Notitie Reikwijdte en Detailniveau "Proeftuin Fokmast & Regte Heide"

Logo Goirle

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle maakt op grond van artikel 7.9 van de Wet milieubeheer bekend dat met ingang van 22 maart 2018 de notitie Reikwijdte en Detailniveau "Proeftuin Fokmast & Regte Heide" gedurende zes weken ter inzage ligt.

Aanleiding

Voor het gebied aan de zuidwest zijde van Goirle wordt momenteel een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (omgevingsplan) voorbereid. Dit gebied wordt omzoomd door een natuurgebied (Regte Heide en Riels Laag) dat is aangewezen als een Natura 2000-gebied. Tevens zijn hier diverse functies aanwezig (een recyclingbedrijf, manage, gemeentewerf, golfbaan, agrariërs, hondenclubs en landgoed Nieuwkerk), die de ambitie hebben om uit te breiden of binnen het gebied te blijven dan wel te verplaatsen. Dit is niet zonder meer mogelijk vanwege het beschermingsregime van het Natura 2000-gebied. Verder kunnen bepaalde maatregelen leiden tot bepaalde effecten op het gebied van grondwater en/of stikstofdepositie wat uiteindelijk een impact kan hebben op de kwaliteit van dit unieke gebied.

Om te komen tot een nieuw bestemmingsplan wordt ook een m.e.r.-procedure doorlopen. Dit is verplicht vanwege mogelijke significante effecten op Natura 2000-gebieden in de directe omgeving (effecten op Natura 2000-gebieden in Vlaanderen zijn uitgesloten). Hiervoor wordt dan ook een zogenaamde Passende Beoordeling voor opgesteld. Ook vormt het nieuwe bestemmingsplan een kader voor mogelijke m.e.r.-(beoordelings)plichtige activiteiten. Dit zijn activiteiten, waarvoor bij nadere uitwerking een m.e.r. nodig is of kan zijn.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De eerste stap in de m.e.r.-procedure is deze publicatie en de terinzagelegging van de notitie Reikwijdte en Detailniveau "Proeftuin Fokmast & Regte Heide". In deze notitie is beschreven waarom een m.e.r.-procedure verplicht is en welke activiteit(en) en mogelijke alternatieven in het Milieueffectrapport (MER) worden beschouwd. Daarnaast is in de notitie opgenomen op welke wijze de milieueffecten onderzocht worden. Deze notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt ook aan de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage aangeboden, zodat zij in een vroeg stadium betrokken worden om zo eventuele op- of aanmerkingen mee te kunnen nemen.

De volgende stap zal zijn het opstellen van het milieueffectrapport (MER). In het MER worden de milieueffecten van het bestemmingsplan beschreven. Het MER wordt later, op de gebruikelijke wijze, samen met het bestemmingsplan ter inzage gelegd. De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage zal dit MER toetsen.

Inspraak en overleg

De notitie Reikwijdte en Detailniveau "Proeftuin Fokmast & Regte Heide" ligt met ingang van 22 maart 2018 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis van de gemeente Goirle en is digitaal te raadplegen op de website van de gemeente Goirle onder de knop "Projecten", kopje "Proeftuin Omgevingswet". Gedurende deze termijn kan een ieder zijn of haar zienswijze schriftelijk of mondeling inbrengen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle, Postbus 17, 5050 AA te Goirle. Als u een mondelinge zienswijze wilt indienen dan kunt u hiervoor contact opnemen met de behandelend ambtenaar Joep Horevoorts, telefonisch bereikbaar op het nummer: 013 - 531 06 54 of via het e-mail adres: joep.horevoorts@goirle.nl.

 

Naar boven