Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 13 december 2017, nummer 2163252, houdende wijziging van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, derde lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 9 wordt onder vernummering van het zesde tot en met het achtste lid tot het zevende tot en met het negende lid, na het vijfde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. In afwijking van het vijfde lid is het eerste lid, aanhef en onder b, voor zover het betreft de wekelijkse financiële toelage ten behoeve van voedsel, van toepassing op de asielzoeker wiens asielaanvraag in het Aanmeldcentrum wordt behandeld dan wel de vreemdeling die in zijn rust- en voorbereidingstermijn voor verstrekkingen in aanmerking komt, indien hij in een opvangvoorziening verblijft waar voorzieningen aanwezig zijn om zelf het eigen eten te verzorgen als bedoeld in artikel 14, tweede en derde lid.

B

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel a, wordt ‘€ 44,38’ vervangen door ‘€ 45,43’ en wordt ‘€ 36,54’ vervangen door ‘€ 37,10’.

2. In het tweede lid, onderdeel b, wordt ‘€ 35,49’ vervangen door ‘€ 36,33’ en wordt ‘€ 29,26’ vervangen door ‘€ 29,68’.

3. In het tweede lid, onderdeel c, wordt ‘€ 31,08’ vervangen door ‘€ 31,78’ en wordt ‘€ 25,55’ vervangen door ‘€ 25,97’.

4. In het derde lid, onderdeel a, wordt ‘€ 29,68’ vervangen door ‘€ 29,33’ en wordt ‘€ 25,06’ vervangen door ‘€ 24,57’.

5. In het derde lid, onderdeel b, wordt ‘€ 23,73’ vervangen door ‘€ 23,45’ en wordt ‘€ 20,02’ vervangen door ‘€ 19,67’.

6. In het derde lid, onderdeel c, wordt ‘€ 20,79’ vervangen door ‘€ 20,51’ en wordt ‘€ 17,57’ vervangen door: ‘€ 17,22’.

7. Na het negende lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 10. In afwijking van het negende lid wordt de wekelijkse financiële toelage ten behoeve van voedsel verstrekt aan de asielzoeker wiens asielaanvraag in het Aanmeldcentrum wordt behandeld en de vreemdeling die in zijn rust- en voorbereidingstermijn voor verstrekkingen in aanmerking komt indien in de opvangvoorziening waar hij verblijft voorzieningen aanwezig zijn om zelf het eigen eten te verzorgen als bedoeld in het tweede en derde lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 13 december 2017

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

Algemeen

Onderhavige wijzigingen van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 (hierna: Rva 2005) strekken ertoe de Rva 2005 te actualiseren ten behoeve van ontwikkelingen omtrent de financiële verstrekkingen in de procesopvanglocatie (hierna: pol). Voorts strekken deze wijzigingen ertoe de geldbedragen voor de berekening van de wekelijkse toelage voor voedsel aan te passen als gevolg van indexatie.

Eetgeld in de pol

In de pol verblijven vreemdelingen die zich in de voorbereidende fase van hun asielprocedure (de rust- en voorbereidingstermijn) bevinden en asielzoekers wier asielaanvraag in het Aanmeldcentrum wordt behandeld tijdens de algemene asielprocedure. De bewoners van de pol ontvangen uitsluitend verstrekkingen in natura en worden niet in de gelegenheid gesteld om zelf maaltijden te verzorgen, terwijl de voorzieningen daartoe wel aanwezig zijn. Gebleken is dat het niet verstrekken van een financiële toelage voor voedsel, met name wanneer de verblijfsduur toeneemt, consequenties heeft voor de leefbaarheid en veiligheid van bewoners en medewerkers. Daarnaast leidt het zelf koken tot activering van de bewoners en biedt het een vorm van ontspanning. De bewoners houden voldoende tijd over om zich voor te bereiden op de asielprocedure. Met deze wijziging wordt bereikt dat vreemdelingen in de rust- en voorbereidingstermijn en tijdens de aa-procedure wekelijks recht op eetgeld krijgen en dus in de gelegenheid worden gesteld hun eigen maaltijd te verzorgen. Het bedrag dat zij daartoe ontvangen is afhankelijk van de aanwezige voorzieningen op de opvangvoorziening waar ze verblijven en wordt genoemd in artikel 14, tweede of derde lid.

Deze wijziging beoogt nadrukkelijk geen wijziging ten aanzien van het niet verstrekken van een financiële toelage ten behoeve van kleding en andere persoonlijke uitgaven voor vreemdelingen in de rust- en voorbereidingstermijn en wier asielaanvraag in het Aanmeldcentrum wordt behandeld. Die toelage blijft uitgekeerd worden in natura. Verder geldt de financiële vergoeding voor voedsel enkel voor bewoners van locaties waar voorzieningen zijn om zelf het eten te verzorgen. Indien een locatie geen voorzieningen heeft om zelf te koken blijft het COA daar zorgdragen voor de maaltijden (zie artikel 14, achtste lid).

Geen eetgeld in de col

De huidige wijziging heeft uitsluitend betrekking op bewoners van de opvangmodaliteit pol en geldt niet voor bewoners van de centrale ontvangstlocatie (hierna: col). Op de col verblijven vreemdelingen nadat ze zich bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst hebben gemeld om asiel aan te vragen. Hoewel de rust- en voorbereidingstermijn al kan aanvangen in de col, worden de vreemdelingen die tot deze categorie behoren uitdrukkelijk uitgesloten van het verkrijgen van een financiële vergoeding voor voedsel. Dit is niet aan de orde omdat de verblijfsduur in de col slechts enkele dagen bedraagt en hier geen voorzieningen aanwezig zijn om zelf maaltijden te verzorgen.

Artikelsgewijs

Artikel 9, zesde lid

In artikel 9 wordt een nieuwe lid toegevoegd om ten aanzien van de asielzoeker wiens asielaanvraag in het Aanmeldcentrum wordt behandeld en de vreemdeling die in zijn rust- en voorbereidingstermijn voor verstrekkingen in aanmerking komt en in een opvangvoorziening verblijft waar voorzieningen aanwezig zijn om maaltijden te verzorgen, een uitzondering te maken zodat hij wel voor de wekelijkse financiële toelage ten behoeve van voedsel in aanmerking komt.

Artikel 14, tweede, derde en tiende lid

In het tweede en derde lid worden de genoemde geldbedragen aangepast ten gevolge van indexatie.

Het nieuwe tiende lid van artikel 14 regelt dat de asielzoeker wiens asielaanvraag in het Aanmeldcentrum wordt behandeld en de vreemdeling die in de rust- en voorbereidingstermijn voor verstrekkingen in aanmerking komt recht heeft op een financiële toelage voor voedsel, mits hij op een opvangvoorziening verblijft waar voorzieningen aanwezig zijn om maaltijden te verzorgen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

Naar boven