Beschikking van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, houdende de ontheffing van de transponderverplichting in ‘Malden Area’ op vrijdag 26 mei 2017

Datum: 8 februari 2017

Nummer: ILT-2017/21479

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen de aanvraag van de Nijmeegse Aeroclub, ontvangen per e-mail op 27 september 2016, contactpersoon: de heer Th.H.H. Hagenberg, tel.: 0297 521660, e-mail: thagenberg@gmail.com;

Gelet op artikel 5.5, derde lid, van de Wet luchtvaart;

BESLUIT:

Artikel 1

Ter bescherming van het luchtverkeer tijdens een evenement met historische zweefvliegtuigen ten opzichte van bepaalde soorten luchtverkeer of luchtverkeersactiviteiten wordt ontheffing verleend van de transponderverplichting op vrijdag 26 mei 2017 in het gebied dat als ‘Malden Area’ is opgenomen in bijlage 3, behorende bij artikel 9, eerste lid, van de Regeling Luchtverkeersdienstverlening en is gepubliceerd in ENR 2.2 en ENR 6-2.6 van de luchtvaartgids.

Artikel 2

In het in artikel 1 genoemde gebied, gelden op 26 mei 2017 de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. de Nijmeegse Aeroclub of de havenmeester meldt het gebruik van het genoemde gebied ten minste 15 minuten voorafgaand aan de eerste vlucht met een zweefvliegtuig dat geen gebruikmaakt van een SSR-transponder aan de supervisor van het AOCS NM LVL via telefoonnummer 0577 458700;

  • b. de gezagvoerder van een zweefvliegtuig met een bruikbare Mode S SSR-transponder activeert deze (ALT/S code 7000);

  • c. de Nijmeegse Aeroclub of de havenmeester meldt het beëindigen van het gebruik van deze ontheffing bij de supervisor van het AOCS NM LVL via het eerdergenoemde telefoonnummer.

Artikel 3

Het handelen in strijd met deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 4

Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften of beperkingen kan aanleiding zijn deze ontheffing in te trekken.

Artikel 5

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 26 mei 2017 en vervalt met ingang van 27 mei 2017, tenzij deze voortijdig wordt ingetrokken.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE SENIOR INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, C.J.M. van Hees

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing kunt u hiertegen, op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Team Juridische Zaken

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

TOELICHTING

In de Regeling luchtverkeersdienstverlening zijn in artikel 9 gebieden ingesteld waarin een transponderverplichting geldt. Deze gebieden zijn vastgesteld om de kans op botsingen tussen luchtvaartuigen te verkleinen. Het gaat dan om de botsingskans tussen zweefvliegtuigen en verkeersvliegtuigen of tussen zweeftoestellen en militaire jachtvliegtuigen. Een van die gebieden is de Transponder Mandatory Zone D (TMZ D). Deze is op werkdagen actief van 09.00 uur tot 17.00 uur lokale tijd boven 1200 ft boven gemiddeld zeeniveau en op overige dagen en tijdstippen boven 2500 ft boven gemiddeld zeeniveau.

Binnen TMZ D is een gebied vastgesteld waarin de hierboven genoemde beperkingen niet gelden. Dit gebied is in bijlage 3 van de Regeling Luchtverkeersdienstverlening aangeduid als ‘Malden Area’. Binnen dit gebied geldt dat de beperkingen van de TMZ D niet van toepassing zijn van vrijdag 17.00 uur tot en met maandag 09.00 uur lokale tijd en tijdens feestdagen. In dit tijdsbestek geldt er in het ‘Malden Area’ dus geen transponderverplichting.

De reden van deze afwijkende regels in TMZ D is het feit dat er in Malden een zweefvliegveld ligt waarop de Nijmeegse Aeroclub actief is. Vanaf dit zweefvliegveld wordt regelmatig gevlogen met historische zweefvliegtuigen. Deze toestellen beschikken doorgaans niet over een transponder. Om deze zweefvluchten met historische zweefvliegtuigen toch mogelijk te maken vanaf dit zweefvliegveld zijn de regels met betrekking tot de transponderverplichting aangepast in een beperkt gebied.

Van 25 tot en met 28 mei 2017 organiseert de Nijmeegse Aeroclub een evenement met historische zweefvliegtuigen. 25, 27 en 28 mei vallen op feestdagen en in het weekend. Gedurende deze dagen gelden de afwijkende regels en kan met transponderloze zweefvliegtuigen worden gevlogen. Vrijdag 26 mei is een doordeweekse dag waarop de transponderverplichting geldt. Om het evenement ook op vrijdag 26 mei 2017 te kunnen laten plaatsvinden, wordt ontheffing verleend van de transponderplicht die in het genoemde gebied van toepassing is.

Naar boven