Vaststelling bestemmingsplan Leimuiden West

Logo Kaag en Braassem

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem maken op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) en de artikelen 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het bestemmingsplan Leimuiden West gewijzigd is vastgesteld en vanaf 1 maart 2018 ter inzage ligt.

Locatie van het plan

Het bestemmingsplan is opgesteld op aanvraag en bevat een aanpassing van de bestemming voor het sportcomplex aan de Beukenlaan in Leimuiden, het gebied ten westen van de volkstuinen aan de Leeuwerik in Leimuiden en de voormalige vuilstort en dijk ten noordwesten hiervan tussen Meerewijck en de aanwezige scheepswerf.

Wat houdt het plan in?

Het plan maakt zowel een toekomstbestendig sportcomplex als in totaal 104 woningen met bijbehorende voorzieningen mogelijk. Bij de voetbalvereniging wordt één van de velden ingezet voor woningbouw voor de realisatie van een kunstgrasveld ter plaatse van een ander veld. Bij de tennisvereniging wordt er iets meer ruimte gegeven zodat er een klein veld bij kan komen. Beide verenigingen krijgen bovendien iets meer bouwruimte om toekomstige ontwikkelingen aan te kunnen. Naast de woningen op één van de velden komen er ook woningen op de voormalige vuilstort die voor dat doel ook gesaneerd wordt. De woningen worden bereikbaar gemaakt via een weg die loopt langs de volkstuinen aan de Leeuwerik.

Wijzigingen

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Voor de wijzigingen die naar aanleiding van de zienswijzen zijn aangebracht, wordt verwezen naar de nota beantwoording zienswijzen. De ambtshalve aangebrachte wijzigingen zijn als volgt:

  • 1.

    In de verbeelding zijn stroken die eerder de bestemming Sport hadden gewijzigd in een groenbestemming (Groen- 2).

  • 2.

    Binnen de bestemming Sport en binnen de bestemming Groen-2 is een maximaal toegestaan lichtniveau en de mogelijkheid tot het bouwen van een geluidscherm toegevoegd.

  • 3.

    In de regels is de eis van 24 sociale huurwoningen en 7 woningen in de categorie tot € 265.000,- (met CPI index) vastgelegd.

Besluit Hogere grenswaarde Wet Geluidhinder 

De Omgevingsdienst West-Holland heeft besloten hogere waarden vast te stellen op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh), vanwege het wegverkeer op de Weteringweg.

Op basis van de Wgh dient bij de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek te worden verricht, indien dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige functies. In Bestemmingsplan Herontwikkeling Leimuiden-West wordt de mogelijkheid geboden om nieuwe woningen te realiseren in 8 deelgebieden. Hierbij moet conform de Wgh aandacht worden geschonken aan het weg- en railverkeerslawaai bij de nieuwe woningen.

Ten behoeve van de nieuwe woningen en van de in deze herziening uit te werken woongebieden, is akoestisch onderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de voorkeurswaarde van 48 dB uit de Wgh vanwege wegverkeerslawaai wordt overschreden. De Omgevingsdienst heeft hogere waarden vastgesteld vanwege wegverkeerslawaai van maximaal 51 dB.

Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat het vaststellen van hogere waarden niet betekent dat het verkeer meer geluid mag produceren maar dat voor een specifiek bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan.

Wanneer en waar kunt u het plan inzien?

Het gewijzigde vastgestelde bestemmingsplan, het vaststellingsbesluit, het besluit hogere waarden en overige bijbehorende stukken liggen vanaf donderdag 1 maart 2018 t/m woensdag 11 april 2018 voor een ieder ter inzage in de publieksruimte van het gemeentehuis, Westeinde 1 in Roelofarendsveen. U kunt het bestemmingsplan ook digitaal inzien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de ID NL.IMRO.1884.BPLEIMUIDENWEST-VAS1

Crisis en herstelwet

Op het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Tevens kunnen de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Instellen van beroep

Vanaf de dag na de dag van terinzagelegging kan gedurende zes weken beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden, die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, alsmede door belanghebbenden die redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht. Ook kunnen belanghebbenden die geen zienswijzen hebben ingebracht beroep instellen tegen de aangebrachte wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan.

Het instellen van beroep heeft geen opschortende werking; hiervoor moet een voorlopige voorziening worden aangevraagd. Dit verzoek wordt gericht aan de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een afschrift van het ingediende beroepschrift dient meegezonden te worden. Beroepschriften en verzoeken om een voorlopige voorziening kunnen op de volgende wijze bij de Raad van State worden ingediend:

- Digitaal loket (alleen voor burgers): https://digitaalloket.raad vanstate.nl

- Schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag

- Fax: 070 – 365 13 80

Zowel voor het indienen van beroep als voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening dienen griffierechten te worden betaald. Actuele informatie kunt u vinden op de website van de Raad van State www.raadvanstate.nl

Het vaststellingsbesluit treedt in werking op vrijdag 13 april 2018, tenzij toepassing wordt gegeven aan het zesde lid van artikel 3.8 Wro of voor deze datum een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de inwerkingtreding van betreffende besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze klantadviseurs, tel. 071-3327272, e-mail: info@kaagenbraassem.nl.

Naar boven