Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 13 december 2017, nr. VO/1280961, houdende wijziging van de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo met het oog op een verhoging van het subsidieplafond

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel 70 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 67 van de Wet primair onderwijs BES, artikel 74 van de Wet op het voortgezet onderwijs, artikel 125 van de Wet voortgezet onderwijs BES, artikel 2.2.3, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 4, eerste lid, wordt ‘€ 4.750.000’ vervangen door: € 5.100.000.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 6 juli 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

In de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo is een subsidieplafond van € 4.750.000 opgenomen voor het jaar 2017. In de praktijk kan echter een groter aantal aanvragen worden gehonoreerd dan op grond van dit plafond mogelijk zou zijn. Dat komt omdat de subsidie die op grond van de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo in 2017 wordt verstrekt, in twee gelijke delen wordt uitbetaald. De eerste betaling vindt plaats in 2017, de tweede in 2018. Daardoor kan ook een deel van het voor 2018 beschikbare budget worden ingezet, wat het subsidieplafond onnodig te restrictief maakt. Er is iets meer subsidie aangevraagd dan op grond van het huidige plafond in 2017 verstrekt zou kunnen worden. Dat betekent dat een beperkt deel van de aanvragen zou moeten worden afgewezen, terwijl er wel budget voor beschikbaar is. Deze wijzigingsregeling stelt het plafond voor in 2017 te verstrekken subsidie daarom enigszins naar boven bij.

Administratieve lasten

De wijziging leidt niet tot een wijziging op het gebied van administratieve lasten. De regeling is daarnaast uitvoerbaar en handhaafbaar.

Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

Deze wijzigingsregeling treedt niet in werking op een vast verandermoment, maar op de dag na publicatie van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarnaast werkt zij terug tot en met 6 juli 2017, de datum waarop de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo in werking is getreden. Op die manier geldt het hogere subsidieplafond voor de aanvragen die in 2017 zijn gedaan. Omdat op grond van het derde lid van artikel 8 van de subsidieregeling binnen 13 weken na 1 oktober moet worden beschikt op de eerste aanvraagronde, kan niet worden gewacht met inwerkingtreding tot 1 januari. Daarom treedt de regeling de dag na publicatie van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst in werking. Zowel het moment van inwerkingtreding als de terugwerkende kracht van deze wijziging zijn in het voordeel van de aanvragers.

De Minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven