N389; verkeersbesluit ex artikel 15 Wegenverkeerswet 1994

Logo Noord-Brabant

C2210339/ 4276171

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De gemeente Moerdijk heeft bij besluit van 17 oktober 2017, de Prins Hendrikstraat in Zevenbergen gesloten verklaard voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h (landbouwverkeer), door plaatsing van borden C8 van bijlage 1 van het RVV 1990. Reden voor de afsluiting is dat deze straat veel gebruikt wordt door landbouwverkeer wat de verkeersveiligheid en leefbaarheid negatief beïnvloed. Volgens de gemeente zou het landbouwverkeer gebruik moeten maken van de provinciale weg N389, plaatselijk bekend als Oostrand. Dit gedeelte van de provinciale weg is echter gesloten verklaard voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25km/h en brommobielen, alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, door plaatsing van borden model C9 van bijlage 1 van het RVV 1990.

 

De geslotenverklaring van de Prins Hendrikstraat is feitelijk alleen mogelijk na openstelling van de provinciale weg N389 (Oostrand) voor landbouwverkeer. De gemeente Moerdijk heeft hiervoor eerder al een verzoek ingediend bij de provincie. Nu het verkeersbesluit voor de Prins Hendrikstraat onherroepelijk is, is het gewenst dat wij een besluit nemen op het verzoek van de gemeente.

 

Gelet op de zeer lage intensiteit van het verkeer op de Oostrand, het gebrek aan alternatieven na het afsluiten van de Prins Hendrikstraat voor landbouwverkeer en het voorkomen van maatschappelijke kosten, zijn wij bereid de Oostrand open te stellen voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h (landbouwverkeer). De openstelling geschiedt gelijktijdig met de geslotenverklaring van de Prins Hendrikstraat voor landbouwverkeer door de gemeente Moerdijk.

 

Vereiste van besluit 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Motivering van het besluit

Uit het oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

 

Voorts overwegende dat:

  • de provinciale weg N389 in beheer en onderhoud is bij de provincie Noord-Brabant;

  • het gedeelte van de provinciale weg N389 in de gemeente Moerdijk tussen de Hazeldonkse Zandweg (rotonde ter hoogte van km 6,770) en de Langeweg (rotonde ter hoogte van km 8,014), plaatselijk bekend als “Oostrand”, door middel van het bord model C9 van bijlage 1 van het RVV 1990 onder andere gesloten is verklaard voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h (landbouwverkeer);

  • landbouwverkeer in de gemeente Moerdijk als alternatief voor de Oostrand gebruik maakt van onder andere de Prins Hendrikstraat te Zevenbergen;

  • de provincie op grond van haar beleid in principe geen landbouwverkeer toestaat op gebiedsontsluitingswegen, zoals de Oostrand;

  • onderzoek van de provincie heeft uitgewezen dat het aantal motorvoertuigen op het betreffende gedeelte van de N389 zeer laag is (<1400 mvt per dag);

  • het aantal landbouwvoertuigen dat gebruik gaat maken van het betreffende gedeelte van de provinciale weg N389 in de praktijk gering is;

  • vanuit verkeersveiligheidsoverwegingen geen bezwaren bestaan tegen het toelaten van landbouwverkeer op de Oostrand;

  • de gemeente Moerdijk bij besluit van 17 oktober 2017, de Prins Hendrikstraat te Zevenbergen gesloten heeft verklaard voor landbouwverkeer ter voorkoming of beperking van door dat verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

  • een goede alternatieve route voor het landbouwverkeer dat gebruik maakte van de Prins Hendrikstraat, anders dan via de Oostrand, niet voorhanden is;

 

Is het gewenst om het gedeelte van de provinciale weg N389 in de gemeente Moerdijk tussen de Hazeldonkse Zandweg (rotonde ter hoogte van km 6,770) en de De Langeweg (rotonde ter hoogte van km 8,014), plaatselijk bekend als “Oostrand”, open te stellen voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h (landbouwverkeer). Dit wordt aan het verkeer kenbaar gemaakt door onder de borden model C9 van bijlage 1 van het RVV 1990 onderborden te plaatsen met als opschrift ‘Uitgezonderd ‘.

 

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de korpschef van het regionaal politiekorps Midden & West Brabant.

Overeenkomstig artikel 25 van het BABW is voorts overleg gepleegd met de gemeente Moerdijk.

 

Belangenafweging

Voor zover kan worden nagegaan worden belanghebbenden door de genoemde verkeersmaatregel(en) niet onevenredig in hun belangen geschaad.

 

Besluiten

De provinciale weg N389 in de gemeente Moerdijk, plaatselijk bekend als ‘Oostrand’, tussen de Hazeldonkse Zandweg (rotonde ter hoogte van km 6,770) en de De Langeweg (rotonde ter hoogte van km 8,014), open te stellen voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h (landbouwverkeer), door onder de reeds aanwezige borden model C9 van bijlage 1 van het RVV 1990 onderborden te plaatsen met als opschrift ‘Uitgezonderd‘.

’s-Hertogenbosch, 8 januari 2018.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

namens deze,

J.H.M. Goossens,

programmaleider Beheer en Onderhoud

Bezwaar

Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit worden ingediend bij:

 

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Secretariaat van de hoor- en adviescommissie

Postbus 90151

5200 MC te ‘s‑Hertogenbosch

 

Wij verzoeken u om op de linkerbovenhoek van de envelop het woord "bezwaarschrift" te vermelden.

 

Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van een handtekening, de naam en adres van de indiener, de dagtekening en ons kenmerk van het besluit, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is en de gronden van het bezwaar.

Daarnaast vragen wij u vriendelijk om uw telefoonnummer te vermelden. Zo kan de provincie, indien aan de orde, u bellen om samen de beste aanpak van behandeling van uw bezwaarschrift te bespreken.

 

Voor meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften verwijzen wij u naar www.brabant.nl/bezwaar.

 

Het secretariaat van de Hoor- en adviescommissie is bereikbaar op telefoonnummer (073) 680 83 04, faxnummer (073) 680 76 16 en e‑mailadres bezwaar@brabant.nl.

 

Voorlopige voorziening

Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” te vragen bij: de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 70584, 5201 CZ 's‑Hertogenbosch.

 

Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om de bezwaren te behandelen en daarop een besluit te nemen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van spoedeisend belang.

 

Voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

Naar boven