Instelling tijdelijk gebied met beperkingen Poortugaal (RPAS-vluchten)

6 maart 2018

Nr. MLA/037/2018

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van het Mediacentrum Defensie van 6 februari 2018;

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van vluchten met het DJI Inspire 2 of DJI Phantom Pro UA-systeem ten behoeve van het maken van filmopnames wordt als inzetgebied het volgende tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) aangewezen:

    TGB Poortugaal

    een cirkelvormig gebied met een straal van 250 meter met als middelpunt coördinaat 51°51'12.44"N 004°24'28.97"E, van grondniveau tot 150 ft AMSL (zie figuur).

  • 2. Het gebied, genoemd in het eerste lid, wordt ingesteld op de hieronder genoemde dagen en tijdstippen:

    Week 14:

    woensdag 4 april 2018 van 08:00 uur tot 17:00 uur lokale tijd;

    donderdag 5 april 2018 van 08:00 uur tot 17:00 uur lokale tijd;

    vrijdag 6 april 2018 van 08:00 uur tot 17:00 uur lokale tijd.

    Figuur: TGB Poortugaal

    Figuur: TGB Poortugaal

Artikel 2

Voor het gebruik van het TGB Poortugaal gelden de volgende regels:

  • a. het uitvoeren van andere dan bij de filmopnames betrokken vluchten in het TGB Poortugaal is niet toegestaan, met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van Rotterdam TWR;

  • b. gedurende de uitvoering van de vluchten met het DJI Inspire 2 of DJI Phantom Pro UA-systeem dient te allen tijde contact mogelijk te zijn tussen de uitvoerende eenheid en Rotterdam TWR;

  • c. aanvang en beëindiging van de vluchten met het DJI Inspire 2 of DJI Phantom Pro UA-systeem worden gecoördineerd met Rotterdam TWR;

  • d. gedurende de uitvoering van de vluchten moeten aaneengesloten bebouwing, ziekenhuizen, sanatoria en dergelijke worden vermeden;

  • e. tijdens de uitvoering van de vluchten met het DJI Inspire 2 of DJI Phantom Pro UA-systeem worden de in de “Operations Manuals” opgenomen beperkingen in acht genomen.

Artikel 3

Handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 4 april 2018 en vervalt met ingang van 7 april 2018.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Kolonel

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Het opereren met een op afstand bestuurd luchtvaartuig (remotely piloted aircraft system, RPAS) wordt binnen de defensieorganisatie uitgevoerd door verschillende eenheden. Activiteiten waarbij een RPAS van het type DJI Inspire 2 of DJI Phantom Pro wordt ingezet, zijn gebonden aan stringente regelgeving, verwoord in de Regeling vluchten militaire onbemande luchtvaartuigen.

Een op afstand bestuurd luchtvaartuig kan conform die regeling worden gebruikt in militaire plaatselijke luchtverkeersleidingsgebieden, restricted areas en tijdelijke gebieden met beperkingen. In deze beschikking is op grond van artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014 een tijdelijk gebied met beperkingen aangewezen.

Binnen het tijdelijke gebied met beperkingen zullen vluchten worden uitgevoerd ten behoeve van filmopnames voor promotiedoeleinden. Via een vooraf gepubliceerde NOTAM is het vliegverkeer gewaarschuwd dat het betrokken luchtruim verboden gebied is.

Luchtvaartuigen in gebruik bij de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart, en luchtvaartuigen ten behoeve van HEMS- en SAR-vluchten mogen het tijdelijke gebied met beperkingen binnenvliegen na toestemming van Rotterdam TWR.

Naar boven