Ontwerp-Revisie Omgevingsvisie Drenthe 2018, PlanMER Omgevingsvisie Drenthe, Ontwerp-Provinciale Omgevingsverordening Drenthe 2018

Logo Drenthe

Kennisgeving

De provincie Drenthe heeft een ontwerp-Revisie Omgevingsvisie Drenthe en een ontwerp-Provinciale Omgevingsverordening Drenthe 2018 opgesteld. De ontwerp-Revisie Omgevingsvisie Drenthe heeft betrekking op het grondgebied van de provincie Drenthe en de periode tot 2030. Op grond van de Wet milieubeheer is aan de uitwerking en vaststelling van de Omgevingsvisie een milieueffectrapportage (m.e.r.) gekoppeld. Het doel van een m.e.r. is het bieden van voldoende (milieu)informatie, op basis waarvan de provincie het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de besluitvorming kan betrekken. Voor zover uit deze omgevingsvisie concrete richtlijnen en voorschriften voortvloeien, worden die vastgelegd in de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe. Hiermee laat de provincie Drenthe het omgevingsbeleid doorwerken in plannen van gemeenten en waterschappen.

Ontwerp-Revisie Omgevingsvisie Drenthe

De Ontwerp-Revisie Omgevingsvisie Drenthe omschrijft de koers voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de provincie. De basis van de huidige Omgevingsvisie Drenthe, die dateert uit 2014, is goed. Nieuwe ontwikkelingen vragen echter om een nadere uitwerking. De belangrijkste wijzigingen in deze revisie zijn de hernieuwde aandacht voor de Drentse steden, voor de vrijetijdseconomie en voor energielandschappen. De ontwerp-Revisie Omgevingsvisie Drenthe is nu een volledig digitaal document, beleidsteksten zijn gecombineerd met kaartbeelden. De ontwerp-Revisie Omgevingsvisie Drenthe is te raadplegen via www.provincie.drenthe.nl/omgevingsvisie.

PlanMER Omgevingsvisie Drenthe

Het Milieueffectrapport (planMER) is vervaardigd als onderdeel van de plan-m.e.r.-procedure die wordt doorlopen bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie. De eerste stap in deze procedure was het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Deze heeft van 26 april 2017 tot en met 6 juni 2017 ter inzage gelegen. Ook is vrijwillig advies ingewonnen bij de Commissie voor de m.e.r. Het planMER is gebaseerd op de NRD, de reacties op de NRD en de advieslijnen van de Commissie voor de m.e.r.

Ontwerp-Provinciale Omgevingsverordening Drenthe

De ontwerp-Omgevingsverordening bevat regels die betrekking hebben op onder andere de thema’s ruimtelijke ontwikkeling, duurzame energie, bodemsanering, bescherming van het grondwater en verkeer en vervoer. In de omgevingsverordening zijn de uitgangspunten uit de herziene omgevingsvisie vertaald naar regels waar burgers, bedrijven maar ook andere overheden in de Drenthe zich aan moeten houden. Daarnaast zijn in de actualisatie van de omgevingsverordening ook onderwerpen als noodzakelijkheid, leesbaarheid, werkbaarheid en uitvoerbaarheid meegenomen.

Digitaal plan

De ontwerp-Revisie Omgevingsvisie en ontwerp-Provinciale Omgevingsverordening Drenthe zijn opgesteld als digitale plannen. Dit is een wettelijke verplichting. Dit heeft in het gebruik veel voordelen, zoals het eenvoudiger kunnen raadplegen van kaarten bij de tekst (beleid) en eenvoudiger kunnen wisselen tussen kaart en tekst.

Terinzagelegging

Met deze bekendmaking van de ontwerp-Revisie Omgevingsvisie, het planMER en de ontwerp-Provinciale Omgevingsverordening Drenthe worden de documenten ter inzage gelegd. De ontwerp-Revisie Omgevingsvisie, het planMER en de ontwerp-Provinciale Omgevingsverordening Drenthe liggen ter inzage van 5 april 2018 tot en met 16 mei 2018.

U kunt de documenten digitaal inzien:

op www.provincie.drenthe.nl/actueel/bekendmakingen \

bij de provincie Drenthe, Westerbrink 1 te Assen, op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur

tijdens kantooruren in alle gemeentehuizen en waterschapshuizen in de provincie Drenthe

De ontwerp-Provinciale Omgevingsverordening Drenthe kunt u ook vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Informatie op locatie

Tijdens de terinzagelegging is er de mogelijkheid op alle gemeentehuizen in gesprek te gaan over de revisie van de Omgevingsvisie, het planMER en de Omgevingsverordening. Hiervoor is een mobiele informatiestand die op alle gemeentehuizen komt. Medewerkers staan u in de stand te woord. Het programma hiervoor, data en openingstijden kunt u vinden op www.provincie.drenthe.nl/actueel/bekendmakingen.

Zienswijzen

Zienswijzen kunnen worden ingediend van 5 april 2018 tot en met 16 mei 2018.

Een zienswijze indienen kan op de volgende manieren:

Een schriftelijke zienswijze indienen bij Gedeputeerde Staten van Drenthe, Postbus 122, 9400 AC Assen.

Een schriftelijke zienswijze digitaal indienen via het digitale formulier.

Een mondelinge zienswijze indienen. Hiervoor kunt u telefonisch een afspraak maken via het Klantcontactcentrum 0592-365555.

Wilt u bij uw zienswijze aangeven of het een zienswijze is op de Omgevingsvisie, het planMER of de Omgevingsverordening.

Inlichtingen

Meer informatie kunt u vinden op www.provincie.drenthe.nl/omgevingsvisie, of neem contact op met het klantcontactcentrum 0592-365555 of via post@drenthe.nl.

Naar boven