Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 februari 2018, kenmerk 1294189-172698-MEVA, tot wijziging van de Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg in verband met het toevoegen van diverse opleidingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. in onderdeel c, onder 1°, wordt ‘artikel 7.2.2., tweede lid, onderdeel a, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door: artikel 7.2.2., tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs.

2. in onderdeel c, onder 1°, wordt ‘artikel 2.1.1., eerste lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door: artikel 2.1.1. van de Wet educatie en beroepsonderwijs.

3. in onderdeel d, onder 1°, wordt ‘artikel 2.1.1., eerste lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door: artikel 2.1.1. van de Wet educatie en beroepsonderwijs.

B

Aan bijlage 1 wordt toegevoegd:

vanaf 2018/2019

23185

Sociaal werk

vanaf 2018/2019

25488

Sociaal-cultureel werker

vanaf 2018/2019

25489

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

vanaf 2018/2019

25484

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

vanaf 2018/2019

25412

Coördinator sport- en bewegingsagogie

vanaf 2018/2019

25413

Coördinator sport, bewegen en gezondheid

C

1. Aan bijlage 2 wordt toegevoegd:

Vanaf 2018/2019

34574

B Opleiding voor Ergotherapie

Vanaf 2018/2019

30039

B Mens en Techniek differentiatie Orthopedische Technologie

2. Uit bijlage 2 wordt verwijderd:

Vanaf 2010/2011

34953

B Orthopedische technologie

ARTIKEL II

De regeling treedt in werking op 1 maart 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Algemeen

De Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg (hierna: de Subsidieregeling) voorziet in een tegemoetkoming in de kosten van het vaccinatietraject hepatitis B van studenten die een zorgopleiding volgen. Na overleg met het Nationaal Hepatitis Centrum, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad is besloten de regeling uit te breiden met enkele opleidingen. Voorts wordt de opleiding B Orthopedische Technologie veranderd in B Mens en Techniek differentiatie Orthopedische Technologie, vanwege een hergroepering van opleidingen onder de overkoepelende bachelor Mens en Techniek en de daarmee samenhangende naamsverandering. Tot slot zijn in de definities van artikel 1 van de Subsidieregeling enkele verwijzingen naar de Wet educatie en beroepsonderwijs geactualiseerd.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

In artikel 1 zijn in de definitie van ‘zorgopleiding’ en ‘opleiding’, in onderdeel c, onder 1° en onderdeel d, onder 1°, enkele verwijzingen naar bepalingen uit de Wet educatie en beroepsonderwijs geactualiseerd. Met deze wijzigingen is materieel geen verandering beoogd.

B
Aanvulling van bijlage 1

Aan bijlage 1 worden de opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) Sociaal werk, Sociaal-cultureel werker, Sociaal-maatschappelijk dienstverlener, Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, Coördinator sport- en bewegingsagogie en Coördinator sport, bewegen en gezondheid toegevoegd. Tijdens de stages van de hiervoor genoemde opleidingen komen de studenten vaak fysiek in aanraking met patiënten uit de risicogroep. Hierdoor lopen studenten tijdens deze stage een verhoogd risico op hepatitis B. Dit vormt ook een risico voor de patiënten. Daarom is besloten tot het opnemen van deze opleidingen in de Subsidieregeling. De crebonummers (Centraal Register Beroepsopleidingen nummers) van deze opleidingen worden toegevoegd aan bijlage 1.

C
Aanvulling en wijziging van bijlage 2

De B opleiding voor Ergotherapie wordt toegevoegd. Tijdens de stage van deze opleiding komen de studenten vaak fysiek in aanraking met patiënten uit de risicogroep. Hierdoor lopen studenten tijdens deze stage een verhoogd risico op hepatitis B. Dit vormt ook een risico voor de patiënten. Daarom is besloten tot het opnemen van deze opleiding in de Subsidieregeling. De opleiding B Orthopedische Technologie wordt veranderd in B Mens en Techniek differentiatie Orthopedische Technologie vanwege een hergroepering van opleidingen en naamsverandering. De crohonummers (Centraal register opleidingen hoger onderwijs) van de opleidingen worden toegevoegd aan bijlage 2.

De hiervoor genoemde toevoegingen zijn voorgelegd ter advisering aan het Nationaal Hepatitis Centrum. Deze heeft in alle bovenstaande gevallen positief geadviseerd. Met deze wijziging is de vaccinatie van de betreffende studenten onder de werking van de Subsidieregeling gebracht.

Artikel II

De bovengenoemde wijzigingen moeten voor het studiejaar 2018–2019 hun beslag krijgen. Gelet hierop treedt de regeling, in afwijking van de vaste verandermomenten voor ministeriële regelingen (VVM), op 1 maart 2018 in werking. De onderhavige wijzigingsregeling wordt met het oog op de voorbereidingen voor het komende studiejaar zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven