Verkeersbesluit wijzigen verkeerscirculatie Raadhuisplein

Logo Aalsmeer

Realisatie en Beheer, verkeer en vervoer, 2018

Zaaknummer: Z-2018/008504 Documentnummer: D-2018/ 045305

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer besluiten om de toegestane rijrichting op de als eenrichtingsweg aangewezen verbinding tussen het Raadhuisplein en de kruising met de Van Cleeffkade en de Marktstraat om te draaien, de aanwijzing van de verbinding tussen het Raadhuisplein en de Stationsweg als eenrichtingsweg in te trekken en het verplichte fietspad tussen het Drie Kolommenplein en het Raadhuisplein als zodanig op te heffen. Fietsen en bromfietsen zijn van het eenrichtingsverkeer op het gedeelte tussen het Raadhuisplein en de kruising met de Van Cleeffkade en de Marktstraat uitgezonderd. Voertuigen op het Raadhuisplein verlenen bij het verlaten van het Raadhuisplein voorrang aan voertuigen op de Stationsweg en de Van Cleeffkade.

Dit gebeurt door (ver)plaatsing en verwijdering van borden C2, C3 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 met onderbord met opschrift uitgezonderd fietsen en bromfietsen, borden B6 en G11 van genoemde bijlage en het aanbrengen van haaientanden. De maatregelen zijn aangegeven op de tekeningen R&B-V-2017-101-A en 101-B.

Het besluit is gebaseerd op:

  • -

    De Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • -

    het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • -

    het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform art. 2 WVW1994 tot:

  • -

    Het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

Er zal op de kruising Stationsweg-Uiterweg-Zijdstraat-Van Cleeffkade tijdelijk meer verkeer zijn als gevolg van de uitvoering van de voorgenomen reconstructie van de Burgemeester Kasteleinweg, die naar verwachting in 2019 en 2020 zal plaatsvinden. Het is voor een betere doorstroming van het verkeer en in verband met de verkeersveiligheid gewenst dat de kruising Stationsweg-Uiterweg-Zijdstraat-Van Cleeffkade wordt ontlast. Dat kan gebeuren door de verkeerscirculatie op de route Drie Kolommenplein-Raadhuisplein te wijzigen.

Daarvoor worden de volgende maatregelen gerealiseerd:

  • -

    De toegestane rijrichting op de brug tussen het Raadhuisplein en de kruising met de Van Cleeffkade en de Marktstraat wordt omgedraaid;

  • -

    De verbinding tussen het Raadhuisplein en de Stationsweg wordt opengesteld voor alle voertuigen;

  • -

    De huidige fietsverbinding tussen het Drie Kolommenplein wordt verbreed en dit weggedeelte wordt zodanig ingericht dat het ook geschikt is voor de afwikkeling van motorvoertuigen. Hierdoor vervalt de aanwijzing van dit weggedeelte als verplicht fietspad en wordt het aantal voertuigcategorieën dat van dit weggedeelte gebruik maakt verruimd.

Door deze maatregelen zal met name verkeer in de richting van de Van Cleeffkade naar de Stationsweg afnemen. Juist deze richting zorgt er in de huidige situatie voor dat een minder goede doorstroming op het kruispunt Stationsweg-Uiterweg-Zijdstraat-Van Cleeffkade bestaat. Daarbij moet gedacht worden aan linksafbewegingen van de Van Cleeffkade naar de Stationsweg en vervolgens naar het Raadhuisplein. Het verkeer dat vanaf het Raadhuisplein via de Van Cleeffkade richting de Burgemeester Kasteleinweg rijdt kan in de nieuwe situatie twee keer rechtsaf slaan. Deze route stroomt beter door en zorgt voor minder oponthoud. Door de verbinding tussen het Raadhuisplein en het Drie Kolommenplein open te stellen voor autoverkeer, wordt uitwisseling tussen beide parkeerterreinen mogelijk. Dit komt de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid ten goede.

Over het besluit heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseurs van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, die namens de korpschef optreden (art. 24 BABW).

Parti cipatie

De maatregelen zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Aalsmeer en Kudelstaart 2017-2019. De voorstellen uit dit programma zijn in overleg met diverse belanghebbenden tot stand gekomen, waaronder wijkoverleggen, winkeliersverenigingen, hulpdiensten en Fietsersbond.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (art. 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Burgemeester en wethouders van Aalsmeer hebben deze bevoegdheid bij besluit van 30 juli 2013 gemandateerd aan burgemeester en wethouders van Amstelveen. Voor Amstelveen is een mandaatbesluit van toepassing.

Het Raadhuisplein ligt binnen de bebouwde kom en is in beheer bij de gemeente Aalsmeer.

Inzage

Dit besluit ligt gedurende een periode van zes weken ter inzage bij de Afdeling Publiekszaken van de Gemeente Aalsmeer, Raadhuisplein 1 te Aalsmeer.

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en wethouders van Aalsmeer, t.a.v. de Bezwaarschriftencommissie, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.aalsmeer.nl/bezwaarschrift.

Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. De mogelijkheid bestaat om – zodra het bezwaarschrift is ingediend – tevens een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen. Er moet sprake zijn van een spoedeisend belang. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Ondertekening

Aalsmeer, 21 februari 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalsmeer,

namens dezen,

mr. ir. S.J. van Viegen

teamleider verkeer en vervoer

Dit verkeersbesluit is openbaar gemaakt op 23 februari 2018

Naar boven