Kennisgeving aanvullende Notitie Reikwijdte en Detailniveau net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Op 13 april 2018 heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat de aanvullende Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) vastgesteld. Hierin staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport (MER) voor het net op zee. Tevens is een reactie gegeven op de binnengekomen zienswijzen.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT wil het net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) realiseren op zee en in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Het net op zee zorgt voor de stroomverbinding van de windturbines van windenergiegebied Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) met het landelijke hoogspanningsnet.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte.

Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een nieuwe hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west) is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé wordt vastgelegd in een (rijks)inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen het plan vast. Het inpassingsplan wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure samen met een aantal andere besluiten dat voor het project nodig is, zoals vergunningen en ontheffingen. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert de procedure.

Wat is een milieueffectrapport

Een milieueffectrapport (MER) brengt de milieueffecten in beeld zoals de effecten op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water. Op deze wijze kunnen eventuele effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming. Het MER wordt gebruikt als onderbouwing voor de besluitvorming over het inpassingsplan, vergunningen en ontheffingen. In de aanvullende NRD staat beschreven welke alternatieven in het MER worden onderzocht en op welke wijze het milieuonderzoek plaatsvindt.

Vaststelling van de aanvullende Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Op 27 maart jl. heeft het kabinet de routekaart windenergie op zee 2030 openbaar gemaakt, waarin onder ander de volgorde van de in de toekomst te realiseren windparken is aangegeven. Na Hollandse Kust (noord) zal eerst gestart worden met Hollandse Kust (west). Het windenergiegebied Hollandse Kust (noordwest) wordt vooralsnog niet benut in verband met ecologie en visvangst. Het gevolg hiervan is dat voor het net op zee wordt uitgegaan van een combinatie van Hollandse Kust (noord) met het noordelijk deel van Hollandse Kust (west).

Mede op basis van het bovenstaande, van de ingediende zienswijzen of reacties en van het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat op 13 april 2018 de definitieve aanvullende NRD net op zee Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) vastgesteld.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl onder het project Net op zee – Hollandse Kust (noord).

Wat gebeurt hierna?

Als het MER is afgerond, wordt mede op basis daarvan een ontwerpinpassingsplan opgesteld. Het MER is ook de onderbouwing voor de omgevingsvergunning en de watervergunning. Het MER wordt samen met dit ontwerpinpassingsplan en andere ontwerpbesluiten ter inzage gelegd. Hierop kan iedereen reageren. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Naar boven