Vaststelling bestemmingsplan Geluidszone Industrieterrein Arnhem Noord

Logo Arnhem

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 27 maart 2018 gewijzigd heeft vastgesteld

het bestemmingsplan ' Geluidszone Industrieterrein Arnhem Noord '

landelijk bekend onder het plan-identificatienummer NL.IMRO.0202.825-0302.

 

Aanleiding en doel

Op 14 juni 2017 heeft de Afdeling uitspraak gedaan in het kader van de behandeling van de beroepen inzake het bestemmingsplan ' Geluidszone industrieterrein Arnhem Noord '. De Afdeling heeft overwogen dat er aan het besluit van de gemeenteraad van 13 juli 2015 tot vaststelling van dit bestemmingsplan een motiveringsgebrek kleefde. Teneinde dit gebrek te herstellen is een nieuw geluidsonderzoek uitgevoerd. Op basis hiervan is onderhavig bestemmingsplan op 27 maart 2018 opnieuw vastgesteld.

Het bestemmingsplan ‘Geluidszone industrieterrein Arnhem Noord’ heeft als doel een aanpassing van de bestaande geluidszone vast te leggen.

Industrieterrein Arnhem Noord (bestaande uit de bedrijventerreinen Westervoortsedijk, Het Broek en Kleefse Waard) is een ‘gezoneerd industrieterrein’, zoals bedoeld in de Wet geluidhinder. Dit gezoneerd industrieterrein biedt de mogelijkheid van vestiging van bedrijven die als ‘grote lawaaimakers’ worden aangemerkt. Op grond van de Wet geluidhinder bestaat de verplichting om rondom het industrieterrein Arnhem Noord een geluidszone vast te stellen, waarbuiten de geluidsbelasting als gevolg van dit terrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven mag gaan. Binnen de geluidszone zijn in beginsel geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen toegestaan. De grens rondom de geluidzone is de 50 dB(A) contour, welke voor het industrieterrein Arnhem Noord op 22 augustus 1990 bij Koninklijk Besluit is vastgesteld.

Op het westelijk deel van het industrieterrein is grootschalige stedelijke bebouwing in ontwikkeling in de vorm van woningen en (kleinschalige) bedrijfsmatige functies. Hierdoor zal dit gebied geen onderdeel meer uitmaken van het gezoneerd industrieterrein. Daarom dient de geluidszone en de bijbehorende zonegrens te worden aangepast.

Zowel de huidige als de nieuwe geluidszone bestrijken meerdere bestemmingsplannen. Om te voorkomen dat al deze bestemmingsplannen afzonderlijk integraal moeten worden herzien, wordt een zogeheten facetbestemmingsplan opgesteld. Hierin wordt enkel een facet (in dit geval ‘geluid’) van een planologische regeling herzien. Onderhavig bestemmingsplan vult aan op én vervangt ter plaatse geldende op de geluidszone betrekking hebbende bestemmingen, zoals opgenomen in geldende bestemmingsplannen.

 

Wijziging

Het bestemmingsplan is bij vaststelling op een enkel punt gewijzigd. Deze wijziging betreft de in artikel 3 van de regels van het bestemmingsplan opgenomen lijst met aan te passen bestemmingsplannen. In deze lijst is de verwijzing naar het bestemmingsplan Fluvium Midden - Westervoortsedijk West (ontwerpversie) geschrapt.

Inzien

Het bestemmingsplan en het besluit tot intrekking en vaststelling liggen met ingang van 4 april 2018 tot en met 15 mei 2018 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage bij de receptie van het Stadskantoor van de gemeente Arnhem aan de Eusebiusbuitensingel 53.

Het vastgestelde bestemmingsplan is met ingang van 4 april 2018 ook op internet in te zien (technische storing voorbehouden).

De interactieve digitale verbeelding van het plan is te raadplegen op het webadres: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0202.825-0302 

De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres: http://www.arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0202.825-/NL.IMRO.0202.825-0302/

 

Procedure

De belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan gedurende de aangegeven termijn van zes weken na bekendmaking beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voorts kan, indien beroep is ingesteld, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Ten aanzien van die onderdelen van het bestemmingsplan die bij vaststelling zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp komt de bevoegdheid beroep in te stellen ook toe aan de belanghebbende die bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.

Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de exacte voorwaarden vermeld.

Arnhem, 3 april 2018

Naar boven