Horst aan de Maas, Bedrijventerrein Klaver 5 fase 1, tervisielegging gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Klaver 5 fase 1 en gewijzigd vastgesteld exploitatieplan Klaver 5 fase 1 met bijbehorende stukken ter inzage

Logo Horst aan de Maas

Burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas maken bekend dat door de gemeenteraad van Horst aan de Maas bij besluit van 19 december 2017 voor het bedrijventerrein Klaver 5 fase 1 zijn vastgesteld:

 

  • 1.

    het bestemmingsplan Klaver 5 fase 1 (identificatienummer: NL.IMRO.1507.HMKLAVER5FASE1-BPV1) inclusief milieueffectrapport;

  • 2.

    het exploitatieplan Klaver 5 fase 1 (identificatienummer: : NL.IMRO.1507.HMKLAVER5FASE1-EPV1)

 

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan en het exploitatieplan Klaver 5 fase 1 zijn ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan en ontwerpexploitatieplan enkele wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn opgenomen in de bij het raadsbesluit behorende Nota van wijzigingen.

 

Het betreft de bekendmaking op grond artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan) en artikel 6.14 Wet ruimtelijke ordening (exploitatieplan).

 

Vaststelling bestemmingsplan Klaver 5 fase 1 (inclusief milieueffectrapport)

Het plangebied is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Klavertje 4/Greenport Venlo. De ontwikkeling van deze Greenport maakt onderdeel uit van de nationale ruimtelijke hoofdstructuur en is van groot economisch belang voor de positie van de Nederlandse tuinbouw-, en transport- en logistieke sector op mondiaal en Europees niveau. Het Rijk, de provincie Limburg, de gemeenten in de regio en private partners werken dan ook al geruime tijd aan de ontwikkeling van het Klavertje 4-gebied.

 

Met het bestemmingsplan Klaver 5 fase 1 wordt de planologische basis gelegd voor de ontwikkeling van grootschalige logistieke kavels in het Klavertje 4-gebied.

 

Het gebied van het bestemmingsplan is begrensd als volgt:

  • 1.

    aan de noordzijde door de spoorlijn Venlo-Eindhoven, inclusief de daarbij behorende spoorse aanpassingen;

  • 2.

    aan de oostzijde door de Greenportlane;

  • 3.

    aan de noordwestzijde door de aanwezige kassenbebouwing langs de Zeesweg;

  • 4.

    aan de westzijde door het loonbedrijf aan de Dorperdijk 20;

  • 5.

    aan de zuidzijde door het fruitteeltbedrijf aan de Venloseweg 53.

 

Voor het bestemmingsplan Klaver 5 fase 1 is de milieueffectrapportage Klaver 5 fase 1 opgesteld. In de uitgevoerde milieueffectrapportage (m.e.r.) zijn de gevolgen voor het milieu beschreven en is aangegeven op welke wijze de milieubelangen zijn meegewogen. De m.e.r.-procedure wordt doorlopen vanwege het feit dat significante effecten op Natura 2000-gebieden als gevolg van extra stikstofdepositie niet op voorhand kunnen worden uitgesloten, waardoor een passende beoordeling is vereist. Het milieueffectrapport (MER) is opgenomen in het bestemmingsplan.

 

Voor de gronden in het plangebied is in het bestemmingsplan aangegeven, dat verwezenlijking van de bestemming in de naaste toekomst nodig wordt geacht (artikel 3.4 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro)).

 

Vaststelling exploitatieplan Klaver 5 fase 1

Op basis van artikel 6.12 Wro geldt de verplichting een exploitatieplan vast te stellen, indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie op de in het plan begrepen gronden niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van regels over koppelingen tussen de aanleg van werken en de verlening van omgevingsvergunningen voor het bouwen, regels over de uitvoering van het bouwrijp maken, de aanleg nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte. Deze beide situaties doen zich voor.

 

Zo heeft de gemeente niet alle gronden in eigendom, zodat de kosten van de grondexploitatie niet voor alle gronden waarop aangewezen bouwplannen zijn voorzien, via gronduitgifte worden gedekt. Voorts doet zich niet de situatie voor dat met alle particuliere exploitanten daarover overeenkomsten zijn gesloten. Het exploitatieplan geeft de gemeente de juridische basis om de kosten van de grondexploitatie te verhalen en regels te stellen over de wijze van uitvoering van de locatie.

 

Terinzagelegging

De bovengenoemde besluiten met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 29 december 2017 gedurende de beroepstermijn van zes weken (dus tot en met 9 februari 2018 analoog en digitaal ter inzage in de informatiehoek van het gemeentehuis van Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6 in Horst. Openingstijden informatiehoek: maandag van 8.00 uur tot 20.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. Wanneer u de stukken op een ander tijdstip wilt inzien, kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoonnummer (077) 4779777. Wanneer u een toelichting wenst bij de stukken, houdt u dan rekening met de kantoortijden. De stukken kunnen ook worden geraadpleegd op de gemeentelijke website www.horstaandemaas.nl.

 

Het bestemmingsplan Klaver 5 fase 1 en het exploitatieplan Klaver 5 fase 1 met inbegrip van bijbehorende stukken zijn ook in te zien langs elektronische weg, via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, identificatienummer NL.IMRO.1507.HMKLAVER5FASE1-BPV1 (bestemmingsplan) en identificatienummer NL.IMRO.1507.HMKLAVER5FASE1-EPV1 (exploitatieplan).

 

Beroep

Op grond van artikel 8.3 derde lid Wet ruimtelijke ordening worden het bestemmingsplan en het exploitatieplan voor de mogelijkheid van beroep als één besluit gezien.

 

Binnen de beroepstermijn van zes weken (met ingang van 30 december 2017 tot en met 9 februari 2018) kunnen belanghebbenden die:

  • 1.

    met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan Klaver 5 fase 1 tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, schriftelijk beroep instellen;

  • 2.

    met betrekking tot het ontwerpexploitatieplan Klaver 5 fase 1 tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpexploitatieplan geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, schriftelijk beroep instellen.

 

Voorts kan binnen deze beroepstermijn van zes weken beroep worden ingesteld door belanghebbenden, voor zover dit beroep betrekking heeft op de wijzigingen die door de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan respectievelijk het exploitatieplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan respectievelijk ontwerpexploitatieplan zijn aangebracht.

 

Beroep dient te worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Burgers kunnen ook digitaal via DigiD beroep instellen. Advocatuur, bedrijven en (overheids)organisaties kunnen nog niet digitaal procederen.

Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl voor de voorwaarden. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden.

Het instellen van beroep schort de werking van een besluit niet op.

 

Inwerkingtreding

  • 1.

    Ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wro treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Klaver 5 fase 1 in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening inzake het bestemmingsplan is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

  • 2.

    Ingevolge artikel 3:40 Algemene wet bestuursrecht (Awb) treedt het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan Klaver 5 fase 1 in werking met ingang van de dag volgende op die van deze bekendmaking. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres.

 

Op de vaststelling van het bestemmingsplan en het exploitatieplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat, in geval van beroep:

  • 1.

    beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • 2.

    het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend;

  • 3.

    beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet kunnen worden aangevuld.

  

Horst aan de Maas, 28 december 2017

Naar boven