Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 20 februari 2018, nr. WJZ/18013961, tot wijziging van enkele regelingen in verband met de introductie van de Algemene verordening gegevensbescherming

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) (PbEU 2016, L 119);

Gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene wet inzake rijksbelastingen, de Arbeidsomstandighedenwet, de Dienstenwet, de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet, de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt, de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen, de Postwet 2009, de Spoorwegwet, de Telecommunicatiewet, de Wet marktordening gezondheidszorg, het Algemeen Rijksambtenarenreglement, het Besluit aanvraagprocedure nummers, het Besluit alternatieve verdeling nummers, het Besluit melden vermoeden van misstand bij Rijk en Politie, het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen, het Besluit vergoedingen Telecommunicatiewet, het Besluit vergunningen mobiele telecommunicatie, het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011, het Drinkwaterbesluit, het Frequentiebesluit 2013, het Postbesluit 2009, het Dienstenbesluit centraal loket, en de Interne klokkenluidersregeling Rijk, Politie en Defensie;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 13, onderdeel j, van de Dienstenregeling centraal loket en interne markt informatiesysteem wordt ‘verantwoordelijke’ vervangen door ‘verwerkingsverantwoordelijke’.

ARTIKEL II

In artikel 2, eerste lid, onderdeel d, van de Regeling gegevensverstrekking ACM wordt ‘het College bescherming persoonsgegevens’ vervangen door ‘de Autoriteit Persoonsgegevens’ en wordt ‘artikel 51 van de Wet op de persoonsgegevens’ vervangen door ‘artikel 51 van de Algemene verordening gegevensbescherming’.

ARTIKEL III

De Regeling integriteitsbeleid EZ wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 1, behorende bij artikel 8, wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ wordt vervangen door ‘Gegevensbescherming’.

2. Onder de kop ‘Gegevensbescherming’ (nieuw) wordt ‘verantwoordelijke’ vervangen door ‘verwerkingsverantwoordelijke’.

B

Bijlage 2, behorende bij artikel 14, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ wordt vervangen door ‘Gegevensbescherming’.

2. Onder de kop ‘Gegevensbescherming’ (nieuw) wordt ‘verantwoordelijke’ vervangen door: verwerkingsverantwoordelijke.

ARTIKEL IV

De paragraaf over Privacy-aspecten in hoofdstuk 4 van bijlage 1 bij de Klachtenregeling ongewenste omgangsvormen EZ komt als volgt te luiden:

Privacy-aspecten

Tijdens de formele fase is sprake van verwerking van persoonsgegevens waarop de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing is. Over de privacy-aspecten zij, mede gelet op een goede toepassing van de Algemene verordening gegevensbescherming, het volgende opgemerkt. Tot het tijdstip, waarop dossiers krachtens artikel 12 van de Klachtenregeling worden overgedragen aan de directeur Bedrijfsvoering, is de Klachtencommissie van EC O&P verantwoordelijk voor de verwerking, na dat tijdstip de directeur Bedrijfsvoering. De gegevens uit deze dossiers zullen slechts worden gebruikt voor het samenstellen van een geanonimiseerd jaarverslag voor de Secretaris-Generaal, de vertrouwenspersonen Ongewenste Omgangsvormen van EZ en de DOR. Daarnaast zullen de gegevens worden gebruikt bij de voorbereiding van een op basis van het advies van de commissie op te leggen disciplinaire sanctie. Als tijdens de behandeling van de klacht blijkt dat sprake is van een misdrijf kan informatie worden verstrekt aan het Openbaar Ministerie. Geheimhoudingsplicht geldt voor alle personen die kennis kunnen nemen van de inhoud van de dossiers. Het betreft de Secretaris-Generaal, de Directeur Bedrijfsvoering en de door deze laatste aangewezen ambtenaren die met de hierboven bedoelde werkzaamheden zijn belast.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van 25 mei 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 februari 2018

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

TOELICHTING

Per 25 mei 2018 zal de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking treden. Dit heeft tot gevolg dat de Nederlandse wet- en regelgeving in overeenstemming moet worden gebracht met de AVG. Onderhavige regeling voorziet in de noodzakelijke aanpassingen van de ministeriële regelingen die vallen onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Deze aanpassingen houden in dat verwijzingen naar de oude Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en gebruikte definities van die oude wet worden gewijzigd in verwijzingen naar en definities van de nieuwe AVG. De aanpassingen zijn dus uitsluitend van technische aard en veroorzaken dan ook geen administratieve lasten.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven