Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 25 maart 2018, nr. MinBuza-2018.1096-22, tot wijziging van de Sanctieregeling Belarus 2006

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2018/275 van de Raad van de Europese Unie van 23 februari 2018 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 765/2006 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van Belarus (Pb EG L 54);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977,

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling Belarus 2006 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, tweede lid, wordt ‘artikel 1 bis, tweede, derde of vierde lid, artikel 1 ter, tweede, derde of vierde lid,’ vervangen door ‘artikel 1 bis, tweede, derde, vierde of vijfde lid, artikel 1 ter, tweede, derde, vierde of vijfde lid,’.

B

Artikel 1a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 1 bis, derde lid,’ vervangen door ‘artikel 1 bis, derde en vijfde lid,’.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 1 ter, tweede lid,’ vervangen door ‘artikel 1 ter, tweede en vijfde lid,’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Sanctieregeling Belarus 2006. Eén van de beperkende maatregelen jegens Belarus betreft het verbod op uitvoer naar Belarus van uitrusting die voor binnenlandse repressie kan worden gebruikt. De Raad van de Europese Unie heeft bepaald dat een vergunning verstrekt kan worden door de bevoegde autoriteit voor de verkoop, levering, overdracht of uitvoer van bepaalde geweren en karabijnen voor de schietsport (en de munitie daarvoor). De autoriteiten dienen vooraf vast te stellen dat dergelijke uitrusting uitsluitend is bedoeld voor gebruik tijdens sportevenementen en sporttrainingen.

De voorgestelde wijziging in artikel 1, tweede lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 voorziet in vorenbedoelde vrijstelling. De wijziging van artikel 1a, eerste en tweede lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 actualiseert de aanwijzing van de diverse bevoegde autoriteiten.

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

Naar boven