Vaststelling Bestemmingsplan ‘Overnachtingsplaatsen Merwedes’

Logo Gorinchem

Burgemeester en wethouders van Gorinchem maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad van Gorinchem in zijn vergadering van 14 december 2017 het bestemmingsplan ‘Overnachtingsplaatsen Merwedes’ met het identificatienummer NL.IMRO.0512.BP2016171-4001 heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan ligt met ingang van woensdag 10 januari 2018 tot en met dinsdag 20 februari 2018 voor een ieder ter inzage.

 

Bestemmingsplan

Het plangebied (postcode 4201 / 4202 / 4203) van dit bestemmingsplan omvat de noordwesthoek van de Vluchthaven.

 

Aanleiding bestemmingsplan

De beschikbaarheid van voldoende overnachtingsplaatsen voor de doorgaande binnenvaart langs de Boven-, Beneden- en Nieuwe Merwede is nodig voor vlot en veilig verkeer over water. In het gebied rond Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam zijn op dit moment voldoende overnachtingsplaatsen op de rivier en in havens aanwezig. Echter in verband met het aanvaringsgevaar op de rivier wordt gestreefd naar het opheffen van de ankerplaatsen en deze te vervangen door achttien veiligere overnachtingsplaatsen buiten de vaarweg.

Uit een verkenning is gebleken dat de Vluchthaven van Gorinchem en de Woelse Waard, in combinatie met het anders benutten van gemeentelijke ligplaatsen, de meest geschikte locaties zijn om de overnachtingsplaatsen te realiseren. Voor een overnachtingshaven in de Woelse Waard was onvoldoende maatschappelijk en politiek draagvlak.

De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft op 30 september 2015 aangegeven de opgave voor het realiseren van achttien overnachtingsplaatsen voor de korte termijn aan te passen van achttien overnachtingsplaatsen op meerdere locaties naar vier extra plaatsen in de Vluchthaven van Gorinchem.

In de Vluchthaven zijn nu al zeven overnachtingsplaatsen aanwezig. Om de Vluchthaven planologisch geschikt te maken voor vier extra overnachtingsplaatsen, was wijziging van het bestemmingsplan “Binnenstad e.o.’ en ‘Avelingen-Schelluinsestraat’ nodig.

 

Ter inzage

Het bestemmingsplan wordt verbeeld op een landelijke voorziening. Op de gemeentelijke website

www.gorinchem.nl/bestemmingsplannen onder de kop Vastgesteld > Bestemmingsplan ‘Overnachtingsplaatsen Merwedes’ staat een link naar deze landelijke voorziening.

Het bestemmingsplan kan tijdens de openingsuren worden ingezien, in de informatiehoek van het stadhuis, Stadhuisplein 1 te Gorinchem.

Beroep

Gedurende de hierboven genoemde termijn van zes weken bestaat de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • 1.

    belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad hebben ingediend.

  • 2.

    belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken.

  

Het beroepsschrift dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van het beroepsschrift en het plan waarop het beroepsschrift betrekking heeft.

 

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan niet. Het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Indien dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

 

Informatie

Voor informatie over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met de heer Van der Werff van de afdeling Welzijn Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, via telefoonnummer 0183 – 65 93 05. E-mailen kan naar p.vanderwerff@gorinchem.nl

 

Gorinchem 27 december 2017

Burgemeester en wethouders van Gorinchem,

Namens deze:

P.P. van der Werff

Naar boven