Gecoördineerde bekendmaking gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “Westerpark West”, besluit vaststellen hogere waarden, besluit omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen, planologisch strijdig gebruik en het kappen van bomen, besluit watervergunning en besluit leggerwijziging

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge de Wet ruimtelijke ordening, de Wet geluidhinder, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Waterwet het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 29 november 2017 het bestemmingsplan ‘Westerpark West’ vastgesteld. Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben bij besluit van 31 oktober 2017, op grond van de Wet geluidhinder, besloten tot vaststelling van hogere grenswaarden zoals bedoeld in deze wet.

De bestuurscommissie van stadsdeel West, gemeente Amsterdam heeft bij besluit van 6 december 2017 besloten tot verlening van:

  • 1.

    een omgevingsvergunning voor de activiteiten: bouwen, planologisch strijdig gebruik en het kappen van bomen ten behoeve van het verbouwen van de bestaande parkeergarage, het bouwen van 7 woongebouwen en het kappen van 7 houtopstanden (Kavel 3 Westerpark West), Haarlemmerweg 518-520 te Amsterdam (OLO 2968635);

  • 2.

    een omgevingsvergunning voor de activiteiten: bouwen, planologisch strijdig gebruik en het kappen van bomen ten behoeve van het bouwen van een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 3 nieuwe woongebouwen en het kappen van 12 houtopstanden (Kavel 1B en 2A Westerpark West), Haarlemmerweg 506-512 te Amsterdam (OLO 2969999)

Het Algemeen Bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft bij het besluit van 21 november 2017 besloten tot de leggerwijziging voor waterkeringen betreffende de ING-panden.

Het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft bij besluit van 28 november 2017 besloten tot verlening van de watervergunning voor verleggen van de directe secundaire waterkering van de Overbrakerbinnenpolder, ter hoogte van de Haarlemmerweg 506- 520 in Amsterdam.

Coördinatieregeling

Ter uitvoering van het coördinatiebesluit van de gemeenteraad van 9 maart 2016 (gepubliceerd in Gemeenteblad 2016/38274 van 11 maart 2017) is op bovengenoemde besluiten de coördinatieregeling als bedoeld in afdeling 3.6 van de Wro van toepassing. De besluiten zijn gecoördineerd voorbereid en worden hierbij gelijktijdig bekend gemaakt.

Bestemmingsplan

Het plangebied van het bestemmingsplan Westerpark wordt begrensd door de Haarlemmervaart in het zuiden, de gebouwen aan de Molenwerf 2-24 in het westen, het Brettenpad in het noorden en het Westerpark in het oosten.

Naar aanleiding van een aangenomen amendement is het bestemmingsplan op 29 november 2017 gewijzigd vastgesteld, zodanig dat 'Kavel X' geen onderdeel is van de ontwikkeling/transformatie naar wonen. Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 29 november 2017.

Het bestemmingsplan Westerpark West is het juridisch planologisch kader ten behoeve van de sloop/nieuwbouw en transformatie van de voormalige ING-kantoren aan de Haarlemmerweg 506-520. Het bestemmingsplan maakt een programma mogelijk van 775 woningen, ondergrondse parkeervoorzieningen en 1.200 m² voorzieningen op de begane grond zoals horeca (café, restaurant), maatschappelijke voorzieningen, publieksgerichte zakelijke of consumentverzorgende dienstverlening.

Exploitatieplan

De gemeenteraad heeft tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen. De gronden binnen het plangebied zijn voor circa 20 procent in eigendom van de gemeente Amsterdam en voor circa 80 procent in eigendom van de initiatiefnemer. De gronden die in eigendom zijn van de gemeente Amsterdam zijn in erfpacht uitgegeven. Met de initiatiefnemer is voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan een anterieure overeenkomst gesloten waarin het kostenverhaal is verzekerd.

Hogere waarden Wet geluidhinder

De voorkeurswaarden voor geluid, zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, worden voor alle in het bestemmingsplan geprojecteerde woningen overschreden vanwege spoorweglawaai van het spoortracé Amsterdam Sloterdijk – Amsterdam Centraal, vanwege industrielawaai vanwege industrieterrein Westpoort en vanwege wegverkeerslawaai van de Haarlemmerweg, Bos en Lommerweg en Rijksweg A10.

Omdat geluidreducerende maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied of aan de ontvangzijde onvoldoende doeltreffend dan wel overwegende bezwaren ontmoeten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen. In het bestemmingsplan is een stille zijde verplicht gesteld.

Omgevingsvergunningen

De op 10 mei 2017 ingediende aanvragen voor omgevingsvergunningen hebben betrekking op:

  • 1.

    het verbouwen van de bestaande parkeergarage, het bouwen van 7 woongebouwen en het kappen van 7 houtopstanden (Kavel 3 Westerpark West), Haarlemmerweg 518-520 te Amsterdam, OLO 2968635

  • 2.

    het bouwen van een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 3 nieuwe woongebouwen en het kappen van 12 houtopstanden (Kavel 1B en 2A Westerpark West), Haarlemmerweg 506-512 te Amsterdam, OLO 2969999

Watervergunning

De watervergunning heeft betrekking op de herontwikkeling van het gebied Westerpark- West, en het als gevolg daarvan gedeeltelijk verleggen van de directe secundaire waterkering van de Overbrakerbinnenpolder, ter hoogte van de Haarlemmerweg 506-520 in Amsterdam.

Leggerwijzing direct secundaire waterkering Overbrakerbinnenpolder

De legger is een register of administratiesysteem waarin wordt vastgelegd hoe de vorm, afmeting of constructie van de dijk eruit ziet. Het is een officieel document dat door het bestuur van het waterschap wordt vastgesteld. Ook worden de kern- en beschermingszones van de waterkering aangegeven in de legger. Voor deze zones gelden bepaalde verboden en geboden die zijn beschreven in de Keur AGV 2011. Als gevolg van het gedeeltelijk verleggen van de direct secundaire waterkering van de Overbrakerbinnenpolder wordt ook de bijbehorende legger gewijzigd.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan ‘Westerpark West’, het besluit vaststellen hogere waarden, de omgevingsvergunningen met de activiteiten bouwen, planologisch strijdig gebruik en het kappen van bomen, de watervergunning en de leggerwijziging liggen met de daarbij behorende stukken met ingang van 13 januari 2018 gedurende een termijn van zes weken gelijktijdig ter inzage op:

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Het bestemmingsplan Westerpark West met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl.Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.E1502BPSTD-VG01

Beroep

Op grond van artikel 8.3 Wro worden het bestemmingsplan en alle hierboven genoemde gecoördineerde besluiten voor de mogelijkheid van beroep als één besluit aangemerkt.

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 14 januari  2018 gedurende zes weken, beroep instellen tegen de gecoördineerde besluiten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijze niet in staat is geweest een zienswijze in te dienen.

Tevens kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Crisis en herstelwet

Op deze besluiten zijn afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing omdat het bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van meer dan 11 woningen in een aaneengesloten gebied. Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepsschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en alle hierboven genoemde gecoördineerde besluiten treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

  

Amsterdam, 12 januari 2018

 

college burgemeester en wethouders van Amsterdam,

A.H.P. van Gils

gemeentesecretaris

 

J.J. van Aartsen

waarnemend burgemeester

Naar boven