Kennisgeving/bekendmaking Windpark Fryslan fase 2, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 23 maart 2018 tot en met vrijdag 4 mei 2018 liggen de besluiten ter inzage voor het project Windpark Fryslân fase 2. Fase 2 betreft de hieronder in deze kennisgeving genoemde 8 besluiten. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op de ontwerpen van de desbetreffende besluiten kan beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

Windpark Fryslân BV heeft het voornemen om een windpark met netaansluiting te realiseren in het Friese deel van het IJsselmeer, nabij de Afsluitdijk. Het windpark ligt in zijn geheel in het IJsselmeer, op 800 meter van de Afsluitdijk en op 6,4 km van Makkum. Het park bestaat uit 89 windturbines met een maximale tiphoogte van 183 meter. Het toe te passen type turbine wordt in een latere fase bepaald en valt in de 3 en 4 Megawatt klasse. Als het windpark gereed is, voorziet het circa 340.000 huishoudens van groene stroom.

Waarom dit windpark?

Hoe we energie gebruiken, verandert. We stappen over van fossiele bronnen naar duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De doelstelling van het Kabinet is 14% hernieuwbare energie in 2020. Windenergie is een belangrijke vorm van energie om die doelstelling te bereiken. Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. De provincies hebben in overleg met het Rijk 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. Het Windpark Fryslân maakt daar deel van uit.

Voortgang van de procedure tot nu toe

Op 18 september 2016 hebben de Ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu het (rijks)inpassingsplan Windpark Fryslân vastgesteld. Het rijksinpassingsplan, de vergunning Natuurbeschermingswet en de ontheffing Flora- en faunawet hebben van 14 oktober tot en met 25 november 2016 ter inzage gelegen. In deze periode zijn 8 beroepen ingesteld bij de Raad van State.

Vanwege herzieningen hebben drie besluiten opnieuw ter inzage gelegen van vrijdag 18 augustus tot en met vrijdag 13 oktober 2017: het (rijks)inpassingsplan (begrenzing vismigratierivier), de vergunning Natuurbeschermingswet (tiplaagte van de rotor) en de ontheffing Flora- en faunawet (ontheffing voor meer soorten). In deze periode zijn drie beroepen ingediend bij de Raad van State.

De zitting van de Raad van State in de beroepsprocedure is geweest op 1 februari 2018.De uitspraak wordt rond 1 mei 2018 verwacht.

Deze kennisgeving heeft betrekking op een tweede gecoördineerde fase, waarbij 8 overige besluiten ter inzage liggen.

Fase 2: de nu voorliggende besluiten

  • 1. Ontheffing Wet natuurbescherming voor de houting (Provincie Fryslân)

  • 2. Omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan voor het deel van het tracé tussen de A7 en het aansluitpunt te Marnezijl (gemeente Sûdwest Fryslân)

  • 3. Watervergunning voor het kruisen van hoofdwatergangen, waterkeringen of beschermingszones of het parallel liggen aan hoofdwatergangen in beheer bij het waterschap (Wetterskip Fryslân)

  • 4. Vergunning Wet beheer rijkswaterstaatwerken voor het kruisen van de snelweg of afritten in beheer bij Rijkswaterstaat (Rijkswaterstaat)

  • 5. Watervergunning voor het leggen van de kabel aan de zuidzijde (IJsselmeerzijde) van de Afsluitdijk. Dit betreft het deel tussen Kornwerderzand en de Kop van de Afsluitdijk (Rijkwaterstaat)

  • 6. Vergunning Wet beheer rijkswaterstaatwerken voor het leggen van de kabel aan de zuidzijde (IJsselmeerzijde) van de Afsluitdijk. Dit betreft het deel tussen Kornwerderzand en de Kop van de Afsluitdijk (Rijkswaterstaat)

  • 7. Watervergunning voor het uitvoeren van horizontaal gestuurd boren in de Afsluitdijk onder de vismigratierivier (Rijkswaterstaat)

  • 8. Vergunning Wet beheer rijkswaterstaatwerken voor het uitvoeren van horizontaal gestuurd boren onder de snelweg ter hoogte van de vismigratierivier (Rijkswaterstaat)

De ontwerpen hebben van 15 december 2017 tot en met 25 januari 2018 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de ter inzageligging zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

De besluiten worden op donderdag 22 maart 2018 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. De besluiten worden ook bekendgemaakt door aankondiging in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de besluiten en andere onderliggende stukken van vrijdag 23 maart 2018 tot en met vrijdag 4 mei 2018 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken op papier bekijken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken bij het Gemeenteloket Sûdwest Fryslân, Marktstraat 15 te Sneek tijdens de reguliere openingstijden.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen tegen dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start met de ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 24 maart 2018 tot en met vrijdag 4 mei 2018. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan beroep instellen.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • datum van ondertekening;

  • omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ (D-passage 2)

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

Meer informatie

Meer informatie over het Windpark Fryslân en alle bijbehoren de stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl en www.windparkfryslan.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten (070) 379 89 79.

Naar boven