Kennisgeving ontheffingverlening bedrijfsspecifiek bemesten melkveehouderij

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 38, tweede lid, van de Meststoffenwet in samenhang met artikel 3:12, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Geeft kennis van:

In het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn is door Nederland aangegeven dat er grenzen zijn aan de milieuresultaten die nog kunnen worden geboekt met enkel generieke maatregelen. Deze generieke maatregelen doen niet altijd recht aan specifieke omstandigheden op bedrijfsniveau of aan de zeer diverse regionale omstandigheden van bodem- en watersystemen en de belasting van milieu vanuit andere bronnen, zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties en industrie. De situatie komt op het punt dat het onverkort opleggen van generieke maatregelen aan het landbouwbedrijfsleven als geheel te weinig winst in termen van milieukwaliteit oplevert in verhouding tot de last voor het bedrijfsleven.

In het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn is een pilot met melkveehouderijen voorzien om te verkennen of implementatie van fosfaatevenwichtsbemesting op basis van de Kringloopwijzer in de praktijk goed te borgen is, zonder extra handhavingslasten voor de overheid. In de pilot zal ervaring opgedaan worden met borging en handhaving van een dergelijk bedrijfsspecifiek systeem en zullen de juridische en praktische mogelijkheden voor een eventuele wettelijke verankering worden verkend. Deze pilot gaat nu het vierde jaar in.

Ten behoeve van de pilot is door LTO, NZO, Nevedi en VLB een platform opgericht dat deelnemers werft, een (eerstelijns-)beoordeling verricht en de gegevens van deelnemers beheert en borgt. Deelnemers beschikken over minimaal drie jaar aan Kringloopwijzer-gegevens. Op basis daarvan krijgen deze bedrijven een individuele, op de historische fosfaatonttrekking op hun bedrijf gebaseerde, fosfaatgebruiksnorm toegekend. Daar zijn ontheffingen voor nodig. Het gaat hier om ontheffingsaanvragen van de fosfaatgebruiksnorm voor de duur van één jaar voor maximaal 200 bedrijven.

Daarnaast lopen in het kader van de in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn benoemde “equivalente maatregelen” twee kleinschalige onderzoekspilots rond bedrijfsspecifieke stikstofbemesting in de melkveehouderij. Deze pilots vinden plaats binnen het onderzoeksproject Koeien en Kansen. Er wordt aan de reeds lopende pilot voor bedrijfsspecifieke stikstofbemesting met dierlijke mest één deelnemer toegevoegd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken is voornemens de gevraagde ontheffingen voor de pilot met bedrijfsspecifieke fosfaatbemesting op basis van de KringloopWijzer, onder voorwaarden, tot en met 31 december 2017 te verlenen aan deelnemende bedrijven. Daarnaast is de Staatssecretaris voornemens om de gevraagde additionele ontheffing rond bedrijfsspecifieke stikstofbemesting met dierlijke mest in het kader van onderzoeksproject Koeien en Kansen, onder voorwaarden, te verlenen tot en met 31 december 2017.

Gedurende zes weken na dagtekening van deze Staatscourant kunnen het ontwerp van de ontheffingen en de daarop betrekking hebbende stukken tijdens kantoortijden worden ingezien bij de receptie van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Gedurende dezelfde termijn kan eenieder zijn zienswijze met betrekking tot de ontwerpontheffing mondeling of schriftelijk kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan:

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag, onder vermelding van ‘Ontheffingen Meststoffenwet bedrijfsspecifieke bemesting’.

Voor nadere inlichtingen over de procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling kenbaar wilt maken, neemt u contact op met het secretariaat van het Programma mest via telefoonnummer (070) 3798952.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven