Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 februari 2018, kenmerk 1295320-172265-LZ, houdende wijziging van de Regeling palliatieve terminale zorg in verband met ophoging van het beschikbare budget en aanpassing van de aanvraagtermijn

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling palliatieve terminale zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. onder a wordt ‘€ 478’ vervangen door ‘€ 584’ en ‘€ 1.365’ door: € 1.669.

2. onder b wordt ‘€ 3.336’ vervangen door: € 4.078.

3. onder c wordt ‘€ 2.335’ vervangen door: € 2.855.

4. onder d wordt ‘478’ vervangen door: € 584.

B

In artikel 7, eerste lid, wordt ‘€ 17.973.500’ vervangen door: € 21.973.500.

C

In artikel 14, eerste lid, wordt ‘uiterlijk dertien weken voor de aanvang van het boekjaar ontvangen’ vervangen door: uiterlijk op 15 juli in het jaar voorafgaande aan het boekjaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, ontvangen.

D

In artikel 17, eerste lid, wordt ‘binnen dertien weken voor de aanvang van het boekjaar’ vervangen door: binnen 13 weken na afloop van de aanvraagtermijn, genoemd in artikel 14, eerste lid.

E

Artikel 23 wordt als volgt gewijzigd:

1. in het eerste lid wordt ‘uiterlijk dertien weken voor de aanvang van het boekjaar ingediend’ vervangen door: uiterlijk 15 juli in het jaar voorafgaande aan het boekjaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, ontvangen.

2. in het vijfde lid wordt ‘binnen dertien weken voor de aanvang van het boekjaar’ vervangen door: binnen 13 weken na afloop van de aanvraagtermijn, genoemd in artikel 23, eerste lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Op grond van de Regeling palliatieve terminale zorg (hierna: Regeling) worden instellingssubsidies verstrekt voor het verlenen van palliatieve terminale zorg en voor de coördinatie van een netwerk palliatieve zorg. Met de onderhavige wijzigingsregeling wordt de Regeling op enkele punten aangepast.

In artikel 6 en artikel 7, eerste lid, zijn het totaalbedrag en de maximumbedragen aangepast ingevolge een ophoging van het voor de Regeling beschikbare bedrag met 4 miljoen euro.

Tot deze eenmalige, structurele ophoging is overgegaan, omdat het gebruik van de regeling sinds 2013 fors is toegenomen, waardoor de tarieven per cliënt aanzienlijk zijn gedaald. Een eerdere ophoging met 2 miljoen euro bij het verlengen van de regeling per 1 januari 2017 bleek onvoldoende om dit te compenseren. De oorzaak hiervan is onder andere dat door een aantal wijzigingen het aantal ontvangers van de regeling is vergroot en de beoogde ophoging van de tarieven daarmee niet werd gerealiseerd.

Artikel 14, 17 en 23 zijn mede op verzoek van de instellingen aangepast, zodat de aanvraag voor de instellingssubsidies (zowel voor het verlenen van vrijwillige PTZ als voor de coördinatie van de netwerken) eerder kan worden ingediend. Een subsidieaanvraag moet uiterlijk op 15 juli vóór het boekjaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd, worden ontvangen. Op de ingediende aanvragen wordt binnen de gebruikelijke termijn van dertien weken na deze aanvraagtermijn (van 15 juli) beslist, conform de Aanwijzingen voor de subsidieverstrekking. Hierdoor zal de beschikking voor medio oktober in plaats van medio december kunnen worden verstuurd (voor de netwerken geldt hierbij dat dit gebeurt na de jaarlijkse publicatie van de bedragen voor de netwerken, inclusief de OVA bedragen). Instellingen hebben dan eerder zekerheid over de hoogte van de subsidie.

Deze wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2018. Voor deze terugwerkende kracht is gekozen met het oog op het herzien van de verleende subsidiebedragen in beschikkingen tot subsidieverlening voor 2018.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven