Verkeersbesluit: Wijziging, inrijdverbod landbouwverkeer kern Zeddam

Logo Montferland

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

Dit verkeersbesluit betreft een kleine wijziging van het verkeersbesluit van 30 augustus 2016 (Nr. 45987) inzake het verbod op doorgaand landbouwverkeer te Zeddam.

Overwegingen

Krachtens artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg conform een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Maatregel

De periode gedurende welke het landbouwverkeer geen toegang heeft tot de Oude Doetinchemseweg te Zeddam, wordt gewijzigd. In het bestaande besluit was dit van 8:00 tot 10:00. Dit wordt gewijzigd naar ‘tussen 7:00 en 9:00’.

Doelstelling

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • -

    het verbeteren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Motivering

Naar aanleiding van het voornoemd besluit zijn enkele positieve reacties binnengekomen, waarin wel de tip werd gegeven om de periode gedurende welke het landbouwverkeer niet door Zeddam zou moeten rijden, iets moet worden aangepast. De scholieren zouden namelijk met name tussen 7:00 en 9:00 door Zeddam fietsen. Een verkeestechnisch onderzoek ter plaatsen op een schooldag in november heeft dit bevestigd.

Belangenafweging

Ten aanzien van het bestaande besluit verandert slechts het tijdstip waarop het verbod op inrijden van doorgaand vrachtverkeer start en eindigt. De periode gedurende welk het niet is toegestaan om door Zeddam te rijden, blijft gelijk (2 uren). De gemeente heeft met deze wijziging het belang van veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers laten prevaleren boven het belang van vrijheid van verkeer.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland besluit tot:

  • 1.

    Het wijzigen van het verkeersbesluit (Nr. 45987, d.d. 30-8-2016) voor wat betreft het volgende dictum:

    - Het plaatsen van verkeerstekens C8 en onderbord met de tekst “08:00-10:00h”

  • 2.

    Dit dictum wordt als volgt gewijzigd:

    - Het plaatsen van verkeerstekens C8 en onderbord met de tekst “07:00-09:00h”

Alle genoemde borden zijn conform bijlage 1, van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

 

Didam, 31 januari 2017

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen. U kunt dat richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Op de website van de gemeente www.montferland.info vindt u onder "digitaal loket" onder "Digitale formulieren" het formulier "bezwaarschrift indienen". Daar treft u alle informatie aan. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u een DigiD inlogcode nodig.

Daarnaast kan, mits een bezwaarschrift is ingediend, een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal het verzoek om een voorlopige voorziening bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een DigiD inlogcode. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Bijlage

Situatieschets

Naar boven