Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 januari 2018, nr. WJZ/17207072, houdende intrekking van de Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied vogelgriep Biddinghuizen 2017 en wijziging van de Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2017

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 9 van Richtlijn 89/662/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 11 december 1989 inzake veterinaire controles in het intracommunautaire handelsverkeer in het vooruitzicht van de totstandkoming van de interne markt (PbEG 1989, L395); artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG 1990, L 224); Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40/EEG (PbEU 2006, L 10), en de artikelen 17, 18, 30, eerste en derde lid, 31 en 32 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied vogelgriep Biddinghuizen 2017 wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

De artikelen 7, 8 en 9 van de Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2017 vervallen.

ARTIKEL III

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl en treedt op 9 januari 2018 in werking.

Deze regeling wordt tevens met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 8 januari 2018

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Op 8 december 2017 is rond Biddinghuizen, gemeente Dronten, een beschermings- en toezichtsgebied ingesteld door middel van de Regeling maatregelen bestrijding vogelgriep Biddinghuizen 2017. De aanleiding voor het instellen van het beschermings- en toezichtsgebied was een uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza (hierna: HPAI) op een pluimveebedrijf in Biddinghuizen. Binnen het beschermings- en toezichtsgebied waren verschillende maatregelen van kracht ter preventie en bestrijding van HPAI.

Op grond van artikel 31 van Richtlijn 2005/94/EG blijven de maatregelen in het beschermings- en toezichtsgebied van kracht tot ten minste 30 dagen na de datum waarop de voorlopige reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf voltooid is. De reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf in Biddinghuizen heeft plaatsgevonden op 9 december 2017. Derhalve kan het beschermings- en toezichtsgebied op 9 januari 2018 worden opgeheven. Artikel I van de onderhavige regeling strekt daartoe.

Tegelijk met de maatregelen in het beschermings- en toezichtsgebied rond Biddinghuizen zijn landelijke maatregelen ingesteld, om de bestrijding van vogelgriep te voorkomen. De situatie rond vogelgriep in Nederland en Europa is op dit moment relatief rustig. De laatste besmetting in Nederland dateert van 15 december 2017 (kinderboerderij); de laatste besmette wilde vogel is rond 21 december 2017 gevonden. In Europa dateert het laatste besmette bedrijf van 15 december 2017 (Italië). Gezien het bovenstaande en het feit dat introductie steeds via wilde vogels plaatsvindt, is de kans op verspreiding van vogelgriepvirus tussen bedrijven in Nederland en vanuit andere Europese lidstaten op dit moment zeer klein. Daarmee is de toegevoegde waarde van klinisch onderzoek voor het vervoer van pluimvee naar een pluimveebedrijf of eenden en kalkoenen naar een slachthuis beperkt. Dat geldt ook voor het verplichte rechtstreekse vervoer van pluimvee tussen inrichtingen waar pluimvee commercieel wordt gehouden, van eenden en kalkoenen naar een slachterij en van vee, eendagskuikens, mest, eieren, diervoeders, melk of strooisel naar een inrichting waar kalkoenen of eenden commercieel worden gehouden. Vooral het verplichte klinische onderzoek is financieel gezien belastend voor de ondernemers. Met artikel II van de onderhavige regeling vervallen de artikelen 7, 8 en 9 van de Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2017 daarom.

Ondanks de weinige meldingen van dode wilde vogels is het aannemelijk dat het vogelgriepvirus nog steeds aanwezig is in de in Nederland aanwezige wilde vogelpopulatie, nu het virus is vastgesteld bij vogels behorende tot soorten die nog niet zijn weggetrokken. Om die reden blijven de maatregelen om de insleep vanuit wilde vogels en via bezoekers te voorkomen vooralsnog in stand, dus ook in het voormalige beschermings- en toezichtsgebied.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven