Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 december 2017, nr. MBO/1262790, houdende wijziging van de Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s in verband met het verstrekken van aanvullende bekostiging in 2018

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 2.2.3, tweede en derde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel a, vervalt: ‘en, voor zover het betreft het onderwijs op het gebied van de landbouw en de natuurlijke omgeving, de Staatssecretaris van Economische Zaken’.

B

1. In artikel 2, eerste lid vervalt ‘2009 tot en met 2017’.

2. In artikel 2, tweede lid, onderdeel b, wordt telkens ‘bedoeld in artikel 4c’ vervangen door: verstrekt op grond van deze regeling.

C

Na artikel 4c wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4d. Bedragen 2018

  • 1. Voor de instellingen die voldoen aan het vereiste in artikel 3 is in het kalenderjaar 2018 een totaalbedrag van € 45.595.000,– voor aanvullende bekostiging beschikbaar.

  • 2. In afwijking van het eerste lid, is voor de vbo-groen afdelingen in AOC’s in het kalenderjaar 2018 een bedrag van € 2.104.000,– voor aanvullende bekostiging beschikbaar.

  • 3. De verstrekking van de aanvullende bekostiging, bedoeld in het eerste en tweede lid vindt plaats per kalenderjaar.

  • 4. Artikel 5 is van overeenkomstige toepassing.

D

Artikel 6a vervalt.

E

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7. Verantwoording

  • 1. Als de activiteiten zijn uitgevoerd en aan de verplichtingen is voldaan, kan het niet aangewende deel van de aanvullende bekostiging worden besteed aan andere activiteiten waarvoor bekostiging wordt verstrekt.

  • 2. De aanvullende bekostiging wordt direct vastgesteld.

  • 3. De verantwoording van de aanvullende bekostiging geschiedt in de jaarverslaggeving en in model G, onderdeel 1, zoals bedoeld in richtlijn 660 van de Raad voor de Jaarverslaggeving.

  • 4. Het bevoegd gezag toont op verzoek van de Minister aan dat de activiteiten waarvoor aanvullende bekostiging is verstrekt, zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen die verbonden zijn aan de aanvullende bekostiging.

F

Artikel 9, tweede lid, alsmede de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid vervallen.

G

Artikel 10, tweede lid, alsmede de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s wordt sinds 2009 aanvullende bekostiging verstrekt aan het bevoegd gezag van mbo-instellingen, die gevestigd zijn in de Randstadregio. Deze aanvullende bekostiging ziet specifiek op twee aspecten:

  • versterking van de salarismix binnen de Randstadregio’s door het aandeel docenten in voltijdequivalenten in bezoldigingsschaal LC en/of LD en/of LE te verhogen; en

  • verlichting van de werkdruk in de Randstadregio’s door extra functies voor instructeurs en/of docenten te realiseren.

Met onderhavige wijziging wordt de regeling verlengd en worden de budgetten die in 2018 beschikbaar zijn bekend gemaakt. De aanvullende bekostiging wordt gelijk voorgaande jaren in 2018 ambtshalve verstrekt aan de betreffende mbo-instellingen.

Om de verantwoording van de aanvullende bekostiging in lijn te brengen met de verantwoording voor de rijksbijdrage en andere aanvullende bekostiging is het betreffende artikel in onderhavige regeling aangepast aan de verantwoordingswijze, zoals deze voor onderwijsinstellingen is opgenomen in de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS. De instellingen die op grond van deze regeling een aanvullende bekostiging ontvangen boven een bedrag van € 25.000 dienen derhalve met ingang van 1 januari 2018 deze aanvullende bekostiging te verantwoorden in model G, onderdeel 1, zoals bedoeld in richtlijn 660 van de Raad voor de Jaarverslaggeving.

Uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets

Deze wijzigingsregeling is voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De regeling is door DUO uitvoerbaar en handhaafbaar verklaard.

Administratieve lasten

Er is met de wijzigingen in de regeling sprake van een zeer beperkte wijziging van de administratieve lasten. Door deze regeling te uniformeren aan de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS dienen instellingen een aanvullende bekostiging boven een bedrag van € 25.000 te verantwoorden door middel van model G, onderdeel 1. Dit betreft echter een beperkte vorm van verantwoording door het verklaren dat de prestatie is verricht.

Vaste verandermomenten

Er wordt in de wijzigingsregeling afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Reden hiervoor is dat het onderwijsveld gebaat is bij een snelle inwerkingtreding.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Naar aanleiding van het regeerakkoord Rutte III is met ingang van 26 oktober 2017 de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belast met de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van het groen onderwijs voor zover deze voor voornoemde datum was opgedragen aan de Minister van Economische Zaken. Om die reden is artikel 1, onderdeel a, van de regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s technisch aangepast.

Onderdeel B

De doelomschrijving is aangepast in de zin dat deze doelomschrijving geldt gedurende de looptijd van de regeling. Middelen die op basis van deze regeling verstrekt zijn, worden altijd verstrekt ten behoeve van het in artikel 2 genoemde doel.

In artikel 2, tweede lid, onderdeel b, komt de verwijzing naar artikel 4c te vervallen zodat er nog enkel verwezen wordt naar aanvullende bekostiging die verstrekt wordt op basis van onderhavige regeling.

Beide aanpassingen zijn een technische wijziging.

Onderdeel C

Na artikel 4c is artikel 4d opgenomen met de bedragen voor 2018. Het totaal beschikbaar budget in 2018 bedraagt € 45.595.000,–. Het bedrag voor de vbo-groen afdelingen van aoc’s is gewijzigd en bedraagt voor 2017 € 2.104.000,–.

Onderdeel E
Verantwoording

Zoals hiervoor reeds is vermeld is de verantwoording in lijn gebracht met de verantwoording zoals deze gevraagd wordt van onderwijsinstellingen bij de rijksbijdrage en andere aanvullende bekostiging. Als de activiteiten zijn uitgevoerd en aan de verplichtingen is voldaan, kan het niet aangewende deel van de aanvullende bekostiging worden besteed aan andere activiteiten waarvoor bekostiging wordt verstrekt.

De instellingen die een aanvullende bekostiging ontvangen op grond van deze regeling dienen zich vanaf het bekostigingsjaar 2018 te verantwoorden middels model G onderdeel 1, zoals bedoeld in richtlijn 660 van de Raad voor de Jaarverslaggeving.

Vaststelling

De aanvullende bekostiging wordt direct vastgesteld en vervolgens betaalbaar gesteld volgens het reguliere kasritme van de bekostiging.

Steekproef

Het bevoegd gezag toont op verzoek van de Minister aan dat de activiteiten waarvoor aanvullende bekostiging is verstrekt, zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen die verbonden zijn aan de aanvullende bekostiging.

Onderdeel D en F

Ingevolge artikel 9.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS is die regeling van toepassing op subsidieverstrekking door de Minister op grond van artikel 2.2.3, eerste en tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs of de daarop gebaseerde regelingen. De Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s heeft als grondslag artikel 2.2.3, van de Wet educatie en beroepsonderwijs. Om die reden is bovengenoemde kaderregeling van toepassing. In die kaderregeling zijn reeds bepalingen opgenomen inzake de begrotingsvoorwaarde en de informatieplicht. Daarom kunnen de begrotingsvoorwaarde en de informatieplicht bij omstandigheden die van belang kunnen zijn voor een beslissing tot wijziging, intrekking of vaststelling van de aanvullende bekostiging in de Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s worden geschrapt. Deze zijn overbodig geworden.

Onderdeel G

De vervaldatum komt te vervallen, omdat deze aanvullende bekostiging een structureel karakter heeft. Bovendien is er geen strijd met artikel 24a van de Comptabiliteitswet 2001, nu het hier gaat om een aanvulling op de reguliere bekostiging van instellingen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven