Besluit houdende het opheffen van de beperking gesteld aan de openbaarheid van het archief Ministerie van Justitie: Gratie Doodstraffen, nummer toegang 2.09.71

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 15, derde lid Archiefwet 1995,

Gelet op het besluit van de Minister van Justitie van 10 december 2009 houdende de beperking op de openbaarheid van het archief betreffende beleid inzake gratie op doodstraffen (Staatscourant 2009, 10394),

Gehoord hebbende de minister van Justitie bij brief van 30 januari 2018, kenmerk 2183919,

Besluit:

De beperking aan de openbaarheid gesteld aan de archiefbescheiden geborgen onder de inventarisnummers 37 tot en met 177 in het archief Ministerie van Justitie: Gratie Doodstraffen, toegang 2.09.71, wordt ten aanzien van het gratiedossier betreffende een persoon opgeheven, indien, ten genoege van de beheerder van het Nationaal Archief, de algemene rijksarchivaris, is aangetoond dat deze persoon is overleden.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Den Haag, 20 maart 2018

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Namens deze, De algemene rijksarchivaris M.L. Engelhard

Een belanghebbende kan tegen dit besluit beroep instellen bij de rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan hij zijn woonplaats heeft. Voordat hij beroep instelt, moet hij binnen zes weken na de inwerkingtreding van dit besluit bij de algemene rijksarchivaris een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet worden gestuurd aan het Nationaal Archief, Postbus 90520, 2509LM Den Haag.

TOELICHTING

Bij besluit van de Minister van Justitie van 10 december 2009 (Staatscourant 2009, 10394) zijn de archiefbescheiden geborgen onder de inventarisnummers 20 tot en met 178 en 182 van het archief betreffende beleid inzake gratie op doodstraffen 75 jaar beperkt openbaar met het oog op de eerbiedging van de persoonlijke levenssfeer. Uitgangspunt is daarbij het jaar waarin het dossier is afgesloten.

Na de overbrenging van het archief Ministerie van Justitie: Gratie Doodstraffen naar het Nationaal Archief is gebleken dat de gratiedossiers, inventarisnummers 37 tot en met 177, informatie bevatten over slechts één persoon. Na het overlijden van deze persoon vervalt de motivering voor een beperking met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De beperking aan de openbaarheid op de serie gratiedossiers van personen kan dan ook vervallen als verzoekers kunnen aantonen dat de betrokkene is overleden.

De minister van OCW maakt hierbij gebruik van de bevoegdheid geboden in artikel 15, derde lid van de Archiefwet 1995, de gestelde openbaarheidsbeperkingen deels op te heffen. Dossiers van personen waarvan niet is aangetoond dat zij zijn overleden, blijven beperkt openbaar tot 75 jaar na afsluiting van het betreffende dossier.

Naar boven