Melding stap-3 besluit Interimwet Stad- en Milieubenadering voor het Hembrugterrein in Zaandam

Logo Zaanstad

Burgemeester en wethouders van Zaanstad maken bekend, overeenkomstig artikel 11 van de Interimwet Stad- en Milieubenadering (hierna: Interimwet), dat op 8 februari 2017 het voornemen om een besluit te nemen als bedoeld in artikel 2 van de Interimwet gemeld is aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Inhoud van de melding

De gemeente Zaanstad wil het Hembrugterrein herontwikkelen. Van 1895 tot 2003 is deze locatie in gebruik geweest voor de productie van wapens en munitie. Na beëindiging van de munitieproductie in 2003 raakte het terrein en de aanwezige gebouwen in verval. Dit leidde tot de wens het Hembrugterrein als unieke locatie te ontwikkelen tot een gemengd terrein waar functies als wonen en (kleinschalige) bedrijvigheid elkaar afwisselen. Het Hemburgterrein omvat 42,5 hectare en ligt aan het Noordzeekanaal en het Zijkanaal G (Voorzaan). Aan de overzijde van deze wateren is industrie gelegen: Westpoort en Achtersluispolder. Ook aan de westzijde ligt een bedrijventerrein: Zuiderhout. Aan de noordkant wordt het terrein begrensd door de dr. J.M. den Uylweg.

De herontwikkeling van het Hembrugterrein omvat 180.000 m2 bruto vloeroppervlak, waarvan maximaal 120.000 m2 voor wonen. De herontwikkeling van het gebied vindt plaats door hergebruik van bestaande panden en door te verdichten met een nieuwe generatie nieuwbouw. De mix van wonen en werken (van oudsher een belangrijk kenmerk voor de gehele Zaanstreek) wordt een belangrijke toegevoegde waarde voor het terrein. Door het bieden van verschillende planologische mogelijkheden zijn er diverse ruimtelijke invulmogelijkheden. Het toevoegen van nieuwe functies wordt expliciet als kwaliteit gezien. Deze dragen namelijk bij aan de levendigheid en aantrekkelijkheid van het gebied.

Ter voorbereiding van de ruimtelijke planvorming voor het Hembrugterrein is onderzoek gedaan naar de invloed van verschillende milieuaspecten op het terrein. Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat de geluidbelasting in het zuidelijkdeel van het van het gebied -als gevolg van de industrie op Westpoort en Achtersluispolder- hoger ligt dan de maximaal toelaatbare waarde van 60 dB (incl. toepassing Zeehavennorm op grond van de Wet Geluidhinder).

In de Interimwet is opgenomen dat afwijkingen van milieukwaliteitsnormen voor (onder meer) geluid zijn toegestaan voor het vestigen van milieugevoelige bestemmingen. Om te kunnen afwijken van de milieukwaliteitsnormen moeten op grond van de Interimwet drie stappen worden doorlopen waarbij de eerste en tweede stap concreet geen oplossing biedt in deze situatie. De uitwerking van de verschillende Stappen 1, 2 en 3 en de consequenties daarvan volgt bij het opstellen van het ‘ontwerpbesluit Stap-3’ welke in de loop van 2017 ter inzage wordt gelegd.

Door af te wijken van de milieukwaliteitsnormen, met een ‘Stap-3 besluit’ krachtens de Interimwet, kan wel van de norm van 60 dB worden afgeweken mits wordt voldaan aan de voorwaarden in de Interimwet. In het ontwerpbesluit Stap-3 wordt hier nader op ingegaan.

Deze bekendmaking heeft slechts betrekking op de melding aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland waarin we aangeven voornemens te zijn een Stap-3 besluit te nemen. Tegen de melding kan geen reactie worden gegeven.

Verder verloop procedure

Het ontwerpbesluit Stap-3 wordt tezamen met het ontwerpomgevingsplan Nieuw Hembrug e.o. medio 2017 ter inzage gelegd. Op dat moment krijgt een ieder de gelegenheid om zienswijzen kenbaar te maken met betrekking tot het ontwerpbesluit Stap-3. Voorafgaand aan de terinzagelegging zal daarvan kennisgeving worden gedaan in Gemeenteblad, de Staatscourant en via de website van de gemeente: www.zaanstad.nl. In die bekendmaking zal worden vermeld wanneer en hoe de stukken zijn in te zien en hoe u daarover uw zienswijze kenbaar kunt maken.

Zaandam, 10 februari i 2017

Naar boven