Vastgesteld bestemmingsplan Kruidenwijk en Beatrixpark, Almere Stad

Logo Almere

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 22 februari 2018 het bestemmingsplan Kruidenwijk en Beatrixpark gewijzigd ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan heeft vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken met ingang van 12 april 2018 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met 23 mei 2018 ).

Wat houdt het plan in?

Het plangebied van het ontwerp bestemmingsplan Kruidenwijk en Beatrixpark omvat de woonwijk Kruidenwijk, de stadsweiden en de volkstuincomplexen bij de woonwijk, de begraafplaats aan de Kruidenweg, het Beatrixpark, het bedrijventerrein Frezerplaats en het Rie Mastenbroeksportpark. Het plangebied ligt ten zuiden van het Hoge Ring, ten oosten van de Muziekdreef, en ten noorden van de Waddendreef. Aan de oostkant grenst het plangebied aan de bestemmingsplangebieden Staatsliedenwijk en Markerkant.

Het nieuwe ontwerp bestemmingsplan is voornamelijk een actualisatie van de geldende bestemmingsplannen in het gebied aan nieuwe wetgeving en nieuw beleid. Het plan handhaaft in grote lijnen de bestaande gebruiks- en bouwmogelijkheden. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Het toestaan van functiemenging op het bedrijventerrein Frezersplaats. Dit betekent dat er naast bedrijven en kantoren ook andere werkfuncties zoals (semi) maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening zijn toegestaan.

  • Verruiming van de woonbestemming door globalere bouwregels en meer mogelijkheden voor beroep en bedrijf aan huis.

  • In het ontwerp bestemmingsplan is de woningbouwontwikkeling aan de Pimpernelstraat, hoek Korianderweg meegenomen. Daar worden 12 rug-aan-rug woningen en 38 appartementen gerealiseerd.

  • Transformatie naar 16 woningen van het leegstaande pand Pepermuntstraat 3.

Zienswijzen en ambtshalve wijzigingen

Het ontwerp bestemmingsplan heeft vanaf 30 maart tot en met 10 mei 2017 ter inzage gelegen. Tegen het ontwerp bestemmingsplan zijn binnen de daarvoor geldende termijn vijf zienswijzen bij de gemeenteraad ingediend. Deze hebben geleid tot wijzigingen van het plan. Daarnaast heeft de gemeenteraad ambtshalve wijzigingen in het plan aangebracht. Dit heeft geleid tot de volgende wijzigingen:

Regels1. aantal begrippen ten aanzien van horeca (artikel1) is aangepast naar aanleiding van de nieuwe Horecavisie.2. regels met betrekking tot erf- en terreinafscheidingen (artt. 3.2, 6.2, 7.2 en 9.2) zijn aangepast aan de meest recente standaarden.3. regels met betrekking tot veiligheidszones lpg, propaan, vervoer gevaarlijke stoffen en geluidzone (art 23) zijn aangepast aan de meest recente standaarden.

Verbeelding1. gastransportleiding is nu op de juiste wijze weergegeven.2. bestemming grasveldje achter Pepermuntstraat 3 is gewijzigd in ‘groen’.3. diverse bouwvlakken en bebouwingspercentages zijn aangepast.4. bouwvlak kantine op Rie Mastenbroeksportpark is vergroot ten behoeve van een uitbreiding.5. diverse groenstroken zijn bestemd voor ‘verkeer-verblijfsgebied’ in plaats van ‘groen’.

Voor een compleet overzicht van alle wijzigingen wordt verwezen naar de nota van zienswijzen en/ of het raadsbesluit.

Crisis- en herstelwet

Op dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Voor de gevolgen zie bij ‘Hoe kunt u reageren?’

Reactieve aanwijzing

Tegen dit besluit heeft geen reactieve aanwijzing van de provincie en/of het rijk plaatsgevonden.

Hoe kunt u reageren?

Van 12 april tot en met 23 mei 2018 kunt u uw beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage, o.v.v. beroepschrift bestemmingsplan Kruidenwijk en Beatrixpark.

Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Voor schorsing van het besluit moet u daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (zelfde adressering als hierboven). Aan het indienen van zowel een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. Belanghebbenden die op tijd een zienswijze omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij hiertoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, kunnen beroep instellen. Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan kan iedere belanghebbende binnen deze termijn beroep instellen.

Op het raadsbesluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. U moet in het beroepschrift vermelden, dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Waar kunt u het plan inzien?

Het bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken ter inzage in het stadhuis, Stadhuisplein 1 bij de afdeling Burgerzaken. U kunt hiernaar vragen bij één van de medewerkers van deze afdeling. De stukken zijn in te zien op de volgende tijden:

  • maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

  • donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Voor alle vragen kunt u verder terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis. U kunt een afspraak maken via www.almere.nl/afspraak of telefonisch op telefoonnummer 14036.

De digitale versie van het ontwerp bestemmingsplan inclusief de bijbehorende stukken is in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0034.BP2EM01-vg01 Het is ook mogelijk alle stukken op het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij een van de medewerkers van de afdeling Burgerzaken.

Alle bestanden kunt u downloaden op:

https://plannen.almere.nl/manifest.asp?plan=nl.imro.0034.BP2EM01-vg01 https://plannen.almere.nl/manifest.asp?plan=NL.IMRO.0034.BP2EM01-vg01

Naar boven