Aanwijzing voetgangersoversteekplaats, parkeerplaats voor autobussen en tweerichtingenfietspad Van der Hooplaan bij het zwembad De Meerkamp

Logo Amstelveen

Realisatie en Beheer, verkeer en vervoer, 2018

Zaaknummer Z-2018/011801 Documentnummer: D-2018/064498

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten om aan de noordkant van de toegangsweg die vanaf de Van der Hooplaan naar De Meerkamp (Van der Hooplaan 239) loopt het verplicht fietspad op te heffen en daar een parkeerplaats voor autobussen in te richten en aan te wijzen, het fietspad aan de zuidkant aan te wijzen als verplicht fietspad in twee richtingen en een voetgangersoversteekplaats aan te wijzen op de toegangsweg naast het fietspad langs de Van der Hooplaan. Zij geven dit aan door (ver)plaatsing en verwijdering van borden E8d en G7 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het aanbrengen van een zebramarkering op het wegdek in combinatie met plaatsing van borden L2 van genoemde bijlage zoals gegeven op tekening R&B-V-2018-2.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • -

    de Wegenverkeerswet 1994;

  • -

    het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

  • -

    het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform art. 2 Wegenverkeerswet 1994 (WVW1994) tot:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b).

Er is behoefte aan een parkeerplaats voor het parkeren van autobussen die bezoekers van het zwembad De Meerkamp vervoeren. Door het fietspad aan de zuidkant van de toegangsweg die vanaf de Van der Hooplaan naar het zwembad loopt te verbreden naar 3,50 meter wordt dit pad geschikt gemaakt voor gebruik door fietsen in twee richtingen en kan het fietspad aan de noordkant worden opgeheven. Hierdoor ontstaat aan de noordkant ruimte voor een parkeerhaven die exclusief voor het parkeren van autobussen is bedoeld. Het fietspad aan de zuidkant komt uit bij de stallingsplekken bij het zwembad. Voor bezoekers van De Meerkamp die met de auto komen wijzigt er niets. Zij maken gebruik van de overige parkeerfaciliteiten bij het zwembad. Bestuurders die de toegangsweg richting de Van der Hooplaan verlaten moeten bij het oprijden van de Van der Hooplaan al voorrang geven aan de kruisende fietsers en het autoverkeer op de Van der Hooplaan. Met de aanleg van de voetgangersoversteekplaats wordt geregeld dat zij in het vervolg ook voorrang verlenen aan overstekende voetgangers.

Over het besluit heeft overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg plaatsgevonden met de gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (art. 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing.

De genoemde weg ligt binnen de bebouwde kom van Amstelveen en is in beheer en onderhoud bij de gemeente Amstelveen.

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en wethouders van Amstelveen, t.a.v. de Bezwaarschriftencommissie, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. De mogelijkheid bestaat om – zodra het bezwaarschrift is ingediend – tevens een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen. Er moet sprake zijn van een spoedeisend belang. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Ondertekening

Amstelveen, 27 februari 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. ir. S.J. van Viegen

teamleider verkeer en vervoer

Naar boven