Gemeente Rheden-Gehandicaptenparkeerplaats-Dorpsstraat 51 Rheden

Logo Rheden

RHD2017-GPP-078

Zaaknummer 614142

Burgemeester en wethouders van Rheden;

o verwegen het volgende:

BELEIDSKADER

De Parkeernota 2015 van de gemeente Rheden.

In de gemeente Rheden is het voor gehandicapte bestuurders van een auto onder voorwaarden mogelijk om een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats nabij hun woning aan te vragen.

Het doel van deze voorziening is om de gehandicapte bestuurder zoveel mogelijk in staat te stellen om vrij deel te nemen aan het verkeer.

Om voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in aanmerking te komen, moet aan alle volgende voorwaarden worden voldaan:

  • -

    de aanvrager is kentekenhouder van het voertuig en in bezit van een geldige internationale gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders;

  • -

    de parkeerdruk rondom zijn woning is hoog;

  • -

    de aanvrager heeft geen parkeerruimte op eigen terrein of kan hier geen parkeerruimte creëren;

  • -

    de aanvrager heeft geen beschikking over een garage;

  • -

    de aanvrager kan geen gebruik maken van particuliere parkeergelegenheid in zijn directe woonomgeving.

WETTELIJK KADER

Onze bevoegdheid tot het nemen van dit besluit ontlenen wij aan het bepaalde in de

artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 e.v. van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

De maatregel, zoals bedoeld in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994, heeft tot doel het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

De Dorpsstraat ligt binnen de bebouwde kom ex artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994 van Rheden en is in beheer bij de gemeente Rheden.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

AANLEIDING

Op 29 november 2017 heeft het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Rheden twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen aangevraagd.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

De kerkrentmeesters van de Dorpskerk in Rheden krijgen verzoeken van leden van de Dorpskerkgemeenschap om een parkeerplaats dichtbij de ingang van de kerk.

De parkeerdruk in de nabijheid van de kerk is op sommige momenten hoog.

Dat is niet alleen tijdens kerkdiensten en culturele activiteiten in de kerk, maar ook als het sportcomplex De Cirkel open is.

Het parkeerterrein is in beheer bij de gemeente Rheden en openbaar toegankelijk.

Effectief gebruik

Zowel De Cirkel als de kerk hebben belang bij parkeerruimte. De verkeersborden bij de gehandicaptenparkeerplaatsen worden inklapbaar. De kosters van de kerk zorgen voor openen en sluiten van de borden. Tijdens diensten en andere activiteiten in de kerk, dienen de parkeerplaatsen als gehandicaptenparkeerplaatsen. Buiten deze activiteiten zijn de parkeerplaatsen voor algemeen gebruik beschikbaar.

Wij stellen deze maatregel bij wijze van proef in voor een jaar met een optie tot permanente maatregel. Na een jaar evalueren wij de maatregel met de kerk en De Cirkel.

MOGELIJKHEDEN TOT BEZWAAR

Als u het met dit besluit niet eens bent, kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 9110, 6994 ZJ  De Steeg.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

a de naam en het adres van de indiener;

b de dagtekening;

c een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d de gronden van het bezwaar.

Door het indienen van een bezwaarschrift wordt de uitvoering van het besluit niet uitgesteld.

U kunt hiervoor een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM  Arnhem. Bij het verzoek dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd.

U kunt er ook voor kiezen het beroep- en/of verzoekschrift digitaal bij genoemde rechtbank in te dienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor het behandelen van een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

Het griffierecht bedraagt € 46,00 voor minder draagkrachtige natuurlijke personen in huurtoeslag- en sociale zekerheidszaken, € 168,00 voor overige natuurlijke personen en € 333,00 voor rechtspersonen (zie artikel 8:41 Algemene wet bestuursrecht).

en besluiten als volgt:

Het toewijzen van twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen, door het plaatsen van bord

E6 van bijlage I van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990, voorzien van een wit onderbord met het kenteken van het voertuig.

Een gedeelte van de parkeerplaats voor de ingang van de Dorpskerk, Dorpsstraat 55 in Rheden, richten wij hiermee in als twee gehandicaptenparkeerplaatsen.

De Steeg, 18 december 2017

Naar boven