VERKEERSBESLUIT 682-2018.

Logo Utrecht

Provincie Utrecht 682-2018, gemeente Bunnik, N410, Burgweg/Defensieweg, aanleg bushalte.

Besluit van de provincie Utrecht van 6 maart 2018, met kenmerk 81CA43DD, tot vaststelling van verkeersmaatregelen ten behoeve van de aanleg en inrichting van een tweezijdige bushalte (hierna: bushalte) op de provinciale weg N410, Burgweg nabij Defensieweg.

Gebruikte afkortingen

RVV = Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

BABW = Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer

Overwegingen

De provincie Utrecht gaat een bushalte aanleggen op de provinciale weg N410, Burgweg ter hoogte van het MOB-complex, Defensieweg.

Het plaatsen van een bushalte op deze locatie behoort bij een pilot van 3 jaar om lijn 43 door te trekken van Houten naar Odijk. De pilot is medio december 2017 gestart en valt binnen de dienstregeling 2018.

De definitieve bushalte wordt aangelegd en ingericht conform het project kwaliteitsverbetering bushaltes. Dit wil zeggen dat de bushalte gaat voldoen aan de geldende inrichtingsnormen voor de toegankelijkheid en uniformiteit van bushaltes. Ten behoeve van de functionaliteit van de halteplaats wordt de bushalte vormgegeven conform de inrichting voor het halteren op de rijbaan. Bij deze vorm is het mogelijk dat de bus eenvoudig strak langs het perron kan halteren.

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het BABW moet voor het nemen van verkeersmaatregelen en het aanbrengen van borden van bijlage I van het RVV 1990 en verkeerstekens op het wegdek een verkeersbesluit worden genomen. De doelstellingen van dit verkeersbesluit zijn het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en waarborgen van de bruikbaarheid van de weg en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van verkeer. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

Verplicht overleg politie

Zoals in artikel 24 van het BABW is voorgeschreven, is overleg gepleegd met de korpschef van de nationale politie over deze verkeersmaatregel. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van de politie heeft ingestemd met de maatregelen.

Afweging belangen

Met de aanleg van de bushalte verbetert de bereikbaarheid van het MOB-complex en de rondom gelegen woningen.

Omdat er sprake is van enkele in- en uitstappers per etmaal is gekozen voor een sobere oplossing met een beperkte investering. Dit is mogelijk zonder in te leveren aan de veiligheid voor busreizigers en andere weggebruikers. De perrons worden aangelegd op maaiveld- c.q. wegniveau. Het risico dat automobilisten tegen het perron aanrijden wordt hiermee vermeden. Er wordt wel een duidelijke markering op de perronranden aangebracht zodat het voor automobilisten duidelijk is dat er sprake is van een perron waar niet overheen gereden kan worden. Auto’s kunnen de bus niet links inhalen en fietsers kunnen de bus niet rechts inhalen omdat hiervoor geen voorzieningen worden getroffen ter hoogte van de perrons. Vanwege de lage auto- en fietsintensiteit én de laag frequent halterende bussen wordt dit als niet-bezwaarlijk beschouwd.

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Utrecht. Daarom zijn wij, Gedeputeerde Staten van Utrecht, op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Besluit

In overeenstemming met de aangehechte en van dit verkeersbesluit deel uitmakend beeldmateriaal genaamd ‘N410-17.001-DO-SIT_A-K01.pdf’, worden de volgende maatregelen uitgevoerd op de provinciale weg N410, Burgweg nabij Defensieweg.

Aanbrengen:

 

  • 1.

    Borden 2x L3b bushalte; niet stilstaan bij de geblokte markering of, indien die ontbreekt, op een afstand van minder dan 12 meter. Dit geldt niet voor het onmiddellijk laten in- en uitstappen van passagiers. Plaatsen ter hoogte van hmp. 2.600 en 2.700, N410, Burgweg ter hoogte van Defensieweg.

 

Aandachtspunt

Dit besluit laat de eventuele toepassing van de Wegenverordening provincie Utrecht 2010 onverlet.

 

Gedeputeerde Staten van Utrecht,

namens hen,

    

K. Hengeveld

Teamleider afdeling Wegen.

                         

Bekendmaking

Dit verkeersbesluit ligt met bijbehorende tekening vanaf 9 maart 2018 gedurende zes weken ter inzage in het provinciehuis van Utrecht en is in te zien na telefonische afspraak via +31302582949. Het besluit wordt ook elektronisch gepubliceerd in de Staatscourant via www.officielebekendmakingen.nl. Tevens hebben wij dit verkeersbesluit openbaar gemaakt via het internetdomein van de provincie Utrecht: http://www.provincie-utrecht.nl.

 

Rechtsbescherming

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na de dag van verzending een bezwaarschrift bij het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht indienen:

  • 1.

    Digitaal: gebruikt u hiervoor het formulier “Bezwaar tegen beslissing provinciaal bestuur met DigiD”. Uw DigiD geldt als ondertekening. U vindt het formulier via: www.provincie-utrecht.nl/formulierbezwaar.

  • 2.

    Schriftelijk: t.a.v. de secretaris van de Awb- adviescommissie van PS en GS, postbus 80300, 3508 TH Utrecht. Het bezwaarschrift moet in ieder geval bevatten, uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht (indien mogelijk, onder vermelding van het besluitnummer) de reden van bezwaar, ondertekening. 

Aan de behandeling van een bezwaarschrift zijn voor de indiener geen kosten verbonden. Overigens schort het indienen van een bezwaarschrift de werking van het besluit niet op. Als u niet kunt wachten op de normale behandeling van uw bezwaarschrift, hebt u de mogelijkheid om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. U moet op dat moment ook al een bezwaarschrift hebben ingediend. Het verzoek om een voorlopige voorziening richt u aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Sector bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Daarbij is een griffierecht verschuldigd (zie ook: www.rechtspraak.nl/Procedures/Tarieven-griffierecht/ voor de hoogte van het griffierecht). U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor dient u te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven