Besluit van 12 februari 2018, houdende wijziging van het Besluit aanwijzing toezichthoudende ambtenaren Inspectie Veiligheid en Justitie en intrekking van enkele besluiten in verband met de Wet van 25 mei 2016 tot wijziging van de Politiewet 2012 in verband met de inbedding van de Politieacademie in het nieuwe politiebestel (Stb. 2016, 203)

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 57, tweede lid, van de Wet Veiligheidsregio’s, artikel 67 van de Politiewet 2012 en artikel 73 van de Veiligheidswet BES

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthoudende ambtenaren Inspectie Veiligheid en Justitie vervalt:, artikel 33, eerste lid, van de Wet op het LSOP en het politieonderwijs.

ARTIKEL II

Het Instellingsbesluit Commissie Politie en Wetenschap wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Het Instellingsbesluit Adviescommissie Benoemingen Politie wordt ingetrokken.

ARTIKEL IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Besluit aanwijzing toezichthoudende ambtenaren Inspectie Veiligheid en Justitie

Als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet van 25 mei 2016 tot wijziging van de Politiewet 2012 in verband met de inbedding van de Politieacademie in het nieuwe politiebestel (Stb. 2016, 203) (hierna: de Wet inbedding Politieacademie) op 1 januari 2017 is de Wet op het LSOP en het politieonderwijs op die datum ingetrokken (zie artikel V van de Wet inbedding Politieacademie). Dit brengt mee dat de verwijzing in het Besluit aanwijzing toezichthoudende ambtenaren Inspectie Veiligheid en Justitie naar de Wet op het LSOP en het politieonderwijs dient te vervallen.

Instellingsbesluit Commissie Politie en Wetenschap

De inwerkingtreding van de Wet inbedding Politieacademie op 1 januari 2017 noopt tot de intrekking van het Instellingsbesluit Commissie Politie en Wetenschap.

De Commissie Politie en Wetenschap is in het jaar 2000 ingesteld voor de formulering en uitvoering van een meerjarig onderzoeksprogramma op het gebied van politie en veiligheid, het jaarlijks vaststellen van prioritaire onderzoeksthema’s die mede richtinggevend zijn bij het selecteren en beoordelen van onderzoeksvoorstellen en onderzoeksplannen, het jaarlijks accorderen en ter vaststelling aanbieden aan de Minister van een onderzoeksprogramma op het gebied van politie en veiligheid, het bevorderen van de opbouw van een voor de politie relevant kennislichaam dat bijdraagt aan de op- en uitbouw van de politieprofessie, het bevorderen van een optimaal op de politie en politiepraktijk afgestemde toegankelijkheid en beschikbaarheid van relevante wetenschappelijke kennis en onderzoeksresultaten, en het (jaarlijks) vaststellen van procedures en methoden van onderzoeksprogrammering.

Per 1 januari 2017 is de Commissie Politie en Wetenschap komen te vervallen en heeft de Politieonderwijsraad – een adviesorgaan van de Minister van Justitie en Veiligheid inzake de kwalificatiestructuur, de politieopleidingen en de strategische onderzoeksagenda – de taken van de Commissie Politie en Wetenschap overgenomen. De Politieonderwijsraad heeft met ingang van voornoemde datum als taak erbij gekregen: het verzorgen van de uitbesteding van het toegepast wetenschappelijk onderzoek, bedoeld in artikel 95, tweede lid, van de Politiewet 2012, en de begeleiding van dat onderzoek, beide onder verantwoordelijkheid van de directeur van de Politieacademie (artikel 84, vijfde lid, van de Politiewet 2012). De taken zijn binnen de Politieonderwijsraad ondergebracht bij de zogenoemde ‘Commissie Kennis en Onderzoek’.

Instellingsbesluit Adviescommissie Benoemingen Politie

Met de inwerkingtreding van de Politiewet 2012 is, middels de Invoerings- en aanpassingswet Politiewet 2012, geregeld dat het de Minister van Justitie en Veiligheid vrij staat de top 61 in te vullen op een door hem te bepalen wijze (artikel 2, tweede lid). De Minister heeft de top 61 aangesteld met als uitgangspunt de kwaliteit van het personeel. Vanaf de tweede dag na de inwerkingtreding van de Politiewet 2012 wordt er voor wat de benoemingen van de top gehandeld conform de afspraken zoals deze zijn vastgelegd in de dienstverleningsovereenkomst ‘convenant ABD-NP-VenJ’. Er is hierbij geen rol meer voor een adviescommissie betreffende de benoemingen van de politie. Het instellingsbesluit kan derhalve worden ingetrokken.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven