meldde besmette wilde vogels rond Pasen en Bulgarije meldde een besmet eendenbedrijf op 4 april van dit jaar. Dit is een sterke afname van het aantal besmettingen. Daar komt bij dat de deskundigengroep dierziekten op 11 april 2018 een nieuwe risicobeoordeling heeft gemaakt voor de insleep van vogelgriep. De deskundigengroep concludeert dat het risico op insleep voor bedrijven via wilde vogels verlaagd is, zowel ten opzichte van december 2016 als ten opzichte van het vorige overleg, op 22 maart 2018. Hier dragen de hogere temperatuur en het wegtrekken van vogels aan bij. De risico’s zijn nu zodanig laag dat de regionale afscherm- en ophokplicht, de maatregelen voor het bezoek aan niet-commerciële pluimveehouders, het verbod op wedstrijden en tentoonstellingen en de verplichtingen voor eendenhouders om strooisel af te dekken en hygiënemaatregelen te treffen bij het aanbrengen van strooisel ingetrokken kunnen worden.

De verplichte hygiënemaatregelen voor het bezoek aan inrichtingen met commercieel gehouden pluimvee blijven in stand. Dit bekent dat een hygiëneprotocol gehanteerd moet worden bij bezoek aan de gehele inrichting, inclusief erf en vogelverblijfplaats. Dit hygiëneprotocol bevat diverse eisen, die toegespitst zijn op de verschillende gedeelten van inrichtingen. Het hanteren van goede hygiënemaatregelen draagt bij aan het voorkomen van pluimveeziekten, waaronder vogelgriep. Dit is van belang omdat het risico op de insleep van vogelgriep weliswaar is verlaagd ten opzichte van december 2016 en 22 maart 2018, maar er nog wel virus circuleert in Noordwest-Europa.

3. Beschermings- en toezichtsgebied Kamperveen

Op 13 maart 2018 is rond Kamperveen in de provincie Overijssel een beschermings- en toezichtsgebied ingesteld, door middel van de Regeling maatregelen bestrijding vogelgriep Kamperveen 2018. De aanleiding daarvoor was een uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza (hierna: HPAI) op een eendenbedrijf in Kamperveen. Binnen het beschermings- en toezichtsgebied waren verschillende maatregelen van kracht ter preventie en bestrijding van HPAI. Op grond van artikel 31 van Richtlijn 2005/94/EG blijven de maatregelen in het beschermings- en toezichtsgebied van kracht tot ten minste 30 dagen na de datum waarop de voorlopige reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf voltooid is. De reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf in Kamperveen heeft plaatsgevonden op 13 maart 2018. Het beschermings- en toezichtsgebied kan dus met ingang van 13 april 2018 worden opgeheven. Artikel II van de onderhavige regeling voorziet daarin, door de Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied Kamperveen 2018 in te trekken.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze, M. Sonnema Directeur-generaal van Agro en Natuur

Naar boven