B18.000650

Logo Dronten

Verkeersbesluit: Parkeervergunningzone Het Diep te Dronten

INLEIDING

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

 

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft positief geadviseerd op het verkeersbesluit.

 

Motivering

Op het zuidelijk deel van Het Diep, voorbij de aansluiting met De Kiel, is een parkeerverbodszone met ontheffingsregeling van kracht. De ontheffingsregeling zorgt echter voor onduidelijkheid en ongewenste parkeersituaties, omdat aan ontheffinghouders ontheffing wordt verleend van het verbod om op de rijbaan te parkeren. Dit is tegenstrijdig met het doel van de maatregel, namelijk het bieden van voldoende keerruimte voor vrachtwagens op Het Diep. Als er geparkeerde voertuigen op de rijbaan staan, dan moeten vrachtwagens achteruit Het Diep op rijden. Dit leidt tot verkeersonveilige situaties.

 

Om de parkeerregulering op Het Diep juridisch goed te regelen wil de gemeente Dronten de parkeerverbodszone met ontheffingsregeling intrekken en vervangen door een vergunninghouderszone. Hiervoor wordt de huidige parkeerverbodszone (bord E1-zone) inclusief bijbehorende ontheffingsregeling verwijderd en een vergunninghouderszone (bord E9-zone) ingesteld. Hierdoor mag er op het zuidelijk deel van Het Diep, voorbij de aansluiting met De Kiel, uitsluitend door vergunninghouders worden geparkeerd op de voor parkeren bestemde weggedeelten (in de parkeervakken). De bewoners en/of ondernemers die nu een ontheffing hebben, krijgen een parkeervergunning waarmee zij in de parkeervakken mogen parkeren. Deze parkeerregulering is goed te handhaven en is duidelijk voor de weggebruiker.

 

Omdat volgens artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bord E1 wel en bord E9 niet verkeersbesluitkrachtig is, wordt in dit verkeersbesluit enkel besluiten genomen ten aanzien van het verwijderen van bord E1 inclusief onderbord ‘uitgezonderd ontheffinghouders’.

 

Met het verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • 3.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

  

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

 

  • 1.

    de parkeerverbodszone op het zuidelijk deel van Het Diep, aangeduid met de borden model E1-zone van bijlage 1 van het RVV 1990, te verwijderen en de bijbehorende ontheffingsregeling in te trekken door het bij bord model E1-zone geplaatste onderbord met de tekst “uitgezonderd ontheffinghouders” te verwijderen; 

  • 2.

    de bebording te verwijderen en te plaatsen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening met kenmerk 20110-17-130-BP-C01;

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking na bekendmaking in de Staatscourant en na plaatsing van de genoemde verkeersborden.

 

Communicatie

Daarnaast kan het besluit inclusief tekening gedurende 6 weken na datum bekendmaking Staatscourant, ingezien worden bij de afdeling Vergunningen, Handhaving en Veiligheid in het gemeentehuis.

  

Dronten, 27 februari 2018

 

Namens het college van Dronten

  

T. Willems

Manager team Vergunningen, Handhaving en Veiligheid.

   

Bezwaar

U kunt tegen deze beschikking schriftelijk of digitaal binnen een termijn van zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van Dronten. Indien u schriftelijk bezwaar wilt indienen, dan kunt u uw bezwaarschrift richten aan: Het college van Dronten respectievelijk de heffingsambtenaar van Dronten, t.a.v. de afdeling Concerndiensten, Postbus 100, 8250 AC te Dronten.

 

Indien u digitaal bezwaar wilt maken, dan kunt u dit doen via de gemeentelijke website, digitale formulieren. U hebt dan wel een DigiD nodig. De bezwarentermijn begint op de dag na de datum van verzending van deze brief.

Een bezwaarschrift schort de geldigheid van een beschikking niet op. Als u een bezwaarschrift indient, kunt u tegelijkertijd een verzoek om een voorlopige voorziening richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Indien u dit schriftelijk wilt doen kunt u uw verzoekschrift richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA UTRECHT.

 

Indien u digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening wilt indienen, kunt u dit doen via het digitaal loket bestuursrecht (loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht). U hebt dan wel een DigiD nodig. Voor het indienen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Meer informatie en uitleg over het indienen van een voorlopige voorziening kunt u vinden op www.rechtspraak.nl.

  

Naar boven