VERKEERSBESLUIT PARKEERSCHIJFZONES BANKRASHOF EN DE PARELVISSERSLAAN

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z-201 8 /016272 Documentnummer: D-2018/ 089118

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten:

  • De parkeerschijfzone op Bankrashof en op de ventweg aan de zuidkant van de Oranjebaan langs het winkelcentrum Bankrashof te verplaatsen naar het zuidelijke parkeerterrein van Bankrashof en naar het noordoostelijke deel van het parkeerterrein aan de westkant van de De Parelvisserslaan, oostelijk van het gebouw De Parelvisserslaan 3;

  • de ventweg van de Oranjebaan op te heffen als eenrichtingsweg en gesloten te verklaren voor motorvoertuigen, uitgezonderd laden en lossen, waarbij de lengtebeperking vervalt;

  • de langs de ventweg gelegen gehandicaptenparkeerplaats te verplaatsen naar een parkeerplaats op het zuidelijke parkeerterrein van Bankrashof naast twee bestaande gehandicaptenparkeerplaatsen;

  • de zuidoostelijke toegang naar Bankrashof vanaf de Traviatastraat gesloten te verklaren voor alle bestuurders.

De parkeerplaatsen in de parkeerschijfzones worden voorzien van een blauwe streep. De maximale parkeerduur is 2 uur. De tijden gelden op maandag van 13.00 uur tot 18.00 uur en op dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Zij geven dit aan met borden E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 met opschrift “max 2 h” en het aanbrengen van blauwe strepen als bedoeld in artikel 25, lid 1, van dit Reglement en door plaatsing en verwijdering van borden C1, C2, C3, C12, C17 en E6 van genoemde bijlage. De maatregelen zijn aangegeven op tekening R&B-V-2018-18.

Het besluit is gebaseerd op:

  • -

    de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • -

    het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • -

    het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform art. 2 WVW1994 tot:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • -

    het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg (lid 1c);

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

De kantoortoren Bankrashof 3-4 in het noordoostelijke deel van Bankrashof wordt binnenkort gesloopt. Daarna wordt op deze locatie een nieuw appartementencomplex gebouwd. Om de sloop en bouw mogelijk te maken is het oostelijke deel van Bankrashof tijdens de werkzaamheden afgesloten en zal het als bouwterrein zijn ingericht. Ook de weg aan de oostkant van het winkelcentrum Bankrashof, die de ventweg langs de Oranjebaan verbindt met het parkeerterrein op het zuidelijke gedeelte van Bankrashof, wordt afgesloten.

De ventweg en de verbindingsweg zijn nu voor autoverkeer aangewezen als eenrichtingsweg. De afsluiting betekent dat de ventweg tijdens de werkzaamheden voor dat verkeer een doodlopende weg is. Omdat de ventweg in oostelijke richting overgaat in een fiets/bromfietspad in twee richtingen geldt dit niet voor langzaam verkeer.

De ventweg is te smal om autoverkeer in twee richtingen toe te staan en wordt daarom gesloten voor motorvoertuigen. Een uitzondering wordt gemaakt voor laden en lossen om de bevoorrading van de supermarkt mogelijk te maken. Fietsers en bromfietsers kunnen tijdens de werkzaamheden in twee richtingen van de ventweg gebruik blijven maken.

In het af te sluiten gebied bevindt zich een parkeerschijfzone. Op het oostelijke deel van Bankrashof vervalt tijdelijk een substantieel deel van het aantal parkeerplaatsen. De afsluiting van delen van Bankrashof leidt tot een herverdeling van de beschikbare parkeerplaatsen in het gebied over de verschillende gebruikersgroepen.

Om in de vraag naar parkeerplaatsen voor kort parkeren voor winkelbezoekers te voorzien, wordt de parkeerschijfzone verplaatst naar het zuidelijke parkeerterrein van Bankrashof en naar het noordelijke deel van het parkeerterrein aan de westkant van de De Parelvisserslaan, oostelijk van het gebouw De Parelvisserslaan 3.

De verplaatsing van in het gebied aanwezige parkeerapparatuurplaatsen, waarvoor bewoners een parkeervergunning kunnen aanschaffen, regelen zij in een apart besluit door het Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen 2018 aan te passen.

De gehandicaptenparkeerplaats langs de ventweg van de Oranjebaan is door de geslotenverklaring voor motorvoertuigen tijdens de werkzaamheden niet meer toegankelijk en wordt tijdelijk verplaatst naar het zuidelijke parkeerterrein.

Het besluit is overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer om advies voorgelegd aan de gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

Participatie

De maatregelen zijn besproken met de ontwikkelaar en vertegenwoordigers van de winkeliers en de bewoners. Over de uitvoering van de maatregelen wordt een bewonersbrief verspreid.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (art. 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing.

De betreffende wegen en weggedeelten liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en wethouders van Amstelveen, t.a.v. de Bezwaarschriftencommissie, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. De mogelijkheid bestaat om – zodra het bezwaarschrift is ingediend – tevens een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen. Er moet sprake zijn van een spoedeisend belang. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Ondertekening

Amstelveen, 19 maart 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. ir. S.J. van Viegen

teamleider verkeer en vervoer

Naar boven