Regeling van 12 februari 2018 houdende wijziging van diverse regelingen en intrekking van een regeling in verband met de Wet van 25 mei 2016 tot wijziging van de Politiewet 2012 in verband met de inbedding van de Politieacademie in het nieuwe politiebestel (Stb. 2016, 203)

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Handelend in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelet op de artikelen 5, 23, eerste lid, en 57 van de Politiewet 2012, artikel 3a, derde lid, van de Wet wapens en munitie, artikel 146a, onder d, van het Wetboek van Strafvordering, artikel 48t van de Wet Justitie-subsidies, artikelen 14, tweede lid, en 16, tweede lid, van het Besluit beheer politie, artikel 28 van het Besluit bewapening en uitrusting politie, artikelen 7, tweede en derde lid, en 16 van het Besluit technische hulpmiddelen strafvordering, artikelen 2, zevende en achtste lid, 3, eerste lid, onder b, 4, tweede lid, 5, vierde lid, 8, derde lid, en 11, tweede lid, van het Besluit DNA-onderzoek in strafzaken;

Besluit:

ARTIKEL I

Onderdeel 20 van de bijlage bij de PODACS-regeling komt te luiden:

  • 20. de Politieacademie;.

ARTIKEL II

De Regeling mobiele eenheid 2007 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. kwalificaties zoals voorgeschreven voor een politieopleiding als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel s, onder 1˚, van de Politiewet 2012;

2. In het eerste lid, onderdeel c, wordt ‘eindtermen’ vervangen door: kwalificaties.

3. In het tweede lid wordt ‘competentiegerichte eindtermen’ vervangen door ‘kwalificaties’ en wordt ‘het Bureau examinering van de LSOP’ vervangen door: de Politieacademie.

B

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘Elk’ vervangen door ‘elk’, wordt ‘geldende eindtermen’ vervangen door ‘kwalificaties’ en wordt ‘Deze eindtermen’ vervangen door: Deze kwalificaties.

2. In het tweede lid wordt ‘De basiseenheden’ vervangen door: de basiseenheden.

ARTIKEL III

In artikel 4 van de Regeling opnemen vertrouwelijke communicatie politie wordt ‘Het Landelijk selectie- en opleidingsinstituut politie, genoemd in artikel 2 van de LSOP-wet,’ vervangen door: De Politieacademie.

ARTIKEL IV

Artikel 1 van de Regeling toetsing geweldsbeheersing buitengewoon opsporingsambtenaar en ambtenaren van bijzondere opsporingsdiensten wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel e vervalt en de onderdelen f tot en met l worden geletterd e tot en met k.

2. In onderdeel e (nieuw) wordt ‘het LSOP’ vervangen door ‘de Politieacademie’ en wordt ‘de competentiegerichte eindtermen van de postinitiële opleiding’ vervangen door: de kwalificaties van een politieopleiding als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder s, onder 2° of 3°, van de Politiewet 2012.

3. In onderdeel f (nieuw) wordt ‘het LSOP’ vervangen door ‘de Politieacademie’ en ‘de competentiegerichte eindtermen van de postinitiële opleiding’ vervangen door: de kwalificaties van een politieopleiding als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder s, onder 2° of 3°, van de Politiewet 2012.

4. In onderdeel g (nieuw) wordt ‘het LSOP’ vervangen door ‘de Politieacademie’ en wordt ‘de competentiegerichte eindtermen van de postinitiële opleiding’ vervangen door: de kwalificaties van een politieopleiding als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder s, onder 2° of 3°, van de Politiewet 2012.

5. In onderdeel h (nieuw) wordt ‘de competentiegerichte eindtermen’ vervangen door ‘de kwalificaties’ en wordt ‘het LSOP’ vervangen door: de Politieacademie.

ARTIKEL V

De Regeling vakbekwaamheid technische hulpmiddelen strafvordering wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel d komt te luiden:

d. een certificaat van vakbekwaamheid:

een verklaring omtrent het beschikken over bepaalde kwalificaties als bedoeld in artikel 1, onder p, van de Politiewet 2012, afgegeven door de Politieacademie, bedoeld in artikel 73 van die wet;

2. Onderdeel e komt te luiden:

e. kwalificaties:

kwalificaties als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder p, van de Politiewet 2012.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de korpsbeheerder’ vervangen door: de korpschef.

2. In het derde lid wordt ‘competentiegerichte eindtermen’ vervangen door: kwalificaties.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de korpsbeheerder’ vervangen door: de korpschef.

2. In het derde lid wordt ‘competentiegerichte eindtermen’ vervangen door: kwalificaties.

ARTIKEL VI

De Regeling hulpofficieren van justitie 2008 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, eerste lid, wordt ‘het Landelijk Selectie- en Opleidingsinstituut Politie’ vervangen door: de Politieacademie.

B

Artikel 4, eerste lid, komt te luiden:

Het College van procureurs-generaal kan ontheffing verlenen van het bepaalde in artikel 1, onder c ten aanzien van de ambtenaar van politie die een politieopleiding aan de Politieacademie heeft voltooid op ten minste een niveau dat op grond van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek recht geeft op het voeren van de graad Bachelor.

ARTIKEL VII

Artikel 8, eerste lid, onder a, van de Regeling DNA-onderzoek in strafzaken komt als volgt te luiden:

  • a. met goed gevolg de door de Politieacademie verzorgde opleiding ‘Afname celmateriaal van personen ten behoeve van DNA-onderzoek’ te hebben afgelegd, en

ARTIKEL VIII

Artikel 5 van de Regeling aanhoudings- en ondersteuningseenheid en samenwerking speciale eenheden wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘eindtermen’ vervangen door ‘kwalificaties’ en wordt ‘de door de Minister van Veiligheid en Justitie aan te wijzen vervolgopleiding’ vervangen door: een door de Minister van Justitie en Veiligheid aan te wijzen politieopleiding.

2. In het tweede lid wordt ‘de eindtermen’ vervangen door: de kwalificaties.

ARTIKEL IX

De Regeling subsidie onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap wordt ingetrokken.

ARTIKEL X

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

De inwerkingtreding van de Wet van tot wijziging van de Politiewet 2012 in verband met de inbedding van de Politieacademie in het nieuwe politiebestel (Stb. 2016, 203) (Wet inbedding Politieacademie) op 1 januari 2017 noopt tot wijziging van de in deze regeling genoemde ministeriële regelingen. Het betreft hier wetstechnische wijzigingen. Daarnaast strekt deze regeling tot intrekking van de Regeling subsidie onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

‘Het LSOP’ wordt vervangen door ‘de Politieacademie’

Met inwerkingtreding van voornoemde wet is de benaming van het oorspronkelijke Landelijk selectie- en opleidingsinstituut, Politie onderwijs en kenniscentrum (LSOP) vervangen door de Politieacademie (zie artikel 73 van de Politiewet 2012). De naamswijziging is in de ministeriële regelingen doorgevoerd. In diverse regelingen wordt nog verwezen naar het examenbureau van het LSOP. Er is geen apart examenbureau meer bij de Politieacademie, de examinering is integraal onderdeel van de Politieacademie.

Het begrip ‘(competentiegerichte) eindtermen’ wordt vervangen door ‘kwalificaties’

Met de invoering van Politieonderwijs 2002 (PO2002) werd beoogd de kwaliteit van de politieorganisatie en de inzetbaarheid van het politiepersoneel te vergroten. Het politieonderwijs is hierbij een belangrijk instrument. Met de invoering van PO2002 werden de opleidingen gebaseerd op beroepsprofielen met bijbehorende competentiegerichte eindtermen, vastgesteld door de Minister.

Met de Wet inbedding Politieacademie is ervoor gekozen nog meer aan te sluiten bij het regulier onderwijs (zie onder meer artikel 87, eerste lid, derde volzin, van de Politiewet 2012). In verband daarmee is het begrip ‘eindtermen’ vervangen door het – inmiddels in het regulier onderwijs (zie artikelen 1.1.1, onder t, van de Wet educatie en beroepsonderwijs) gehanteerde begrip – ‘kwalificaties’ (zoals gedefinieerd in artikel 1, eerste lid, onder p, van de Politiewet 2012). De voor een beroep of functie vereiste kwalificaties zijn beschreven in een kwalificatiedossier (artikel 1, eerste lid, onder q, van de Politiewet 2012). Het stelsel van kwalificatiedossiers wordt aangeduid als de kwalificatiestructuur (artikel 1, eerste lid, onder r, van de Politiewet 2012).

In de Wet inbedding Politieacademie wordt de onafhankelijke positie van de directeur van de Politieacademie in relatie met de kwalificatiestructuur als volgt tot uitdrukking gebracht: de Minister stelt op advies van de politieonderwijsraad de kwalificatiestructuur vast. De directeur van de Politieacademie is er verantwoordelijk voor dat de studenten middels politieonderwijs en examinering voldoen aan de kwalificaties.

Het begrip ‘postinitiële opleidingen’ wordt vervangen door ‘(politie)opleidingen’

Met de komst van voornoemde wet is het onderscheid tussen initiële en postinitiële opleidingen vervallen. In de praktijk is gebleken dat delen van bepaalde postinitiële opleidingen onder de initiële opleidingen vallen.

Het begrip ‘kwalificatieniveau’ komt te vervallen

In de Wet op het LSOP en het politieonderwijs, artikel 13, was een opsomming opgenomen van de niveaus waarop de initiële opleidingen zich konden richten voor de uitvoering van de politietaak. Met het vervallen van het onderscheid tussen initiële en postinitiële opleidingen is deze opsomming vervallen. Daarom wordt nu verwezen naar de Wet op het hoger en wetenschappelijk onderzoek die onder andere recht geeft op het voeren van ten minste de graad Bachelor.

De Regeling subsidie onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap wordt ingetrokken

De door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2000 ingestelde Commissie Politie en Wetenschap is opgeheven. Om de continuïteit op dit terrein te borgen zijn de werkzaamheden van de Commissie Politie en Wetenschap overgenomen door de Politieonderwijsraad. De regeling subsidie kan daarom worden ingetrokken.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven