Verkeersbesluit eenrichtingsverkeer en parkeerverbod op gedeelten van de Machineweg tussen de Hoge Dijk en de Aalsmeerderweg ten zuidwesten van de vaart (parallelweg)

Logo Aalsmeer

Realisatie en Beheer, verkeer en vervoer, 2018

Zaaknummer: Z-2018/ 003971 Documentnummer: D-2018/ 021171

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer besluiten om het zuidoostelijke deel van het gedeelte van de Machineweg tussen de Hoge Dijk en de Aalsmeerderweg ten zuidwesten van de daar gelegen vaart, hierna aangeduid met parallelweg van de Machineweg, over een lengte van ca. 30 meter aan te wijzen als eenrichtingsweg. De verplichte rijrichting is van zuidoost naar noordwest. Fietsen en bromfietsen zijn van dit eenrichtingsverkeer uitgezonderd. Op het gedeelte ten noordoosten van het gebouw Machineweg 12 stellen zij aan de noordoostkant over een lengte van ca. 20 meter een parkeerverbod in.

Zij duiden dit aan met borden C2 en C3 met onderbord met opschrift uitgezonderd fietsen en bromfietsen en borden E1 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De maatregelen zijn aangegeven op tekening R&B-V-2017-106.

Het besluit is gebaseerd op:

  • -

    De Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • -

    het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • -

    het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform art. 2 WVW1994 tot:

  • -

    Het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

De aansluiting van de parallelweg langs de Machineweg op de Aalsmeerderweg zorgt op dit moment voor een verkeerskundig onwenselijke en onveilige situatie. De aansluiting heeft een negatief effect op de cyclus van de verkeersregelinstallatie op de kruising Aalsmeerderweg-Machineweg. Daarnaast is de parallelweg bij de aansluiting op de Aalsmeerderweg zo smal dat auto’s daar elkaar niet kunnen passeren. Dit bemoeilijkt het inrijden vanaf de Aalsmeerderweg op het moment dat daar auto’s staan opgesteld. De situatie kan worden verbeterd door op dat deel over een lengte van ca. 30 meter eenrichtingsverkeer in te stellen, waarbij het alleen is toegestaan om de parallelweg vanaf de Aalsmeerderweg in te rijden. Dat kan alleen als er voor autoverkeer een aansluiting naar de Hoge Dijk komt. In de huidige situatie is de parallelweg voor autoverkeer doodlopend en de halverwege gelegen brug over de vaart is ongeschikt voor autoverkeer. Dit is mogelijk door ten noorden van het gebouw Machineweg 12 voor motorvoertuigen een doorsteek te maken in zuidwestelijke richting waardoor er een verbinding met de Hoge Dijk ontstaat. Via de Hoge Dijk kunnen deze motorvoertuigen vervolgens de Machineweg bereiken. Om ongehinderd de bocht te kunnen maken en het in- en uitrijden van de naastgelegen haakse parkeerplaatsen niet te belemmeren is het gewenst dat er ter hoogte van de doorsteek aan de noordoostkant van de parallelweg over een lengte van ca. 20 meter een parkeerverbod geldt. Fietsers en bromfietsers worden van het eenrichtingsverkeer uitgezonderd. Alle langs de parallelweg gelegen adressen blijven bereikbaar voor motorvoertuigen. Het pand Aalsmeerderweg 211 naast het gedeelte van de parallelweg waar het eenrichtingsverkeer geldt wordt ontsloten via de Aalsmeerderweg.

Over het besluit heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseurs van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, die namens de korpschef optreden (art. 24 BABW). De gebruikers van het gebouw Machineweg 12 zijn over het voornemen geïnformeerd.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (art. 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Burgemeester en wethouders van Aalsmeer hebben deze bevoegdheid bij besluit van 30 juli 2013 gemandateerd aan burgemeester en wethouders van Amstelveen. Voor Amstelveen is een mandaatbesluit van toepassing.

De weg ligt binnen de bebouwde kom en is in beheer en eigendom bij de gemeente Aalsmeer.

Inzage

Dit besluit ligt gedurende een periode van zes weken ter inzage bij de Afdeling Publiekszaken van de Gemeente Aalsmeer, Raadhuisplein 1 te Aalsmeer.

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en wethouders van Aalsmeer, t.a.v. de Bezwaarschriftencommissie, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.aalsmeer.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. De mogelijkheid bestaat om – zodra het bezwaarschrift is ingediend – tevens een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen. Er moet sprake zijn van een spoedeisend belang. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Ondertekening

Aalsmeer, 27 maart 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalsmeer,

namens dezen,

mr. ir. S.J. van Viegen

teamleider verkeer en vervoer

Naar boven