Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Havenstraatterrein, besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en gewijzigde vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder, gemeente Amsterdam

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 en afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend.

 

Bestemmingsplan 

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 14 maart 2018 het bestemmingsplan Havenstraatterrein vastgesteld. Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld. Voor een overzicht van de wijzigingen wordt kortheidshalve verwezen naar de Nota van wijzigingen bestemmingsplan Havenstraatterrein, die als bijlage bij het besluit is gevoegd.

 

Het plangebied Havenstraatterrein wordt in het noorden begrensd door de Havenstraat en de GVB tramremise, in het oosten door de Amstelveenseweg, in het zuiden door de Stadiongracht en de Karperweg en in het westen door Park Schinkeleilanden. Het bestemmingsplan voorziet in de transformatie van het gebied naar gemengd woon-werkgebied met 500 woningen, een basisschool, bedrijvigheid en stedelijke voorzieningen.

 

Exploitatieplan

De gemeenteraad heeft bij besluit van gelijke datum en nummer tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

 

Hogere waarden Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben bij besluit van 6 februari 2018 hogere waarden vastgesteld als bedoeld in de Wet geluidhinder. Het besluit tot vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder is ten opzichte van het ontwerpbesluit, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld. Voor een overzicht van de wijzigingen wordt kortheidshalve verwezen naar het besluit hogere waarden Wet geluidhinder, dat als bijlage bij het bestemmingsplan is gevoegd.

 

Het bestemmingsplan Havenstraatterrein maakt nieuwe woningen en een basisschool mogelijk. Dit zijn geluidgevoelige objecten. De voorkeursgrenswaarden voor geluid, zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, zullen vanwege wegverkeer van de Amstelveenseweg, Havenstraat en Krusemanstraat worden overschreden. Omdat geluidreducerende maatregelen niet doeltreffend, dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.

 

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan Havenstraatterrein ligt met de daarop betrekking hebbende stukken, waaronder het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit tot vaststelling van hogere waarden Wet geluidhinder, met ingang van 18 april 2018 gedurende onderstaande beroepstermijn, op de volgende adressen ter inzage:

 

  • Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam.

  • Stadsloket stadsdeelkantoor Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam.

 

Alle stadsloketten zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur.

 

Het bestemmingsplan Havenstraatterrein met de daarop betrekking hebbende stukken is tevens digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K1302BPSTD-VG01.

 

Beroep

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 19 april 2018 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan, tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van hogere waarden Wet geluidhinder bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest. Tevens kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit tot vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder.

 

Een beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

 

Crisis- en herstelwet

Het project Havenstraatterrein Amsterdam is in 2015 aangewezen als ontwikkelingsgebied als bedoeld in artikel 2.2 van de Crisis- en herstelwet (Chw) en artikel 2, lid 1, onder cc van het Besluit uitvoering Chw.

 

Op het bestemmingsplan Havenstraatterrein met de daarop betrekking hebbende stukken is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Chw van toepassing omdat het bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van meer dan 11 woningen in een aaneengesloten gebied. Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepsschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

 

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit tot vaststelling hogere waarden treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

 

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

 

Amsterdam, 17 april 2018

burgemeester en wethouders,

 

mr. A.H.P. van Gils J.J. van Aartsen

secretaris waarnemend burgemeester

Naar boven