Deelregeling programma urban projecten Fonds Podiumkunsten

Het bestuur van het Fonds Podiumkunsten

Gelet op artikel 10 lid 4 van de Wet op het specifiek cultuurbeleid en artikel 2 van het Algemeen Reglement Fonds Podiumkunsten;

Besluit:

Artikel 1: Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

artiest:

iemand die voorstellingen of concerten verzorgt;

bestuur:

de raad van bestuur van de stichting Nederlands Fonds voor Podiumkunsten.

Artikel 2: Doel

Om bij te dragen aan de ontwikkeling van de podiumkunsten in Nederland kent het bestuur in het kader van het Programma urban projecten financiële bijdrages toe ten behoeve van initiatieven op het gebied van grootstedelijke en urban cultuur.

Artikel 3: Doelgroep programma

  • 1. Het Programma urban projecten is gericht op initiatieven van beginnende artiesten op het gebied van grootstedelijke en urban cultuur.

  • 2. Collectief opererende groepen artiesten komen als collectief in aanmerking voor ondersteuning binnen het programma.

Artikel 4: Matchmakers

  • 1. Er zijn matchmakers, die verantwoordelijk zijn voor de preselectie van initiatieven die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage binnen het Programma urban projecten.

  • 2. Matchmakers hebben geen belang bij initiatieven die zij voordragen.

Artikel 5: Eisen voor deelname

  • 1. Een bijdrage in het kader van het Programma urban projecten kan worden toegekend aan initiatieven:

    • a. van in Nederland woonachtige artiesten die geen kunstvakopleiding hebben gevolgd;

    • b. die zich bewegen binnen de grootstedelijke maakcultuur in hun omgeving;

    • c. die zich nog niet of maar beperkt hebben gemanifesteerd in een landelijke context;

    • d. die betrekking hebben op activiteiten die bijdragen aan de artistieke ontwikkeling van de betrokken artiesten;

    • e. die zullen resulteren in een openbare uiting.

  • 2. Niet in aanmerking voor subsidie komen activiteiten:

    • a. die onvoldoende bijdragen aan de doelstelling van het programma;

    • b. waarvan de artistieke kwaliteit onvoldoende gewaarborgd is;

    • c. waar onvoldoende is voorzien in randvoorwaarden om een goede uitvoering van de activiteiten te garanderen.

Artikel 6: Procedure

  • 1. Matchmakers dragen geschikte initiatieven voor aan het bestuur, die de betrokken artiesten in de gelegenheid stelt de activiteiten nader uit te werken.

  • 2. Eenieder die in aanmerking wil komen voor een bijdrage in het kader van het Programma urban projecten kan zich aanmelden bij een van de matchmakers voor een voorlichtingsgesprek.

  • 3. Het bestuur beslist niet voordat andere bij het programma betrokken matchmakers in de gelegenheid zijn gesteld zich over het initiatief uit te spreken.

Artikel 7: Toekenning

  • 1. Het bestuur kent een financiële bijdrage toe ten behoeve van een initiatief als dat voldoet aan de eisen voor deelname in het programma en voor zover de financiële middelen dat toelaten.

  • 2. Het bestuur bepaalt de hoogte van de bijdrage. De bijdrage is een tegemoetkoming in de investering van tijd, materialen en diensten van derden en kan gebruikt worden voor kosten die verband houden met de ontwikkeling van nieuw werk.

Artikel 8: Subsidieplafond

  • 1. Het bestuur kan een subsidieplafond vaststellen voor het programma als geheel of voor een specifiek tijdvak.

  • 2. Het bestuur kan eerder vastgestelde subsidieplafonds verhogen of verlagen.

  • 3. Besluiten als bedoeld in het eerste en tweede lid worden bekendgemaakt via de website van het Fonds Podiumkunsten.

Artikel 9: Overig

In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

Artikel 10: Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant.

Artikel 11: Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Deelregeling programma urban projecten Fonds Podiumkunsten.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Bestuur d.d. 8 januari 2018

Het bestuur van het Fonds Podiumkunsten, H. Post, directeur/bestuurder

TOELICHTING PROGRAMMA URBAN PROJECTEN FONDS PODIUMKUNSTEN

Inleiding

Het Programma urban projecten Fonds Podiumkunsten komt voort uit het beleidsplan voor de periode 2017–2020. In het beleid van het Fonds komen twee lijnen steeds terug: aan de ene kant die van de artistieke ontwikkeling, die de podiumkunsten voedt en verrijkt, en tegelijk de wens om een divers en aansprekend aanbod mogelijk te maken waarin zoveel mogelijk mensen zich kunnen herkennen. Het Programma urban projecten staat op het kruispunt van die twee lijnen. We zien ook dat kunstuitingen die ontstaan zijn in grote steden inmiddels op veel plaatsen in Nederland tot een grote hoeveelheid aan initiatieven hebben geleid. Er is daarmee sprake van een grote diversiteit aan initiatieven in de stedelijke omgeving, waarin makers en uitvoerders zich bekwamen en presenteren, los van bestaande structuren. In het Programma urban projecten zoeken we naar initiatieven die passen binnen de doelstelling van het Fonds Podiumkunsten, maar tot nu toe beperkt aan bod komen.

Het Fonds Podiumkunsten heeft gekozen voor een programma waarbij met behulp van externe deskundigen – de zogenoemde matchmakers – gericht wordt gezocht naar interessante artiesten die hun wortels hebben in de stad en de stedelijke cultuur. De regeling is een counterpart van de regeling urban talenten van het Fonds Cultuurparticipatie. De beide fondsen brengen met deze regelingen samen het gebied in kaart waar hun werkvelden elkaar raken.

Waarvoor

Het programma staat open voor uiteenlopende initiatieven. Als verzamelnaam gebruiken we de term ‘urban’. Met het begrip urban wordt in de regel gedoeld op eigentijdse cultuurvormen die zich van oorsprong baseren op de hip hop cultuur. Urban artiesten maken scheppende uitingen en laten zich hierbij beïnvloeden door de straatcultuur, maatschappelijke ontwikkelingen en de grootstedelijke, multiculturele dynamiek. We gebruiken het woord urban vooral als vertrekpunt. Het is niet de bedoeling bepaalde initiatieven bij voorbaat uit te sluiten, we willen juist zoveel mogelijk aansluiten bij wat er leeft in steden.

In het kader van deze regeling kijken we naar het gebied waar urban arts raken aan meer traditionele podiumkunsten zoals het Fonds Podiumkunsten die ondersteunt. Het gaat dus niet alleen om hiphop en rap, breakdance et cetera, maar om een veel breder scala van cultuurvormen. Kenmerkend is dat het gaat om initiatieven die verweven zijn met de stedelijke omgeving, die zich in een internationaal perspectief ontwikkelen en die zich nadrukkelijk spiegelen aan de commercie.

Een bijdrage kan worden verstrekt voor heel verschillende activiteiten, als er uiteindelijk maar sprake is van een openbaar resultaat. De vorm waarin dat gebeurt, is in principe vrij. Wel zal altijd toegewerkt moeten worden naar een concreet product: wat de artiest ontwikkelt, moet vertaald kunnen worden naar een voor het publiek zichtbaar resultaat. Dat zal in veel gevallen een voorstelling of concert zijn, maar ook andersoortige eindproducten zijn denkbaar als dat beter past bij de artiest in kwestie.

Voor wie

Het programma richt zich op artiesten die al actief zijn in de eigen omgeving, maar zich nog maar beperkt daarbuiten hebben gemanifesteerd. Er is nadrukkelijk niet gekozen voor een al te strikte afbakening op bijvoorbeeld leeftijd of ervaringsniveau. De ontwikkelingsfase is het uitgangspunt, waarbij niet alleen gekeken wordt naar wat een artiest reeds bereikt heeft, maar ook naar de potentie die hij of zij heeft. Het programma staat open voor artiesten van heel uiteenlopende achtergronden, maar wil wel expliciet artiesten met een migratieachtergrond bereiken, omdat juist deze groep nog ondervertegenwoordigd is. Het programma is niet bedoeld voor studenten of afgestudeerden van het kunstvakonderwijs. Hiermee wordt in de eerste plaats bedoeld het reguliere kunstvakonderwijs op hbo-niveau.

Omdat het in de podiumkunsten niet ongebruikelijk is dat artiesten gezamenlijk een voorstelling of concert maken (popbands, acteurscollectieven et cetera), kunnen ook groepen in het programma worden opgenomen.

Waar

Het programma richt zich op een specifieke groep steden (inclusief omgeving). Het streven is om het programma stapsgewijs uit te breiden. Initiatieven uit andere steden komen dus niet in aanmerking.

In 2018 zijn de volgende steden aangewezen: Almere, Heerlen, Tilburg, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Utrecht en Den Haag.

De procedure

In de beginfase van het programma zal per deelnemende stad een matchmaker worden aangewezen. Een matchmaker is iemand die een goed netwerk heeft in de stad waar het om gaat. De matchmakers geven gezamenlijk invulling aan het programma, waarbij ieder zich in de eerste plaats op zijn eigen stad richt.

Matchmakers zijn een schakel tussen het veld in een stad en het Fonds Podiumkunsten. Als zodanig voeren zij gesprekken met potentiële aanvragers. Matchmakers kunnen geschikte initiatieven voordragen voor een subsidie in het kader van dit programma als zij menen dat een initiatief goed binnen het programma past. Het Fonds toetst de voorgedragen initiatieven en besluit uiteindelijk over het toekennen van subsidie.

Eigen aan de aard van deze subsidie is dat niet ieder initiatief even succesvol zal zijn. Bij het nemen van een besluit houdt het Fonds hier rekening mee.

Tot slot

De matchmakers werken vanuit de steden waar het programma plaatsvindt. Ze worden ondersteund door het bureau van het Fonds bij hun werkzaamheden. Vragen kunnen rechtstreeks aan de matchmakers worden gesteld, maar kunnen ook aan het bureau worden voorgelegd. Over de resultaten van het programma zal regelmatig informatie worden gegeven door het Fonds Podiumkunsten via de website of op een andere passende manier.

Naar boven