Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 4 februari 2017, nr. WJZ/17007872, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/2316

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op uitvoeringsbesluit (EU) 2016/2316 van de Commissie van 16 december 2016 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van schadelijke organismen te voorkomen, wat bepaalde groenten van oorsprong uit Ghana betreft (PbEU 2016, L 345) en artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 12b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12c

Het binnenbrengen in de Europese Unie van planten, met uitzondering van zaden, van Capsicum Ll Lagenaria Ser., Luffa Mill., Momordica L. en Solanum L., met uitzondering van S. lycopersicu L., van oorsprong uit Ghana, is verboden.

B

Artikel 23, vierde lid, komt te luiden:

4. Artikel 12c vervalt met ingang van 1 januari 2018.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 4 februari 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Door deze wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt uitvoering gegeven aan Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/2316 van de Europese Commissie van 16 december 2016 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van schadelijke organismen te voorkomen, wat bepaalde groenten van oorsprong uit Ghana betreft (PbEU 2016, L 345).

Vanwege tekortkomingen in het fytosanitaire uitvoeringssysteem heeft de Europese Commissie in 2015 een importverbod ingesteld voor bepaalde groenten afkomstig uit Ghana (uitvoeringsbesluit (EU) 2015/1849). Het betreft planten, met uitzondering van zaden, van Capsicum L. (paprika/peper), Lagenaria Ser. (kalebas), Luffa Mill. (komkommerachtige courgette), Momordica L. (bittere komkommer) en Solanum L. (voornamelijk aubergine of nauw verwante soorten), met uitzondering van Solanium lycopersicum L. (tomaat). Dit importverbod gold tot 31 december 2016.

Uit audits die in september 2016 in Ghana zijn uitgevoerd is gebleken dat de tekortkomingen in het fytosanitaire uitvoercertificeringssysteem van Ghana nog steeds aanwezig zijn. Daarom heeft de Commissie besloten dat het importverbod op eerder genoemde producten niet kan worden opgeheven en de maatregelen met een jaar worden verlengd.

Het importverbod blijft van kracht tot en met 31 december 2017.

2. Regeldruk

Het verlengen van het importverbod op bepaalde groenten uit Ghana heeft geen gevolgen voor de regeldruk. Het is immers niet mogelijk om planten, met uitzondering van zaden, van Capsicum L., Lagenaria Ser., Luffa Mill., Momordica L. en Solanum L., met uitzondering van S. lycopersicum L. te importeren.

Import van tomatenvruchten is niet gereguleerd en daarmee niet inspectieplichtig. Voor tomatenplanten geldt een importverbod in de Europese Unie.

Voor het importeren van zaden uit Ghana geldt geen andere procedure dan voor importen van zaden uit andere landen. Het is de keuze van het bedrijf om te bepalen uit welke gebieden/landen zaden te betrekken. Er is dan ook geen toename van de toezichtlast aan de orde.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven