Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 februari 2017, nr. VO/1144577, houdende wijziging van de Regeling lente- en zomerscholen vo 2017 in verband met het uitbreiden van de periode rond de meivakantie in 2017 waarin een subsidiabele lenteschool kan worden verzorgd

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 74 van de Wet op het voortgezet onderwijs, artikel 125 van de Wet voortgezet onderwijs BES en artikel 2.2.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1 van de Regeling lente- en zomerscholen vo 2017 wordt de begripsbepaling voor ‘mei- of zomervakantie’ vervangen door:

mei- of zomervakantie:

in de Regeling vaststelling schoolvakanties 2016–2019 centraal vastgestelde mei- of zomervakantie in 2017, met inbegrip van de week die direct aan de centraal vastgestelde meivakantie voorafgaat en de week die direct op de centraal vastgestelde meivakantie aansluit;.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Op basis van de Regeling lente- en zomerscholen vo 2017 kunnen scholen subsidie aanvragen voor het organiseren van (onder andere) een lenteschoolprogramma in de meivakantie van 2017. Aanvankelijk werd onder ‘meivakantie’ verstaan: de periode die centraal is vastgesteld in de Regeling vaststelling schoolvakanties 2016-2019, dat wil zeggen de periode van 22 tot en met 30 april 2017. Dit jaar valt Koningsdag (27 april) echter op een donderdag, waardoor in de schoolweek van 24 tot en met 28 april redelijkerwijs maar op drie aaneengesloten dagen een lenteschoolprogramma kan worden georganiseerd. Scholen hebben de minister (bij monde van de VO-raad) daarom verzocht om de subsidie ook open te stellen voor het organiseren van lentescholen in de week direct voorafgaand aan dan wel direct volgend op de centraal vastgestelde meivakantie. In de weken van 17 tot en met 21 april en 1 tot en met 5 mei is het wel mogelijk om op vier aaneengesloten dagen een lenteschoolprogramma te organiseren. De feestdagen Tweede Paasdag en Bevrijdingsdag vallen op respectievelijk maandag 17 april en vrijdag 5 mei.

De minister komt met deze wijzigingsregeling tegemoet aan het verzoek van de scholen. De wijziging beperkt zich tot de meivakantie van 2017, omdat de problemen zich in de zomervakantie niet voordoen.

Administratieve lasten

De wijziging leidt niet tot wijziging van administratieve lasten en is uitvoerbaar en handhaafbaar.

Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

De wijziging treedt niet in werking op een vast verandermoment en werkt terug tot en met 1 januari, de datum waarop de Regeling lente- en zomerscholen vo 2017 in werking is getreden. De reden hiervoor is dat de wijziging met spoed in werking moest treden om scholen daarvan te laten profiteren. Om ook scholen die reeds een aanvraag hebben ingediend, de kans te geven hun aanvraag aan te passen, is gekozen voor terugwerkende kracht.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven