Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 26 maart 2018, 2018-00000593012018-0000059301, tot wijziging van de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Regeling verplichtstelling beroepspensioenregeling vanwege de pensioenvergelijker en wijziging van het formulier representativiteitsgegevens

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, derde lid, en 9b, vierde lid, van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling en de artikelen 6, vierde lid, 9, vierde lid en 13, zesde lid, van de Wet verplichte beroepspensioenregeling;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 14 van de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling wordt ‘artikel 2, tweede en derde lid’ vervangen door ‘artikel 2, tweede lid, en artikel 9b, eerste lid’.

ARTIKEL II

De bijlage bij de Regeling verplichtstelling beroepspensioenregeling wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL III

  • 1. Artikel I van deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop artikel I, onderdeel B, en artikel I, onderdeel G, van het Besluit van 16 november 2017, tot wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling en enige andere besluiten in verband met de Verzamelwet pensioenen 2017 en enige andere wijzigingen (Stb. 2017, 451), in werking treden.

  • 2. Artikel II van deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop artikel II, onderdeel A, van de Verzamelwet pensioenen 2017 in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlage, bedoeld in artikel II, die ter inzage wordt gelegd bij de Directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving (UAW) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tevens wordt geplaatst op de website http://cao.minszw.nl.

Den Haag, 26 maart 2018

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Artikel I

Om pensioenregelingen beter te kunnen vergelijken zijn regels gesteld over het opnemen van gegevens over vergelijkbaarheid van onderdelen van de pensioenregeling. De pensioenvergelijker is onderdeel van de Pensioen 1-2-3.

In de Verzamelwet pensioenen 2017 is geregeld dat de pensioenvergelijker niet meer actief verstrekt wordt bij aanvang van de deelname (in laag 1 van de Pensioen1-2-3) maar beschikbaar wordt gesteld op de website van de pensioenuitvoerder (in laag 2 van de Pensioen 1-2-3). In verband hiermee worden de verwijzingen in artikel 14 van de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling, waar is geregeld welke opschriften, iconen en sjablonen in de Pensioen1-2-3 moeten worden gebruikt, aangepast.

Artikel II

Het formulier representativiteitsgegevens is gewijzigd vanwege de aanpassingen in het Toetsingskader Wet verplichte beroepspensioenregeling die verband houden met het verhoudingsvereiste zelfstandige beroepsgenoten en beroepsgenoten in loondienst. Daarnaast is een technische wijziging aangebracht waarbij de verwijzing naar aantal fte’s als meeteenheid is komen te vervallen. Bij beroepsgenoten gaat het om personen en niet om fte’s.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

Naar boven