Instellen geslotenverklaring voor alle verkeer, stopverbod en fietsparkeerverbod tijdens jaarlijks evenement Demo Klassieke Wegracemotoren Hierdense Enk

Logo Harderwijk

Corsa reg.nr.: GEN18h0000788 / h180007438

 

Burgemeester en wethouders van Harderwijk zijn op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.

De directeur Domein Ruimte is namens burgemeester en wethouders van Harderwijk bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van het mandaatbesluit gemeente Harderwijk 2015, zoals is vastgesteld op 23 december 2014, onder nummer: 14.00821 met het recht tot het verlenen van ondermandaat.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Jaarlijks in het voorjaar vindt het evenement SAM Classic Motorrace of Demo Klassieke Wegracemotoren plaats op de Hierdense Enk (CBS buurtnaam: Hierden De Enk). Dit evenement wordt gehouden op verschillende openbare wegen in het buitengebied van Hierden. Om de veiligheid van deelnemers, bezoekers en overige weggebruikers te bevorderen, en om de openbare orde en veiligheid te handhaven, worden geslotenverklaringen, stopverboden en een fietsparkeerverbod ingesteld.

Omdat het evenement Demo Klassieke Wegracemotoren jaarlijks georganiseerd wordt en hetzelfde parcours gebruikt wordt, wordt een verkeersbesluit genomen dat ervoor zorgt dat de verkeersmaatregelen elk jaar op de dag van het evenement kunnen gelden en door het bevoegd gezag gehandhaafd kunnen worden.

De bezoekers van het evenement betreden het evenemententerrein te voet via de Grevenhofsweg (vanaf Zuiderzeestraatweg). Alle andere wegen die naar het parcours leiden, worden ten tijde van het evenement gesloten verklaard voor alle verkeer.

Bij calamiteiten leidt de aanrijroute voor hulpdiensten via de Grevenhofsweg (vanaf Zuiderzeestraatweg). Daarom moet op dit deel van de Grevenhofsweg een verbod om stil te staan worden ingesteld aan beide zijden van de rijbaan. Op deze manier wordt de doorgang voor hulpdiensten niet belemmerd door stilstaande of geparkeerde voertuigen. Aansluitend dient een fietsparkeerverbod te worden ingesteld aan beide zijden van de Grevenhofsweg, voor zover gelegen tussen de Zuiderzeestraatweg en de Kruisweg, om te voorkomen dat mensen hun fiets op de weg of in de berm stallen.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

In artikel 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In Bijlage 1 van het Reglement en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staan de verkeersborden genoemd. In dit besluit gaat het om C1 (Gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee), C16 (Gesloten voor voetgangers) en E2 (Verbod stil te staan) van Bijlage 1, Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

De wegsleepregeling Harderwijk is van toepassing op dit evenement (Wegsleepverordening Harderwijk 2011, raadsbesluit van 8 november 2011, nummer 107, zoals bekendgemaakt in Het Kontakt op 28 december 2011).

Uit het oogpunt van:

het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de   gevolgen voor het milieu;

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de

functie van objecten en gebieden; en

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade; is het noodzakelijk om de voorgestelde maatregel(en) te nemen.

De keuze is mede gebaseerd op basis van het belang van handhaving van openbare orde en veiligheid.

Artikel 24 van het BABW vereist dat er voor het nemen van het verkeersbesluit overleg wordt gepleegd met de gemandateerde verkeersadviseur van politie Oost-Nederland, district Noord en Oost-Gelderland.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen, wordt besloten om , ten tijde dat het jaarlijkse evenement Demo Klassieke Wegracemotoren plaatsheeft.:

  • 1.

    een geslotenverklaring in te stellen door het plaatsen van C1 (gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee) en C16 (geslotenverklaring voor voetgangers) op de volgende locaties:

    • 1.

      Berkenboomsweg (wegvak Snippendalseweg - Kruisweg);

    • 2.

      Brouwersbosweg (wegvak Snippendalseweg - Grevenhofsweg);

    • 3.

      Grevenhofsweg (wegvak Kruisweg - Bijltjesweg);

    • 4.

      Kruisweg (wegvak Zwaluwenweg - Grevenhofsweg); en

    • 5.

      Snippendalseweg;

  • 2.

    een verbod om stil te staan in te stellen aan beide zijden van de rijbaan van de Grevenhofsweg (wegvak tussen Zuiderzeestraatweg – Kruisweg), door het plaatsen van E2 (verbod stil te staan);

  • 3.

    een verbod in te stellen om fietsen en bromfietsen te plaatsen door het plaatsen van bebording E3 (verbod fietsen en bromfietsen te plaatsen) van de Grevenhofsweg (wegvak tussen Zuiderzeestraatweg – Kruisweg);

een en ander conform  bijlage 1 van het RVV 1990.

Namens burgemeester en wethouders,

de heer E. Okkema

directeur Domein Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u bij het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk gemotiveerd bezwaar maken tegen dit besluit als u belanghebbende bent. U dient uw bezwaarschrift uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking op de elektronische Staatscourant van http://www.officielebekendmakingen.nl/ te sturen naar:

Burgemeester en wethouders gemeente Harderwijk

p/a secretariaat Bezwaarschriftencommissie Postbus 1 3890 AA  ZEEWOLDE.

Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking (zie art. 6:16 Awb). De indiener van het bezwaar heeft echter wel de mogelijkheid om een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen (bijvoorbeeld schorsing).

Naar boven